Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Čo ešte neviete o jahodách? Vyskúšajte samozber!

Vedeli ste, že…

  • 8 jahôd obsahuje viac vitamínu C ako celý ananás?
  • obsahujú veľmi málo kalórií, len 25 kcal na 100 gramov?
  • obsahujú viac vitamínu C ako citróny alebo pomaranče? Už malá porcia 100-200 g pokrýva dennú potrebu tohto vitamínu u dospelého človeka.
  • sú bohaté na antioxidanty, vitamíny A a B, železo a vápnik? Obsahujú tiež veľké množstvo vlákniny.
  • jahody obsahujú kyseliny napomáhajúce bieleniu zubov?
  • sú jediné ovocie, ktoré majú semená na svojej vonkajšej strane? Priemerná jahoda má až 200 semien.

Začína sezóna samozberov. Ako prvé sú klasicky jahody, ktorých cena je každým rokom vyššia. Vzhľadom na klimatické zmeny sa tomu už asi nik nečuduje a jahody sa stávajú vzácnym a krátkodobým tovarom.

Jahody z Dunajskej Lužnej

Akčné ženy boli nazbierať a ochutnať jahody v Dunajskej Lužnej, odkiaľ poznáme klasické dobré jablká s rovnomerným názvom:). Minulý rok bol samozber otvorený vyše mesiaca každý deň. Dávalo to zabrať pracovníkom plantáže. Jahôd však bolo veľmi veľa…

Asi každý si pamätá na 35-stupňové horúčavy. Tento rok je situácia iná. Samozber je otvorený 3x do týždňa, podľa aktuálnych informácii na webovej stránke. Jahody dozrievajú postupne. Ideálne by ich bolo mať doma, každý deň by bola jahôdka pod zub. Na samozber sa odporúča prísť skoro ráno, začína o 7 hodine, ak chcete zaparkovať, treba prísť už o 6.30 hod. Ak chcete krásne červené jahôdky, pripravte sa, že nebudete oberať jahodu za jahodou, ale treba pozerať a vyberať. Niektoré sú zelené, niektoré slabo červené, niektoré začínajú plesnivieť. Kolobeh prírody.

Rastlinám chýba železo

Pod jahodami je umiestnená fólia, pod ktorou je hadica, kadiaľ prúdia okrem závlahy aj živiny. Rozbory ukazujú, že rastliny sú ako ľudia, dosť často im chýba železo. Listy jahôd sa dávajú na analýzu, a keď niečo rastline chýba, tak sa to doplní do roztoku. Smeruje presne ku koreňom a tečie po kvapkách.

Máte chuť na sladké a nechcete sa vám piecť? Prečítajte si recept na nepečený krémeš

Vďaka fólii nerastú buriny. V riadkoch je uložená slama.  Výhodné aj pre zberačov, keďže jahody nie sú špinavé. Okrem toho, jahody sa po zbere neumývajú, do obchodov idú neumyté. Ochrany sa používajú, ale v obmedzenom a bezpečnom množstve.

Levanduľa aj ako fotoobjekt

Tento rok si okrem jahôd môžete nazbierať aj levanduľu. Nezabudnite preto fotoaparát alebo sa obliecť tak, aby ste ladili:).

Popri ceste na samozber bolo vidieť zakrytý, nový sad. Ak sa všetko podarí, malo by ísť o unikát svojho druhu. Je tam kvantum nových odrôd, ktoré by mali byť odolné voči chorobám. Takých odrôd skutočne nie je veľa. Celý sad je prekrytý sieťkou proti hmyzu, ktorá siaha až na boky. Ide o uzatvorený ekosystém. V riadkoch bude divoká lúka, včely, kvety a všetok hmyz (v súčasnosti je pokusná divoká lúka za firmou v strede Dunajskej Lužnej).

Sad je v procese bio certifikácie. Bio certifikát nie je hneď, tzv. konverzia trvá tri roky. O dva roky by tento sad mal mať certifikát, štandardy a procesy sú už nastavené. Tento sad by taktiež mal byť určený k samozberu.

Z jahôd si môžete spraviť aj takúto skvelú tortu:

Planty jahôd nie sú bežné

Ak by ste si chceli kúpiť planty jahôd, musíte mať šťastie. Planty sa kupujú predovšetkým kvôli  novým výsadbám, a ak ostanú, dajú sa do predajne. Dovážajú sa prevažne z Talianka, práve kvôli najoptimálnejším klimatickým podmienkam.

Ak rozmýšľate nad samozberom čerešní, tak spýtajte sa suseda na dedine. Oficiálne to nehrozí. Aspoň nie v Dunajskej Lužnej. Keďže čerešne sú vysoké stromy, ide o prácu z výšok. Každý jeden zberač by musel mať urobené skúšky, aby bolo učinené zákonu zadosť:).

Prečítajte si aj: Psychologička Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Jarné mrazy – najväčšia hrozba pre úrodu

Škody na jahodách spôsobené mrazom sú najväčšie počas kvitnutia. K poškodeniu kvetov a mladých plodov dochádza už pri teplote 0°C. Mladé plody sú proti mrazu odolnejšie.

  1. Prikrývanie textíliou, spôsob náročný na prácu a efektívny do teploty -3 °C. Použitím textílie s väčšou hrúbkou je možné ochrániť rastliny do -5°C. Pri zarosení však začína dochádzať k lámaniu jahôd pod váhou hrubšej textílie.
  2. Ohrievanie vzduchu helikoptérami. Helikoptéry lopatkami vrtúľ stláčajú teplý vzduch k zemi a rozháňajú ho po sade. Jedná sa o nákladný a hlučný spôsob. Helikoptéry môžu vzlietnuť až po východe slnka, čo je však často už neskoro.
  3. Pálenie parafínových sviečok. Horúci vzduch však stúpa rýchlo nahor, preto tento spôsob pri nízkom poraste jahôd sa nevyužíva. Používa sa najmä v ovocných sadoch.
  4. Najlepšia ochrana proti mrazom je pestovanie jahôd vo fóliovníkoch.

Sviečky ako záchrana

Podľa portálu dobrejablka.sk patrí veľká vďaka pestovateľom za to, ako zvládli nie len pandémiu, ale aj extrémne počasie: „Až neuveriteľných 34 nocí ochraňovali sady proti jarným mrazom. Okolo 30 ovocinárov každú noc monitorovalo teplomery rozmiestnené v sadoch.

Ak teplota nebezpečne klesala, 150 ľudí zapaľovalo sviečky. Spálili tak 40 000 sviečok. Pri tom odpracovali približne 45 000 hodín. Nad ránom, keď teplota najviac klesala 7 vrtuľníkov miešalo vzduch v sadoch. Piloti spolu s navigátormi strávili nad sadmi okolo 210 hodín. Napriek prebdeným nociam a tejto nevídanej „záchrannej akcii“ sa časť úrody nepodarilo zachrániť.“

Zdroj: Zrodené v EÚ

Zanechaj nám svoj komentár