Začnite písať

ROZHOVORY

Janka Guráňová – nová posila tímu Akčných mám

jana guráňová

V sérii #32otázokpre dnes vyspovedáme našu novú redaktorku Janku Guráňovú. Prezradí vám svoju obľúbenú vychytávku v kuchyni, ako trávi svoj voľný čas, a akým témam by sa pri písaní radšej vyhla. Čítajte a dajte si s ňou každý deň „Kaffepause“. 

Janka je typ akčnej mamy, ktorá sa nedokáže nudiť. Láska k jedlu a chuť pomáhať iným ju priviedli k štúdiu výživy na vysokej škole. Verí totiž, že najskôr by mali žalúdkom prejsť zdravé a kvalitné potraviny a potom aj tá láska. Popri dvoch malých deťoch rozbieha svoj vlastný projekt o zdravej výžive, píše pre časopis a venuje sa výrobe háčkovaných hračiek. Tešíme sa, že takáto akčná mama sa bude podieľať aj na tvorbe obsahu na našom portáli.

1. Ako sa máš?

Mám sa dobre.

2. Tešíš sa na nové výzvy ako čerstvá redaktorka pre Akčné mamy? 🙂

Áno, veľmi. Držím sa v živote zásady, že žiadnej príležitosti nepoviem nie.

3. Je nejaké jedlo na svete, ktoré by si chcela ochutnať?

Už som ochutnala naozaj kadečo, dokonca aj hmyz a kobylky. Ale mojou obľúbenou krajinou je Mexiko, takže niečo z ich kuchyne.

4. Založila si projekt Zdravo s Jankou. Čo ťa k tomu viedlo?

Ako mnoho mamičiek, aj ja som pred nástupom na materskú dovolenku plánovala, ako sa budem konečne realizovať v tom, čo ma baví. Popri mojom prvorodenom synčekovi som rozbehla stránku Zdravo s Jankou, kde som chcela prezentovať svoje recepty a postrehy z oblasti zdravia a výživy. Viedli ma k tomu aj podnety okolia. Veľa mojich kamarátok malo v tom čase malé deti. Trápili ich popôrodné kilá a zavádzanie prvých príkrmov. Moje plány som však musela dať bokom, keď som znova otehotnela. Synček mal vtedy len 9 mesiacov. Rozhodla som sa svoj čas naplno venovať deťom. Práve vďaka nim som celý projekt Zdravo z Jankou nakoniec poňala z nového uhla.

5. O zdravej strave sa veľa hovorí. Ty si študovala výživové poradenstvo na vysokej škole. Aké sú podľa teba hlavné omyly v zdravom stravovaní?

Problém vidím v tom, že ľudia vnímajú výživu ako statickú a nie dynamickú vedu. Paradigmy, ktoré boli platné včera, môže dnes nová štúdia úplne vyvrátiť. Hoci by sa niektorí chceli stravovať zdravšie, odradia ich protichodné názory z rôznych zdrojov. Najviac ma však irituje názor, že stačí menej jesť, aby človek schudol.

6. Aký najväčší predsudok majú podľa teba ľudia o zdravej strave?

V praxi som sa často stretla s názorom: „Čo je zdravé, to je nechutné.“ To naozaj nemusí byť pravda. Mnohým mojim klientom som dokázala pravý opak.

7. Sú potraviny, ktoré si v tvojom jedálničku úplne vylúčila?

Nevylučujem z jedálnička konkrétne potraviny. Ani lepok. Bežne ho konzumujem, keďže netrpím žiadnou intoleranciou. Čo ale naozaj obmedzujem sú rôzne druhy keksíkov a sladkostí s obsahom krémových náplní, cukríky a podobne. Ale priznám sa, že som beznádejný čokoholik. Dávam však prednosť kvalite pred kvantitou.

8. Varíš každý deň?

Áno, takmer každý deň. Niekedy aj viackrát denne. Záleží od okolností.

9. Máš obľúbenú “vychytávku” bez ktorej by si sa v kuchyni nezaobišla?

Neviem, či je to práve „vychytávka“, ale nezaobídem sa bez môjho kávovaru. Môj Gusto je už ako člen rodiny :D.

10. Máš svoje najobľúbenejšie jedlo?

Konkrétne jedlo asi nie. Som nadšenec polievok. A milujem nektárinky.

janka guráňová

11. Čo varíš najradšej pre deti a čo najradšej zjedia?

Moje deti boli dobrí papkáči, kým boli maličkí. Ale asi ako každé dieťa, neskôr začal štrajk. Vždy mám však v zálohe lievance. Či už na sladko s čučoriedkami, alebo aj zeleninové. Po plackách a lievancoch sú u nás vždy prázdne taniere.

