Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Kam s deťmi na výlety v okolí Bratislavy?

Človek by neveril, koľko krásnych zákutí ponúka Bratislava a jej blízke okolie. Na svoje si prídu deti každého veku a ani rodičia nebudú ľutovať:). Akčné mamy odporúčajú:

Korzo Zálesie

Prekvapí vás na nábreží Malého Dunaja, medzi Malinovom a Ivankou pri Dunaji. Od Bratislavy cca na 10 minút autom. Krásne drevené mólo nad dunajskou hladinou vám poslúži nielen na krásne fotografie, ale je to aj pastva pre oči. Upúta vás drevený amfiteáter s vysadenou zeleňou. Mal by slúžiť na rôzne kultúrne podujatia.  Neďaleko od neho sa vypína Záleský maják, ktorý poskytuje unikátny výhľad na celú promenádu vrátane malého Dunaja.

Na majáku sú tabuľky s informáciami o zvieratách, ktoré žijú v okolí. Pri troche šťastia uvidíte bobra, nutrie, kačice alebo labute. Nám sa podarilo vidieť len stromy, na ktorých si bobry pilne obrusovali zuby. Maják je v podstate malá drevená rozhľadňa s točitými schodmi. Korzo lemujú drevené altánky s lavičkami, kde si môžete posedieť a pokochať sa prírodou.  Ak si chcete korzo Zálesie vychutnať s menším počtom ľudí, odporúčame ísť cez týždeň. Mólo má dĺžku okolo 100 metrov, na jeho konci sa dá plynule pokračovať popri rieke až ku Gešajovským Mlynom.

Vodný kolový mlyn Jelka

Vedeli ste, že vodný mlyn Jelka je pôvodne lodný mlyn? Nájdeme ho na brehu Malého Dunaja v obci Jelka. Bol prestavaný na kolový v roku 1905. Za jeho súčasný stav vďačíme rekonštrukcii v roku 1995. K jeho prestavbe došlo z dôvodu, že kotviace lodné mlyny prekážali lodnej doprave. Ide o trojpodlažnú stavbu, čo predstavuje raritu v stredoeurópskom meradle. Mlyn v Jelke fungoval relatívne dlho, až do polovice 20. storočia (1951). Symbolické vstupné 1 € vám ponúka vidieť unikátne mlynárske priestory. Prekrásne prostredie láka na opekačku či splavovanie. Kúsok od mlyna sa nachádza skanzen, ktorý približuje poľnohospodársku minulosť obce.

Prečítajte si článok o dôležitosti čítania pre deti

Sandberg

Ak chcete deťom ukázať, ako asi vyzerá púšť, zoberte ich na výlet do Sanbergu. Toto miesto pri Devínskej Kobyle bolo objavené pri ťažbe piesku.Nachádza sa tu viacero informačných tabúľ, kde sa dozviete o tamojšej faune a flóre. Hrad Devín, zámok Schloss Hof, Morava, či Rakúsko – to všetko ako na dlani uvidíte priamo spod Sandbergu. Ide o chránené nálezisko z roku 1964. Vrch je totižto pozostatok treťohorného mora. Našlo sa tu okolo 300 druhov skamenelín ako napr. aj zuby žralokov, časti kostier opíc, tuleňa alebo jaskynného medveďa.  Po ceste deti stretnú deti veľké nadrozmerné chrobáky. Naučia sa tak o živote hmyzu v tejto lokalite. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že tento vrch je jednou z významných lokalít drobných slovenských orchideí.

Rozhľadňa Veľká Homoľa

Máte radi pohyb a turistika vám nie je cudzia? Za mestom Modra, neďaleko Zochovej chaty sa nachádza rozhľadňa Veľká Homoľa (709 m n. m.). Vedie k nej niekoľko trás, rozhodnúť sa treba podľa zloženia posádky. Od Zochovej chaty to je však necelá hodinka, ale treba sa pripraviť aj na mierne stúpanie. Rozhľadňa  so 6 podlažiami bola nanovo postavená v roku 2018. Oproti pôvodnej, ktorá bola uchytená oceľovými lanami a vo vetre sa mierne hýbala, nová rozhľadňa stojí ako samostatný subjekt. V okolí sú lavičky, kde turisti oddýchnu a doplnia sily.

Prečítajte si aj rozhovor so Slovenkou, mamou 3 detí, žijúcou v Singapure

Šrot park – Devínska Nová Ves

Počuli ste už o Galérii zo šrotu? Neďaleko Cyklomosta slobody v Devínskej Novej Vsi túto naozaj netradičnú galériu nájdete. Množstvo zvierat  vyrobených zo šrotu, železa a iného odpadu. Zvieratá žijúce v slovenských lesoch a v skutočnej veľkosti. Uvidíte vlka, čo naháňa zajaca, jazveca z vyhĺbenou norou, či kohúta s hrebienkom na bydle. Autor zvierat Branislav Pokorný ma ambíciu pridávať postupne stále niečo nové. Predstavte si, že existuje človek, čo chodí po šrotoviskách, zbiera staré haraburdy a vdychuje im nový život. Šrot park bol otvorený  na jeseň v roku 2019, ide teda o pomerne novú a pre mnohých neznámu atrakciu. Vstupné je dobrovoľné, avšak kto chce podporiť tieto krásne výtvory, môže prispieť priamo pri vchode. Keďže ide o súkromnú tvorbu autora, ktorý sa rozhodol svoje dielo sprístupniť verejnosti, galéria nie je nonstop otvorená. Otváracie hodiny si treba pozrieť na FB stránke: https://www.facebook.com/galeria.srotpark. Zvyčajne býva otvorený počas víkendov v čase od 10.00 -17.30 hod.  Deti však treba upozorniť, že to nie je ihrisko ani preliezky, aby zbytočne nedošlo k zraneniu.

 

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár