Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY ZDRAVIE

Lucia Moncman: Život bez chýb, na oko dokonalý, je len bublina, ktorá raz praskne

Kto je Lucia Moncman? Lucia je usmievavá a optimistická dvojnásobná mama, ktorá na Fakulte Telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave vyštudovala odbor kondičné trénerstvo. Jej vášňou je pohyb a poslaním motivácia a  pomoc druhým.

Je zakladateľkou Fit Mama projektu strollering a v tom, čo robí, sa dokonale našla. Snaží sa ukázať mamičkám, že materská dovolenka nemusí byť vôbec stereotypná a že pravidelným cvičením prídu na iné myšlienky, získajú energiu a dostanú sa po pôrode späť do formy. Učí ich, že nájsť si na seba čas, je úplne prirodzené. Lucia je chodiaca energia, ktorá šťastie vníma ako krabičku, ktorú nakreslil pilot malému princovi. Krabičku pre jeho dokonalú ovečku, takú, akú si on predstavoval.

1. Ako sa máš?

Rýchlo, ale stále s úsmevom na perách.

2. Je nejaké mesto na svete, kde by si si vedela predstaviť život?

Mne život v Bratislave vyhovuje. No chcela by som mať viac času na naše krásne hory, prírodu, tam kde človek na nič nemyslí, nič ho netrápi, iba vníma daný okamih a to, že je.

3. Založila si MAMA FIT PROJEKTU STROLLERING ® Čo ťa k tomu viedlo?

Bola som na druhej materskej dovolenke so 6 mesačným synom a mala chuť dokázať aj iným mamám, že materská dovolenka nemusí byť vôbec stereotypná. Ukázať im, že existuje aj CESTA B. Pravidelným pohybom ich priviesť na iné myšlienky, dodať im energiu a pomôcť dostať sa po pôrode opäť do formy.

Naučiť ich, že nemusia byť nonstop fungujúce „stroje“, motivovať a povzbudiť všetky mamy, že je prirodzené nájsť si čas aj pre seba. A to tak, že svoje dieťa nemusia nikam odkladať, iba ho jednoducho zobrať so sebou na náš tréning. A takto postupne sa mi podarilo vytvoriť úžasnú komunitu aktívnych žien, ktoré sa stali kamarátkami a pomáhajú jedna druhej počas celej materskej dovolenky, ale aj po nej.

4. Je podľa teba každý človek športovo zdatný?

Zdravie je určite najdôležitejšou kategóriou v živote každého človeka. Predstavuje stav optimálnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody. Všetci dostávame do vienka nejaké vlohy, danosti a črty. Avšak to, že sa rozhodneme byť v živote pohybovo aktívni, je len na nás. Nemusíme byť hneď majstri sveta, stačí, keď nás akýkoľvek pohyb baví, máme z neho radosť a vykonávame ho pravidelne.

5. Čo pre teba znamená šport?

Životný štýl. Energiu. Radosť. Vitalitu a zdravie.

6. Myslíš, že každý dokáže byť trénerom?

U mňa bola cesta jednoduchá. Od 3 rokov som aktívne športovala a keď som sa v poslednom ročníku na gymnáziu rozhodovala, kam sa prihlásiť na vysokú školu, mala som len jedinú voľbu – Fakultu telesnej výchovy a športu. Nevyberala som si na základe toho, do čoho ma rodičia donútili, alebo aká vysoká škola bola v tom čase „populárna“, išla som srdcom a vedela, že ma to bude maximálne baviť a napĺňať. A je to tak dodnes.

Našla som sa v tom, čo robím a preto si myslím, že každý človek, ktorý inklinuje k športu a rozhodne sa byť trénerom je na správnej ceste. Toto povolanie, ale určite nie je pre každého. Sme denno denne v kontakte s ľuďmi, sme motivátori, psychológovia, radcovia aj kamaráti, ale predovšetkým nesieme veľkú zodpovednosť za našich klientov a zverencov. Dobrým trénerom sa nestaneš zo dňa na deň, treba na tom stále pracovať, vzdelávať sa a učiť sa od lepších a skúsenejších.

7. Aký najväčší predsudok majú podľa teba ľudia o tréneroch?

Že sme príliš svalnatí nato, aby sme mali „svalnatý“ aj mozog. Ako všade aj tu platí, výnimky potvrdzujú pravidlo. A nie, nedostala som titul za tri kotrmelce. (smiech)

Ako sa z jednej mamy Mama vo forme stala

8. Ako by si charakterizovala svoj životný štýl?

Ako zdravý životný štýl. Mám naučené cieľavedomé a systematické činnosti, ktoré vykonávam pre svoje zdravie, fyzickú a psychickú pohodu. Riadim sa heslom: „V zdravom tele zdravý duch.“

9. Akým jedlám by sme sa mali vyhýbať, aby sme boli zdravé?

Stačí si uvedomiť, že sme to, čo jeme. Ja osobne som názoru, že zlatá – stredná cesta vo všetkom je indikátorom dlhodobého zdravia a zdravého životného štýlu.