12. Kamarátia sa zo zeleninou a ovocím?

Bola by som radšej, keby sa kamarátili viac.

13. Tak vždy sa dá ešte viac. Ako sa ti darí im ju servírovať?

Som majsterka kamufláže :D. Dokážem zakomponovať niečo zdravé takmer do všetkého. Už aj manžel si zvykol, že niekedy konzumuje čosi celkom iné, ako si myslí.

14. Si aj veľká pekárka. Čo najradšej pečieš?

Momentálne som prepadla pečeniu chleba. Ale najradšej pečiem vianočné pečivo.

15. Všimla som si tvoju medailu. Akému športu sa venuješ?

Dá sa povedať, že som rekreačný bežec. Behu som prepadla popri svojej práci v kúpeľoch v Tatrách.

janka guráňová16. Kedy stíhaš behať popri dvoch deťoch?

Behávam skoro ráno, alebo večer. Ale musím sa prispôsobiť tomu, kedy manžel odchádza a prichádza z práce. Kým on stráži deti, ja si idem vyvetrať hlavu. My mamy to potrebujeme.

17. Máš aj veľkú záhradu. Čo všetko v nej pestuješ?

Záhradkárčenie je pre mňa relax. Navyše mám v lete po ruke čerstvú zeleninu a ovocie. Pestujem to, čo nám najviac chutí, ale každý rok sa snažím vypestovať aj niečo nové. Rada experimentujem s rôznymi odrodami. Skúšala som napríklad aj fialovú mrkvu alebo ačokču. Tá bohužiaľ chutila aj slizniakom a pre nás nič neostalo.

18. Čo ti robí v záhrade najväčšiu radosť?

Najväčšiu radosť mám zo svojho skleníka, po ktorom som túžila už dlhé roky.

19. Tvoja obľúbená bylinka?

Rozmarín.

20. Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Ráno vstávam o 6:30 a vychystám syna do škôlky.  Predpoludnie strávim väčšinou upratovaním, varením a ak to počasie dovolí, ideme s mladšou dcérkou na prechádzku. Po obede, kým dcérka spí a manžel je v práci, mám svoju chvíľu voľna. Je to moja „Kaffeepause“, prestávka na kávu a niečo sladké na doplnenie energie. Po obede trávim čas s deťmi na dvore alebo na ihrisku. Vyšantíme sa a vybeháme. Večeriame všetci spoločne, ak sa dá. Manžel sa potom hrá s deťmi a ja si dorábam pracovné veci, ktoré som počas dňa nestihla. Pred tým, než uložíme deti, si vždy všetci spolu ľahneme do postele a čítame si rozprávku. Potom už väčšinou s manželom skončíme unavení pred televíziou a relaxujeme.

21. Máš svoj rituál, ktorý rada opakuješ?

Málokedy vynechám svoju „Kaffepause“ po obede.

22. Existuje nejaká chyba, ktorú podľa teba robia ženy pri chudnutí?

Áno, podceňujú dôležitosť pohybu.

23. Akú najlepšiu knihu si čítala?

Da Vinciho kód od Dana Browna.

24. Akú najlepšiu radu si dostala? 🙂

Najlepšie rada bola od mojej maminky: „ Kto chce, robotu si nájde!“  A je to naozaj pravda :D.

25. Čo najradšej čítaš deťom?

Rozprávky od Pavla Dobšinského.

26. Na čo sa môžu tešiť naše čitateľky?

Rada by som im priniesla články s pridanou hodnotou, inšpiratívne rozhovory a obsah, ktorý možno vytvorí taký ten „AHA – moment“. Snáď sa mi to aj podarí.

27. Ktorým témam by si sa rada úplne vyhla?

Témam o počasí.

28. Snívaš momentálne o niečom?

Vždy o niečom snívam. Momentálne o terase s výhľadom na more, kde by som si mohla vychutnávať raňajky.

29. Je nejaká osobnosť svetových dejín, ktorá ťa ovplyvnila?

Asi nie. Žijem skôr pre prítomnosť.

30. Prosím, doplň vetu:“ Myslím, že ženy by boli všeobecnejšie šťastnejšie než sú, keby…..

… zo skrine konečne vyhodili tie veci, do ktorých plánujú schudnúť a zmierili sa s tým, že sú krásne a úžasne práve tu a teraz.

31. Čo pre teba znamená láska?

Láska je pre mňa momentálna hnacia sila, ktorá ma ráno dokáže zdvihnúť z postele, aj keď som takmer nespala.

32. Čo budeš robiť, keď skončí tento rozhovor? 🙂

Dám si pohár vína.

 

Janku môžete sledovať aj na Facebooku.

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

Janku vyspovedala Martina Novotná.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár