Začnite písať

VZŤAHY

Mala by sa žena o seba starať aj počas materskej?

Žena by mala byť ženou aj keď je na materskej „dovolenke“, s deťmi, na nákupoch, na ihrisku alebo aj večer pri televízii s manželom.

Niekedy je však ťažké nezabudnúť na to, že sme ženami, najmä ak sú deti príliš malé a príliš nás potrebujú. Vtedy zabúdame na svoj vzhľad a môže sa stať, že sa zľakneme svojho obrazu v zrkadle….

Vieme a máme pocit, že tie mini bytosti nás neodkladne potrebujú, sme im k dispozícii 24 hodín denne a chtiac-nechtiac, na seba akosi nemyslíme alebo jednoducho nemáme čas. S nami však žijú aj naši manželia, partneri, otcovia našich detí, ktorí by podľa múdrych manželských a vzťahových príručiek mali byť stále u nás na prvom mieste. A deti až po nich. Ale deti raz odídu a manželia ostanú. Teda, to je ten ideálny scenár:). A kým  sú naši manželia v práci a spoločnosť im robia upravené a vkusne oblečené kolegyne, my beháme strapaté a v rozťahaných teplákoch okolo detí.

Veronika Vojtilová je mamou ročnej dcérky Violy a aktuálne je s ňou doma. Stíha sa však venovať koučingu a ženám radí, ako byť atraktívnou aj na materskej dovolenke. Aké sú jej odskúšané tipy a triky?

Veronika Vojtilová

„Snažím sa motivovať a nasmerovať ženy k tomu, aby nezabúdali nato, že sú stále ženami. Aj po pôrode. Aj s dvomi, tromi malými deťmi. Sama viem, že to nie je ľahké. Niekto má dar dobrého a pokojného dieťaťa, takže má prirodzene viac času na seba. Alebo má dieťa, ktoré spí poobede tri hodiny a mamička si medzitým pokojne umyje vlasy, zacvičí si. Alebo si len tak oddýchne. Jednoducho má čas. Mamy, ktoré majú náročnejšie deti, prípadne viac detí, to vôbec nemajú ľahké. Často sa stretávam s tým, že mi mamička povie, že sa cíti nepríťažlivo, zle. Že jej vadí, že pribrala. Snažím sa ju vždy vypočuť a podporiť v tom, že je veľmi dôležitá jej nová rola – rola matky„, hovorí Veronika Vojtilová.

„Materstvo mnohým ženám naozaj prevráti život hore nohami“

„Samozrejme, tiež pristupujem inak k žene, ktorá napr. veľmi dbala na svoj výzor a postavu už pred pôrodom, ako pri žene, ktorá bola pohoďáčka a týmto veciam nepripisovala veľkú váhu. Každá to rieši teda úplne inak, resp. nerieši. Snažím sa porozumieť práve tej žene, ktorá je predo mnou a pomôcť jej, resp. ukázať jej „značky“, ktorých sa môže pridŕžať. Materstvo je krásne, ale pre mnohé ženy veľmi náročné obdobie. A ženy v tomto období potrebujú naozaj veľmi citlivý, jemný a empatický prístup. Niektorá je naozaj rada, že si stihne v náročných začiatkoch umyť vlasy raz za týždeň. A vôbec to nemusí znamenať, že jej na sebe nezáleží.

Moja skúsenosť však hovorí, že skoro každá jedna žena sa cíti lepšie upravená. Cíti sa viac žensky. Sebavedomejšie. A preto sa snažím, aby tieto ženy krôčik po krôčiku, detail po detaile robili niečo pre seba. Možno aby aspoň takto si našli ten čas na seba. Aby sa s láskou na seba pozreli do zrkadla. Aby sa cítili príťažlivo, aj keď oni si to o sebe v tomto období často o sebe nemyslia. A keď sa nám podarí vyskladať celková mozaika zložená z jednoduchých, malých drobností, tak naozaj väčšinou mám pred sebou na konci koučingu nádherný obraz. Obraz krásnej ženy, ktorá je spokojná sama so sebou. Ktorá sa ľúbi. Ktorá chce byť ľúbená…“

Prečítajte si rozhovor so psychologičkou Martinou Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať.

A aké sú tie jednotlivé detaily, tie malé krôčiky?