10. Ako by sme sa mali stravovať, aby sme sa cítili fit?

Každý z nás je individuálna bytosť a potrebuje niečo iné. Každý máme inú postavu a iný metabolizmus. Všeobecne ale platí, že náš jedálniček by mal obsahovať veľa zeleniny, ovocia, zdravých tukov, bielkovín a sacharidov.

Obmedziť by sme mali jednoduché cukry a tuky s nasýtenými mastnými kyselinami. Netreba zabúdať ani na dôležitý pitný režim. Riadiť sa pravidlom, že telo je to jediné, s kým musím prežiť celý život, a podľa toho sa aj správať.

11. Existuje nejaká jednotná chyba, ktorú robia ženy pri chudnutí?

Ženy sa stále majú tendenciu s niekým porovnávať, sú veľmi často so sebou nespokojné, trápia sa nezmyselnými diétami, podstupujú rôzne úpravy tela a pritom zabúdajú, že každá jedna je krásna taká aká je. Jednoducho dokonalá bytosť. Keby samé seba viac rešpektovali, brali sa s nadhľadom a pristupovali k sebe s takou láskou, akú sú schopné rozdávať všade naokolo, žiadne chyby by nerobili. Mali by sa rady, také aké sú aj s tými chybami a nedostatkami, pretože to je život. Život bez chýb, na oko dokonalý, je len bublina, ktorá raz praskne.

12. Má si podľa teba človek prácou plniť svoje vlastné túžby, alebo zlepšovať život druhým okolo seba?

Súhlasím s tou druhou časťou vety. Pomôcť zlepšiť život niekomu druhému je omnoho viac, ako si plniť prácou svoje túžby. Výhrou ale je, keď si plníme prácou svoje sny a zároveň ňou aj zlepšujeme život iným.

13. Čo ťa okrem športu veľmi baví?

Turistika, jóga, meditácia, cestovanie a čítanie.

14. Akú najlepšiu knihu si čítala?

Dobehni svoj mozog od Andersa Hansena.

15. Akú najlepšiu radu si dostala?

Od môjho deduška a riadim sa ňou dodnes: „S klobúkom v ruke a s úsmevom na tvári, prejdeš celý svet dievča moje.“

16. Akú hudbu si naposledy počúvala?

Billyho Barmana.

17. Akú najcennejšiu vec vlastníš?

Nevlastním. Pre mňa sú najcennejšie zážitky a momenty, na ktoré nezabudnem a ktoré zohrejú moje srdce. Nie som materiálne založený človek. Veci pre mňa nemajú hlbší význam, iba spĺňajú účel, na ktorý sú potrebné.

18. Aká technológia súčasnosti ti ide najviac na nervy?

Jednoznačne mobilný telefón.

19. Ak platí, že oblečením sa snažíme niečo o sebe vyjadriť, čo svojím štýlom zdieľaš ty?

Popravde celý týždeň striedam legíny a tepláky. Čiže tým zdieľam, ľudia hýbte sa!

20. Keby si mala povedať, tri najdôležitejšie veci, ktoré ťa život naučil. Aké by to boli? 

Zodpovednosť, skromnosť a pokora.

21. Chcela si sa niekedy živiť niečím iným ako tým, čo robíš teraz?

Nie.

22. Na čo by nemala zabúdať žiadna mama?

Na seba.

23. Čo ti dalo materstvo?

Iný pohľad na život, novú formu lásky a trpezlivosti

24. Vieš vymenovať 6 vecí, ktoré nám škodia?

Sebeckosť, závisť, netrpezlivosť, chamtivosť, pýcha a neschopnosť zmeniť sám seba.

25. Ako si predstavuješ šťastie?

Ako tú krabičku, ktorú nakreslil pilot malému princovi. Krabičku pre jeho dokonalú ovečku, takú, akú si on predstavoval.

26. Čo je zmyslom tvojho života?

Rodina a poslanie pomáhať a motivovať druhých.

27. Kedy si naposledy niekoho pochválila?

Dnes.

28. Čo si predstavuješ po pojmom sebaláska?

Samú seba so všetkými chybami, taká aká som.

29. Čo by si chcela ešte dosiahnuť?

Stále sa učiť niečo nové a vedieť povedať nie.

30. Snívaš momentálne o niečom?

Sny treba žiť, nie o nich len snívať a nerealizovať ich. Momentálne mám všetko. Zdravú rodinu a možnosť byť tu aj pre druhých.

31. Prosím, doplň vetu: „Myslím, že ženy by boli všeobecnejšie šťastnejšie než sú, keby…“

Sa naučili veci a problémy prijať, nebojovať s nimi a nechať ich plynúť. Riešenie sa vždy nájde.

32. Čo budeš robiť, keď skončíš tento rozhovor?

Spať. Ďakujem.

Luciu môžete sledovať aj na Facebooku.

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár