Začnite písať

ROZHOVORY

Jana Cingelová: Mám rada proces tvorby niečoho nového

Jana Cingelová je mamička dvoch detí, Terezky a Filipka. Rozbehla pekný projekt – funkčné oblečenie pre kojacie matky, v ktorom chce podporiť dojčacie matky a ukázať, že kŕmiť dieťa môžete naozaj všade, aj počas turistiky.

Janka, vymysleli ste značku KOJO pre akčné mamy, ktoré chcú s deťmi už odmalička športovať a popritom dojčiť. Ako vznikla idea?

Nápad vznikol v zime ešte so synom Filipom, keď sme chodili často na turistiku a prechádzky a mne chýbal presne takýto kúsok odevu. A aj keď som niečo funkčné na dojčenie hľadala, nenašla som.
Ako ste vyberali ten správny materiál? To bol dlhy proces a musím povedať, že nebyť KOJO tak určite nie som taký odborník na materiály ako som teraz. Doslova som skúšala, hľadala a ďalšia vec je, že chcela som výrobu na Slovensku, takže aj tam bol limit. Nakoľko na Slovensku je naozaj problém aj s krajčírskymi dielňami.

Šijete aj sama?

Nie nešijem, neviem to (úsmev). Zatiaľ som nenašla hlavne čas skúsiť to. Ale aj moja mamina aj svokra šijací stroj majú, takže príležitosť tam je.

Značka vznikla počas vašej materskej dovolenky. Uživila by vás aj po nej alebo plánujete nástup do práce?

Nakoľko predaje každoročne narastajú, tak verím, že ma táto moja značka uživí. Treba povedať, že do veľkej miery je to ONE WOMAN show, takže závisí aj od mojich nárokov do budúcna a závisí aj od toho ako sa bude vyvíjať ekonomika, pretože aj ja som pocítila následky korona pandémie a lock downu.

Čo vás na práci najviac baví?

Mám rada proces tvorby niečoho nového, napriek tomu, že je to mnohokrát veľmi časovo náročné a výber farieb nových kolekcii mi robí tiež radosť.

Uvažovali ste aj nad expanziou do zahraničia?

Do zahraničia predávame už teraz – limity eshopu nie sú. Zatiaľ sa nám darí len tu lokálne Slovensko a Česká republika, občas sú objednávky z Nemecka, Fínska a najnovšie skúšame Kanadu, keďže tam mám svoju predĺženú ruku, ale musím povedať, že je to veľmi náročné sa presadiť v špecifickom a inom regióne.

Prečítajte si aj rozhovor so Soňou Pekarovičovou, ktorá sa špecializuje na poruchy učenia

Čo na to hovorí váš manžel, vaša rodina?

Práve manžel ma pre KOJO nakopol, teraz to ale ide viac mimo neho. S nim riešim skôr strategické veci, prípadne niečo prekonzultujem. Starká postráži deti, keď mám nejaké stretnutie, babka mi vie zas pomôcť s tvorbou dizajnu, keďže ovláda technické kreslenie. Takže áno, každý svojim dielom.

Máte dve malé detičky. Kde všade ste s nimi už boli?

Terezka ešte nemá ani 2 roky, a do veľkej miery je na turistike nosená, ale som rada, že prichádza na chuť chôdzi – v jej prípade lezeniu po skalkách a celkom si to obľúbila. Nízke Tatry – Kráľovu hoľu, Chopok, Ďumbier už absolvovala v zime v lete niekoľkokrát. Filip ešte len bude mať 5 rokov a má zatiaľ svoj turistický rekord – 13km po vlastných v kopcoch. Stále ma prekvapuje tento náš chlapček, koľko ma sily a energie. A musím povedať, že turistiku na Štefánikovu chatu pod Ďumbierom a Skalku má veľmi rad.

Keď mama nepracuje, čomu sa venuje najradšej?

Veľmi rada vypustím paru pri behu napríklad – to je taká fyzická únava, posilnenie a mentálny refresh v jednom. Rada by som viac čítala, ale nejako na to neostáva čas v momentálnom nastavení. Ale verím, že sa dočkám a samozrejme mám veľmi rada náš spoločný rodinný čas, ideálne niekde na výlete…

Často si veci potrebujeme chytiť do ruky a vyskúšať. Uvažovali ste aj nad kamenným predajom?

O vlastnom obchode neuvažujem, rada by som ale našla vhodné obchodíky v Prahe a niekde na Morave, kde by som KOJO vedela ponúknuť a našlo by si svoju cieľovú skupinu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár