Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

5 tipov na výlety po strednom Slovensku

výlety

Viezli ste sa už čiernohorskou železnicou? Viete, že na slovenskej Orave máme kópiu brazílskej sochy Krista? Navštívili ste už Banskú Štiavnicu? Naše krásne a malebné Slovensko má čo ponúknuť. Ponúkame našich päť tipov na výlety rôzneho charakteru v rámci stredného Slovenska.

Čiernohronská železnica

Čiernohronská lesná železnica patrí medzi najväčšie atrakcie Horehronia. Tak ako kedysi vozila drevo, dnes nosí turistov. Ročne ju navštívi až 70 000 turistov. Výhodou železnice sú otvorené vagóniky, z ktorých je krásny výhľad a prípadne možnosť dodržať potrebný vzdialenostný odstup. Aktuálne železnica poskytuje dopravu po troch trasách.

V stanici Čierny Balog je po celý rok sprístupnené múzeum lesných železníc, ktoré deti nepochybne zaujme. Sezóna sa začína 1. mája a trvá do konca septembra. Vlaky premávajú v tomto období podľa aktuálneho dopravného poriadku na stránkach www.chz.sk.

V okolí sa nachádza aj krásny lesnícky skanzen Vydrovská dolina. Dokážete v ňom úplne plnohodnotne stráviť aj celý deň, poskytuje krásne prírodné zákutia, ukážky lesných strojov, pozriete živých diviakov, započúvate sa do zurčania potôčika. A deti si zaručene prídu na svoje.

Pustý hrad Zvolen

Pustý hrad známy aj ako Zvolenský hrad  prekvapí svojou rozlohou porovnateľnou so Spišským hradom. Patrí medzi najväčšie hradné zrúcaniny na Slovensku, ako aj v strednej Európe. Je obľúbeným miestom pre rodiny s deťmi. Ideálny na poldňový výlet. Hore na hrad vedie viacero ciest vrátane náučného chodníka. Cestu zvládnu pomalým tempom aj deti od 2,5 roka. Pod hradom sa ukrýva tzv. Dolný hrad, kryté altánky, lavičky. Samotný vrchol ponúka krásne ruiny s nádhernými výhľadmi. Deti sa potešia tankom, či drevenou napodobeninou hojdačky. Ohniská čakajú na tých, čo si so sebou prinesú aj špekačky a slaninu. Dĺžka okruhov je podľa trasy okolo 5 kilometrov. Cesta vedie lesom, čiže je príjemná aj v čase vysokých teplôt.

Prečítajte si aj, kam na výlety s deťmi v okolí Bratislavy

Špania dolina

Špania dolina je malá banícka obec vzdialená od Banskej Bystrice cca 10 kilometrov. Od 11.storočia až do roku 1888 sa tu ťažila meď, ktorá obsahovala stopy striebra. Nachádza sa tu známe múzeum medi, kde sa človek dozvie bližšie informácie o ťažbe. V dedinke sa nachádza banícky orloj, ktorý odbíja každú celú hodinu. Netreba ho obísť, keďže je schovaný pod strechou.

Obcou sprevádza náučný chodník s umiestnenými informačnými tabuľami. Prečítate si o ťažbe, banských reáliách, či o štôlňach. Do Dennej cisárskej štôlne je možné vstúpiť. Nachádzajú sa tu sochy baníkov. Chodník ústi na vrchol kopca. Vedeli ste, že ide o umelo vytvorený kopec? Vznikol z odpadu z vyťaženej rudy. Známa je zasypaná šachta Maximilián. Špania dolina poskytuje krásnu prechádzku a výlet aj pre menšie deti. Kvôli veľkému množstvu schodov sa však s kočiarom ísť neodporúča.

Banská Štiavnica a okolie

Okolie Banskej Štiavnice, ako aj Banská Štiavnica samotná v sebe ukrýva mnoho lákadiel. Pre mnohých je mestečko samo o sebe čarovné a vracajú sa tam pre špecifickú atmosféru a uličky, aké inde nenájdete. Nachádza sa tu jeden z najväčších pohyblivých betlehemov na Slovensku. Obsahuje 800 drevených postavičiek, z toho cca 400 pohyblivých.

Nachádza sa na Radničnom námestí. Nádherná a vyhľadávaná pamiatka je aj malebná štiavnická Kalvária. Patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie v Európe. Sitno, botanická záhrada, štôlne, či nádherné tajchy sú ďalším lákadlom. Naozaj je si z čoho vyberať. Do dnešných dní je zachovaných 24 tajchov. Najznámejšie je Počúvadlo nachádzajúce sa priamo pod Sitnom, vhodné aj na kúpanie s deťmi.

Prečítajte si aj prázdninové tipy na výlety

Rio de Klin

Vedeli ste, že aj na Slovensku máme od roku 2008 malé Rio de Janeiro? Neďaleko od Námestova, nad obcou Klin stojí takmer taká istá socha ako je v brazílskom Riu. Rozdiel je akurát vo výške. V Riu meria 30 metrov. Slovenská 9,5 metra s rozpätím Kristových rúk 7 metrov. S podstavcom váži 23 ton. Vraj ide o tretiu kópiu sochy Krista z Brazília (druhá je v Lisabone). Z vrchu je krásny výhľad na panorámu Oravy, Oravskú priehradu a Roháče. Nájdeme tu upravený park s lavičkami a altánkom vhodný na oddych a načerpanie novej energie. Určite sa oplatí vidieť.

Máte aj vy nejaký skvelý tip, čo sa oplatí navštíviť na strednom Slovensku? Napíšte nám ho do komentára. 🙂

Tip na výlet: Zažite s nami atmosféru Múzea SNP v Banskej Bystrici

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár