Začnite písať

Uncategorized

Ako zariadiť detskú izbu?

Vybavte osobný priestor najmenších členov rodiny tak, aby sa v ňom cítili príjemne a dobre sa vám (a koniec koncov aj im) upratoval a udržiaval. Na čo nezabudnúť, keď zariaďujete detskú izbičku?

Všetko sa odvíja od veku

Vybavenie samozrejme závisí od veku jeho malého obyvateľov. Avšak základy sú podobné. V zásade potrebujete priestor na spanie, „stolové“ prácu a aktivity odpočinku (hranie a zábava).

Jednotlivé potreby vekových kategórií sa skôr len mierne menia, než aby sa zásadne líšili. Ich rozdiel býva často vo výške či rozlohe danej súčasti izby a vo vyššom veku je výbava dosť ovplyvnená vývojom osobnosti, jej záujmami a ďalšími okolnosťami. Závisí aj na množstve času stráveného v detskej izbe. Ak sa vaše deti učia v kuchyni a hrajú vonku, zrejme nebudete potrebovať tak rozsiahle vybavenie miestnosti.

Sladké sny!

Kvalitné izba so zdravotným matracom pozitívne ovplyvňuje nielen vývoj, ale aj bežné fungovanie človeka. To platí aj u dospelých. Nezabúdajte, ako sa cíti dospelý človek, ktorý strávi čo len jednu noc nepohodlnom matraci či nerovnom povrchu. Niekedy máme pocit, že detská chrbtica je pružnejšia, avšak ich de facto (nie vždy dobrovoľne) sedavý spôsob života v kombinácii s nekvalitným spánkom môžu spôsobiť jedincovi vážne zdravotné problémy v dospelosti. Trebárs aj vyskočené platničky alebo skoliózu. Nepreceňujme teda húževnatosť mladosti.

realizácia detskej izby

Ku kvalitnej posteli aj matracu patria, samozrejme, kvalitné obliečky. Ideálne bavlnené, ktoré možno v prípade choroby vyprať na vysokej teplote a poradiť si tak so všetkými baktériami a vírusmi. U väčších detí sa zdá otázka obliečky niekedy trochu nedôležitá, ale na detské lôžko idú detské lôžkoviny. Neberme ale deťom ich farebný svet a kúpme detské obliečky s veselými obrázkami, obľúbenými rozprávkovými motívmi a stále z materiálu, ktorý sa nám bude udržiavať jedna báseň.

Rovnako ako v prípade dospelého spanie by aj detská posteľ nemala mať v blízkosti rušivé elementy, hoci obľúbené postavičky na perinke môžu u malých detí slúžiť ako alternatíva počítanie ovečiek alebo motivácia na uloženie sa do postieľky.

Kam dať deti v lete? Čo tak skúsiť denné tábory? 

Centrum kreativity a vzdelania

Tu nehovoríme o nejakom školskom zariadení pre zvlášť nadaných žiakov, ale o niečom oveľa jednoduchšom: o stolčeku v izbičke.

Vybavenie po tejto stránke môžete pojať rôzne. Rastúcemu batoľaťu, ktoré sa ešte len učia napodobňovaním našich maličkostí, stačí malý stolček s malými stoličkami, za ktorý sa dieťatko posadí a učia sa uchopiť ceruzku alebo trafiť jej hrotom na papier. Avšak deti rastú a my máme dlho pocit, že tento malý stolček im vydrží ešte niekoľko rokov. Možno by sme boli oveľa radšej keby im stačil, než aby sme si uvedomili skutočnosť, že deti vyrastú a za chvíľu pôjdu do školy.

A možno tam práve tie vaše deti už chodia. A ak sa k tomu predsa len u vás doma každým dňom chystajú, prekonajte svoj smútok z predstavy opusteného hniezda a zvoľte veľký písací stôl. Dieťa bude fascinované svojou vlastnou plochou a bude si pripadať dôležito.

Nebudete potrebovať hromadu podsedákov alebo kníh; dnes sa dá bežne zohnať rastúca stolička, z ktorej sa väčšie dieťa pohodlne dostane dole a zase sa jednoducho posadí bez vašej pomoci. Doska stola bude vždy príjemne vysoko, pretože sedadlo stoličky sa dá postupne znižovať až do momentu, kedy uznáte za vhodné, že by sa dieťaťu už hodilo normálne otočné kreslo alebo dospelácka stolička.

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com

Zanechaj nám svoj komentár