Vlasy koruna krásy

Znie to tak jednoducho, no samy vieme, že býva umenie nájsť si pár minút na umytie vlasov, najmä pokiaľ sú deti veľmi malé. Nie je žiadnou hanbou použiť suchý šampón, ktorý slúži ako prvá pomoc a máte umyté vlasy za pár sekúnd. Ocenia to najmä mamičky, ktorým sa mastia vlasy už na druhý deň od umytia. Navyše, niektoré druhy šampónov dodajú vlasom aj potrebný objem.

Ruky

Krém na ruky pod posteľou, na nočnom stolíku, druhý v kúpeľni. Pár sekúnd hydratácie si zaslúžia ruky každej mamy. Krém v kabelke, v prebaľovacej taške. Je to detail, maličkosť. Ale naše ruky sa nám odvďačia.

Oblečenie

„Možno si to neuvedomujeme, alebo nechceme pripustiť, ale ako sa žena oblečie, tak sa aj cíti. Ak ráno vstanem a skúsim si zodpovedať na otázku, ako sa cítim, alebo ako by som chcela, aby som sa cítila, tak ovplyvní to moje rozhodnutie „čo na seba“. Pri pozretí do šatníka každá žena nájde šaty na výnimočnú príležitosť, ktoré si aktuálne nemá kam obliecť. Prečo si ich neobliecť pre manžela? Určite by to ocenil a možno by nabudúce kúpal dieťa on,“ dodáva Veronika.

„Nie každá žena súhlasí s týmto názorom. Ja nikoho nenútim. Ja dám námet, myšlienku. Mala som klientku, ktorá tento nápad úplne ofrflala, že ona sa veru doma pre muža obliekať nebude. No keď videla, ako sa jej muž potešil, a ako ju celý večer potom obskakoval… Na ďalšom koučingu mi ukazovala, aké nové šaty si kúpila. Pre radosť jej, ale aj manžela. Takže asi treba len vyskúšať,“ dodáva s úsmevom.

„Samozrejme, ak dojčím a mám dieťa s refluxom a prezliekam sa 10-krát denne, je úplne normálne, že som rada, ak sa stihnem vyzliecť z pyžama a obliecť sa aspoň do teplákov. Ale ak je dieťa väčšie, alebo mi to jednoducho situácia dovoľuje, je fajn sa aspoň 5 minút pred príchodom manžela hodiť do niečoho dobre vyzerajúceho. Je to divadlo? Možno trošku áno… Na jednej strane si človek povie, veď nech ten chlap vidí, že nemám žiadny čas na seba, čo je často pravda. No na druhej strane, náš partner chodí do práce, na obedy, cestuje a nežije v čisto mužskom svete, takže hoci sme matkou aj jeho dieťaťa, neprestávame byť jeho partnerkou. A asi žiadna z nás by nechcela, aby boli pre neho kolegyne zaujímavejšie ako to, čo má doma,“ hovorí Veronika.

Veľké nebezpečenstvo

„Je veľmi ľahké dostať sa do stavu: som doma, nič nestíham, no a čo, že mám mastné vlasy. Veď som doma. Ale aj to, že sme s deťmi doma, je vlastne naše zamestnanie, rovnako hodnotné, ba omnoho viac ako bežná práca, je to vlastne poslanie. Treba dodať tomu hodnotu, gráciu aj svojím výzorom a vyžarovaním,“ upozorňuje Veronika. Samozrejme, sú ženy, ktoré sa cítia pohodlne v športovom štýle a uprednostňujú komfort, to vôbec nevadí. Je to o výbere ženy. Je dôležité vedieť si urobiť radosť a mať aj šaty na doma. Skúste to a dajte vedieť!

Často platí, že ako žena vyzerá navonok, tak sa aj niekde vo vnútri ona sama cíti. Veronika radí: „Každá z nás sa denne rozhoduje, či bude peknou ženou. Peknou zvonka i zvnútra. Tým, že to budem denne praktizovať, že sa snažím v malých krôčikoch, detailoch dbať aj o svoj zovňajšok (vlasy, nechty, atď.), tak sa postupne viem upraviť a uzdraviť svoje vnútro. Ako? Okolie ma pochváli, že dobre vyzerám. Kamoška mi pochváli šaty. A hneď sa cítim lepšie, začnem sa usmievať, viac si veriť, som trpezlivejšia na dieťa, milšia k mužovi… Všetko je zrazu iné. A takisto dôsledky práce samej na sebe aj v takýchto zdanlivo nepatrných veciach majú svoje pozitívne výsledky. Aj v partnerskom vzťahu. Mám skúsenosť, že aj vďaka zlepšeniu svojho imidžu sa žene podarilo o niečo posunúť vpred aj partnerský život.“

Prečítajte si aj: Psychologička Broňa Plešková: V sklbení všetkých povinností by sme dokonalosť hľadali len ťažko.

Právo na oddych

„Tak ako každý iný človek, aj žena-matka má právo na dovolenku,“ dodáva Veronika a zdôrazňuje, že na tento aspekt sa často zabúda. Má právo nerobiť nič alebo robiť to, čo chce len ona. Či už si bude čítať knihu, napustí si vaňu, pôjde behať, háčkovať, meditovať, ku kozmetičke. Človek potrebuje čas na seba samého, aby zregeneroval, naštartoval sa. My, ženy chceme byť dokonalé, všetko zvládnuť samy, ale je správne, ak vysvetlíme mužovi, že nefungujeme ako stroj 24 hodín denne 365 dní v roku, ale potrebujeme aj čas výlučne pre seba. Pokojne mu treba vysvetliť, že ak očakáva pekne oblečenú ženu s upravenými vlasmi, je potrebná i jeho spoluprácu a aktívne priloženie ruky k dielu.“

Stačí jemná lícenka

Alexandra Vrábelová je mamou 3 chlapcov a 1 dievčatka a venuje sa profesionálne stylingu. Učí ako vybudovať efektívny šatník a upraviť sa rýchlo a jednoducho za pár minút. Čo považuje za dôležité?

„Ako stylistka si dávam pozor na to, ako chodím oblečená. A pri štyroch malých deťoch to nie je práve najľahšie. Najmä, ak s nimi často skončím na detskom ihrisku. Ale čo sa vždy snažím dodržiavať, sú základné veci – jednoduchý make-up, vlasy, kabelka a niečo, čím dodám svojmu outfitu niečo naviac (výrazné náušnice, farebný šál).

Čo sa týka líčenia, veľmi tomu neverím, ak mi klientka povie, že na to nemá čas. Zázraky spravíte za dve minúty, len treba chcieť. Žene taký make-up môže výrazne pomôcť k lepšiemu vzhľadu a nestojí to ani veľa námahy. Aj žena, ktorá je prirodzene pekná, po tridsiatke začne strácať pigmentáciu a aj trochu riasenky a lícenky dokáže pekne oživiť jej vzhľad. Často chodia za mnou dámy, ktoré chcú poznať svoje ideálne farby a vylepšiť svoj šatník, pričom odmietajú zmeniť svoje návyky, čo sa týka líčenia a vlasov. A to je veľká škoda. Konečný efekt potom nie je taký, aký by mohol byť.“

Koľko času potrebujeme?

„Ja taktiež nemám veľa času – donedávna som mala ešte najmenšie dieťa doma, teraz ich mám všetky v škôlke a škole, ale venujem sa viacerým veciam. Vedeniu redakcie (píšem pre internetový portál), mám dva e-shopy, web týkajúci sa stylingu, pripravujem knihu, a tak spravujem sociálne siete pre päť rôznych oblastí,“ hovorí Alexandra.

„Raz som si odmerala, koľko mi trvá ranné líčenie. Bolo to ani nie 3 minúty a za ten čas som si stihla dať BB krém, namaľovať pery, spraviť linky, aplikovať riasenku a trochu lícenky. Oči si líčim tieňmi zväčša len na eventy, pretože nosím kontaktné šošovky a mám ich dosť citlivé najmä na práškové tiene. Vlasy nosievam rozpustené, myslím si, že žena vyzerá lepšie, keď nemá vlasy vo vrkoči. Hoci sú rovné a bývajú spľasnuté, často si ich umývam a používam rôzne finty na objem. Ak má žena dlhé vlasy a nosí ich stále zviazané do copu, ich dĺžka potom stráca zmysel,“ vraví Alexandra

„Tenisky takmer vôbec nenosím, jednoducho sa vždy cítim lepšie v nejakej inej obuvi, kde mám aspoň 6 cm podpätok, keďže som skôr nižšej postavy. Myslím, že pekná obuv a kabelka vedia celý outfit posunúť na iný level. A k tomu stačí už len niečo zaujímavé – klobúk, farebná šatka či zaujímavá sukňa. Je dôležité nájsť si svoj štýl. Pokojne môže mať žena športový štýl alebo bohémsky, a vyzerať pritom dobre,“ dodáva stylistka.

Čo s postavou?

„Je dobré zohľadniť aj proporcie postavy – ak je žena skôr hruškovitej postavy a hlavný objem má v spodnej časti tela, je vhodné upriamiť skôr pozornosť na vrchnú časť postavy – a to farbami, vzormi, materiálom a pod. Vhodné je ju nejakým spôsobom vyvážiť – napríklad si dá kabát s kožušinou a pridá tým objem do hornej časti tela. Naopak, ak má kritickú oblasť bruška alebo široké ramená, opticky ju zjemní véčkovým výstrihom alebo upriami pozornosť na nohy. Cieľom je vyzdvihnúť to, čo je na nás pekné.

Stylistka Alexandra s najmladšou dcérou Saškou

Pre mňa je vždy prekvapením, keď v šatníkoch niektorých žien nevidím žiadne sukne alebo šaty. Nielen, že sú pohodlné, ale postava ženy v nich vyzerá lepšie. Je pochopiteľné, že niekto môže preferovať skôr nohavice, ale určite sú situácie, v ktorých  by sa žena mala vedieť primerane obliecť. Nie je to len otázkou vizáže, ale aj bontónu, spoločenského správania. Aspoň na rodinnú oslavu, svadbu, či stužkovú svojich detí. Alebo na večeru s partnerom. Každý muž je rád, keď má pri sebe peknú a upravenú ženu.“

Očakávanie žien a očakávania mužov

„Raz prišla ku mne klientka, ktorú trápilo, že po pôrode jej ostali kilá navyše. Spýtala som sa jej, čo na to jej partner, či jej to dal nejako najavo. Ona však odpovedala, že manželovi sa páči, ale sama so sebou nie je spokojná a nevie, čo si má obliecť, aby to vyzeralo dobre. V tomto prípade riešila žena výzor kvôli sebe.

Ale sú aj opačné prípady, kedy by bol muž rád, aby sa žena obliekala ináč, ale ona to vníma ako útok na rovnoprávnosť, že prečo by sa ona mala snažiť. Stáva sa to napríklad vtedy, keď žena dobre zarába a potom má pocit, že sa nemusí snažiť v iných veciach. Resp. keď sa má ona snažiť vyzerať dobre, aj muž sa má snažiť. Ale keďže ženám vo všeobecnosti záleží na vzhľade partnera menej ako mužom, muž sa tým dostáva do nevýhody. Tu môže vzniknúť začarovaný kruh. Mužovi vadí, že žene nezáleží na tom, aby sa mu páčila, a tak sa „zasekne“ a môže sa to prejaviť v niečom inom. Ak sa obaja snažia, aby vyšli tomu druhému v ústrety, je to cesta k peknému vzťahu. Navyše, žena napríklad očakáva od muža, že keď je na materskej s deťmi, muž sa postará o financie. Pre mňa bolo napríklad dôležité, aby som si mohla dovoliť mať viacero detí. Keď mi to muž umožnil aj vďaka svojmu príjmu, prečo by som sa nesnažila v niečom inom zase ja?

„Ak je žena sama so sebou spokojná a jej partner tiež, tak nie je čo riešiť“

Samozrejme, vzhľad nie je v živote najdôležitejší. Ale často dotvára naše celkové vyžarovanie a môže nám to pomôcť vo viacerých situáciách. Ak idem so ženou do obchodu a vyberieme šaty, ktoré jej perfektne sadnú, vidím, že jej to zdvihne sebavedomie. Taká žena bude napríklad aj na pracovnom pohovore pôsobiť sebaistejšie. To, ako sa vnímame, má dopad aj na to, ako sa cítime. A keď je žena spokojná s tým, čo vidí v zrkadle, a prípadne ešte dostane od niekoho kompliment, určite je to pozitívne,“ uzatvára stylistka Alexandra.

A čo na to hovoria muži? Dozviete sa v ďalšom článku, podarilo sa nám získať zaujímavé odpovede…

Zanechaj nám svoj komentár