Začnite písať

ROZHOVORY Uncategorized ZDRAVIE

Sandra Plybon: Aby bola mama spokojná, zdravá a šťastná, musí si vedieť nájsť čas aj pre seba

sandra plybon

To, že láska hory prenáša naozaj platí. Slovenka Sandra Plybon sa odsťahovala  kvôli láske na druhý koniec sveta a dokázala sa tam aj vo svojom obore pracovne uplatniť. Je lekárkou, manželkou a mamou krásneho syna Henryho. Vďaka svojej osobnej skúsenosti s chronickým ochorením, sa začala venovať funkčnej medicíne. Svoje poznatky sa snaží posúvať ďalej a pomáhať tak ľuďom s podobnými zdravotnými problémami. 

 

Sandra, vyštudovala si medicínu v Prahe a žiješ v USA, v Koloráde. Čo ťa tam zavialo?

Do USA som sa prvý krát dostala cez Work and Travel program pre študentov. Počas môjho pobytu som sa zoznámila so svojim manželom. Spočiatku sme mali vzťah na diaľku. Po určitej dobe sa on presťahoval do Čiech, ale napokon sme sa rozhodli ísť naspäť do USA.

Je niečo čo ti v Koloráde chýba. A naopak, čo by si z Koloráda priniesla na Slovensko?

V Koloráde mi chýba hlavne moja rodina (maminka) a občas mi chýba aj to aké je Slovensko zelené, pretože v Koloráde je veľmi sucho. Na Slovensko by som si priniesla hory. My máme Tatry, ale Rocky Mountains sú Tatry na desiatu. Často sa mi stane, že počas turistiky sa s nikým aj 3 hodiny nestretnem. Ešte by som asi priniesla aj troška viacej ohľaduplnosti. Na Slovensku ma často v obchode ľudia skoro prevalcujú. Žiadne s dovolením, prepáčte a podobne. O úsmeve na ulici ani nehovorím…

Máš syna Henryho. Ako v Koloráde vyzerá starostlivosť počas tehotenstva? Ako je to po pôrode?

Predpôrodná starostlivosť sa dá porovnať s tou na Slovensku (len sa toľko neultrazvukuje). Po prirodzenom pôrode vás z nemocnice kľudne pošlú domov už za 24 hodín. Veľmi sa dbá na to, aby bolo bábätko už od začiatku stále s mamou a na to, aby mamička mohla a vedela dojčiť. Máme veľmi dobrú podporu laktačných poradkýň, ktoré s vami pracujú hneď po pôrode a môžete ich kedykoľvek navštíviť aj potom, ako z pôrodnice odídete. Materská dovolenka je na tom ale horšie. Dĺžka záleží na vašom zamestnávateľovi a aj na tom, koľko si môžete dovoliť nepracovať, pretože finančnú podporu od štátu nedostanete.

Do práce si sa vrátila pomerne skoro. Ako si to vyriešila s malým bábätkom?

Ja som bola doma s Henrym 4 mesiace a potom som sa vrátila do práce na 60% úväzok. Potom mi pomohla moja maminka, ktorá s ním bola doma 2 mesiace a keď mal 6 mesiacov, išiel do jasličiek.

Si rodinnou lekárkou. V čom spočíva tvoja práca?

Rodinné lekárstvo (Family Medicine) je odbor, ktorý v Čechách a na Slovensku neexistuje. Počas rezidentúry máme tréning v pediatrii, internom lekárstve, pôrodníctve a gynekológii, a geriatrii. Tento odbor vznikol preto, lebo tu často v rurálnych oblastiach majú iba jedného lekára na komunitu (taký doktor pre všetko). Preto sa v odbore rodinného lekárstva učíme trochu o všetkom. Väčšina rodinných lekárov sa však venuje prevencii chronických ochorení, ako vysoký krvný tlak a cukrovka. Často sa stáva, že ku mne chodia celé rodiny – od bábätiek až po starých rodičov. Klasický rodinný lekár praktizuje aj pôrodníctvo, čo ja ale nerobím.

Slovenka a mama troch detí v Singapure: Väčšina mojich najlepších kamošov v krajine sú barmani alebo tetovači

Ty sama si aj pacientkou. Máš autoimunitné reumatické ochorenie. Kedy sa u teba prejavilo?

Prejavilo sa to keď mal Henry asi 9 mesiacov. Bola som celkovo vyčerpaná, nevyspatá a vkuse som bola chorá (Henry priniesol všeličo zo škôlky). Kombinácia týchto faktorov to asi u mňa spustila.

Ako dokážeš zvládať prácu lekárky, ktorá je náročná a úlohu mamy a manželky?

Neviem či to zvládam. Beriem všetko tak ako to prichádza a pasujem sa s tým.

Zaoberáš sa funkčnou medicínou. Na čo je zameraná?

S funkčnou medicínou som sa stretla práve “vďaka” môjmu automimunitnému ochoreniu (ankylozujúca spondylitída). Začala som pátrať po tom, čo okrem genetickej predispozície mohlo u mňa túto chorobu vyvolať. Funkčná medicína sa zaoberá tým, ako naše okolie, strava, stres a genetika ovplyvňuje naše zdravie. Momentálne si robím certifikáciu z funkčnej medicíny cez Institute for Functional Medicine (IFM.org).

Prečo si sa rozhodla na Instagrame prinášať ľuďom rôzne zaujímavé témy z oblasti zdravia?

Najprv som zdieľala zaujímavosti cez môj súkromný účet písaní v angličtine, kde som mala pozitívne ohlasy od mojich slovenských a českých kamarátov a preto som sa rozhodla zdieľať veci aj v slovenčine. Až neskôr som zistila, že tá funkčná medicína vlastne u nás (hlavne v Čechách) nie je až taká neznáma. Vďaka môjmu instagramovému účtu som spoznala kopu skvelých ľudí, za čo som veľmi vďačná!

My, mamy, trpíme často nedostatkom spánku. Akú úlohu zohráva spánok v našom ženskom živote? A čo stres?

Spánok je pre naše zdravie veľmi dôležité. Mamičky s malými bábätkami, ktoré sa musia často budiť by mali spať kedy sa dá. Stres, hlavne ten chronický, má veľmi negatívny dopad na naše zdravie. Narušuje hormonálnu rovnováhu, je spúšťačom zápalových procesov a vedie ku chronickým ochoreniam. Preto by sa všetci mali naučiť, ako svoj stres eliminovať.

Naozaj platí, že naše zdravie sa ukrýva v čreve?

Zdravý črevný mikrobióm  je pre naše zdravie kritický. Telo je však sústava systémov, ktoré sú prepojené a všetko so všetkým súvisí, na čo netreba nikdy zabúdať.

Akých 5 pravidiel, by mala dodržiavať každá mama, aby sa cítila zdravo?

  1. Každá mama by si mala pre seba vyhradiť čas, aj keď je to niekedy ťažké. Niekedy stačí ale len trochu relaxu, aby sme sa zregenerovali
  2. Zdravá strava je základom zdravia a preto by sme my mamy mali na to dbať a stravovať sa zdravo.
  3. Aj keď sme mamy, mali by sme sa sústrediť aj samy na seba a na svoj rozvoj. Je dôležité,  aby sme mali aj my koníčky, vzdelávali sa a obohacovali svoj život.
  4. Mať okruh dobrých kamarátok-mamičiek je k nezaplateniu!  Máte sa s kým porozprávať, deti sa zahrajú a máte sa o koho v núdzi oprieť. Komunita je pre celkové zdravie veľmi dôležitá.
  5. Je dôležité si nájsť čas aj pre partnera, aj keď je to len kino alebo, večera raz za mesiac. Spoločne strávený čas upevní vzťah a budete sa môcť rozprávať aj o iných veciach ako len o deťoch.

Ambasadorka konferencie Pre zdravie ženy, MUDr. Sandra Plybon, IFMCP: My ženy sa často staráme o druhých a na seba zabúdame

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár