Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Alena Srogoňová: Maškrty sa dajú vyrábať aj z ovocia

Alena je mama dvoch detí a žije so svojou rodinou v malebnej dedinke Oravská Lesná. Pracuje v elektrotechnickom priemysle. Vo voľných chvíľach sa venuje písaniu blogu „Čas na darček“, práci virtuálnej asistentky a záhradke. Od detstva však miluje rozprávky. 

Ako ste sa dostali k písaniu detskej knihy? Čo vás k tomu motivovalo?

K písaniu rozprávok som sa dostala, keď som bola doma po materskej. Keď dcéra podrástla, veľmi som chcela mať nejaký koníček. Začala som sa najprv venovať handmade tvorbe. Tvorila som výrobky z polymérovej hmoty. V tom čase ma začala zaujímať aj čokoláda. Výrobky z hmoty mi totiž pripomínali čokoládové bonbóny. Zároveň mám vzťah k rozprávkam. Aj dnes si ich rada s deťmi pozriem. A tak som postupne začala písať rozprávky.

O čom je kniha a pre koho je určená?

Kniha je o cukrároch Čokoládke a Kakaovníkovi, o ich malých priateľoch – dvojčatách Natálií a Matejovi. Dej príbehov zavedie čitateľov do ZOO, kde nájdu odpadky po nevychovaných návštevníkoch. Potom do nemocnice, kde detičky vďaka malému kúzlu získajú nádej na vyliečenie. Príbeh v škole opisuje aj vzťah pani učiteľky a jej študentov, ktorá vždy nájde cestu, aby sa usmievali a aby sa ich detské strachy rozplynuli. 

Prečítajte si aj článok o pocitoch so spisovateľkou Irynou Zelyk

V knižke sa strieda poučenie so zábavou, napríklad, keď Čokoládka a Kakaovník zistia, že Mikuláš, ktorý zbožňuje mliečnu čokoládu, má kopec zubných kazov. Príbehy sa dejú aj v továrničke na výrobu čokoládových a chutných dobrôt pre malých maškrtníkov, kde sa poukazuje na to, že dobroty a maškrty sa dajú vyrábať aj z ovocia. Knižka je určená deťom od 3 do 8 rokov.

Ako ste prišli nato ako nahradiť sladkosti ovocím?

„Hm.“ Ako som prišla na to? Počas úprav a písaní príbehov. Keď som dávala do súvislosti to, že čokoláda sama o sebe nie je zdravá. V príbehoch vystupujú aj zvieratká a tie nesmú čokoládu, lebo pre ne je vhodná zelenina a ovocie. Tak som spojila ovocie a zeleninu s čokoládou.

Prezraďte niečo zo zákulisia, keď ste knihu pripravovali.

Pri písaní som dostala tip, aby som v príbehu o záhadnej rastlinke pomenovala dievčatko po mojej dcére, že ho bude mať na pamiatku. Vtedy nastalo také BOOM vo mne a napadlo mi, že dvojčatá pomenujem po svojich deťoch a ostatné postavičky nazvem po svojich synovcoch a neteriach.

Aké máte plány do budúcna, plánujete ešte nejakú knihu?

Určite áno. Chcela by som, aby to bolo aj o maľovaní, deti takúto činnosť zbožňujú.

Kde vás ľudia môžu nájsť a knihu si objednať?

Na mojej stránke, tak tiež v FB skupine, pod názvom knižky Čokoládka a Kakaovník.

Michaela Ray de Witters

Pochádzam z Bratislavy, žila som v Amerika ale osud ma nakoniec zavial do Belgicka. Prišla som sem pôvodne kvôli práci a zostala som kvôli životnej láske. ?

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár