Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE PR ČLÁNKY RODIČOVSTVO

Jeseň volá do prírody

jeseň

Spomínate si na dni, kedy ste hodiny šantili von? Kedy ste stavali piesočné hrady, piekli koláčiky v blate a zdobili ich natrhanou trávou? Lozili po stromoch alebo preskakovali potôčik, ktorý vám tiekol za domom? Doprajte krásne spomienky aj svojim deťom…

Prichádza obdobie, kedy rodičia akosi viac začínajú uprednostňovať interiérové ihriská pred tými vonkajšími. Máme tu však novú situáciu a v čase pandémie tento trend nie je veľmi vhodný. A príroda je tu bez ohľadu na ročné obdobie vždy vo svojej sezónnej kráse. Rodičia by si mali uvedomiť, že idú svojim deťom príkladom. Ak ich chceme viesť k aktívnemu životu, sami musíme aktívny život viesť. Zaveďte si v rodine zvyky, ktoré pozitívne ovplyvnia aj vaše deti. Sami sa budete cítiť lepšie a endorfíny, ktoré sa na vzduchu vyplavujú vám prinesú radosť z maličkostí a vyčistia hlavu z každodenných starostí.

Povedzte NIE elektronike

Dnešné deti vo veľkej miere vymenili pohybové aktivity za obrazovky televízorov, počítačov a tabletov. Namiesto lezenia po stromoch sedia pekne na gauči, a namiesto skákania cez potok, trénujú prsty na klávesnici, alebo na hladkej obrazovke tabletu. Zmena týchto zvykov však nie je vôbec nereálna. Stačí len začať!  Výskanie dieťaťa, keď sa z hojdačky stane najlepší priateľ je naozaj skvelé a prináša radosť ratolestiam i rodičom. Byť spolu vonku je určite lepší spôsob trávenia voľného času. Spoločná podvečerná prechádzka, výlet na bicykloch po okolí, kopanie lopty, bedmington, alebo šantenie na detskom ihrisku je len niekoľko tipov, ktoré prinesú celej rodine radosť z pohybu. Rady odborníkov hovoria, že dieťa by malo tráviť vonku pri plánovanej aktivite aspoň hodinu denne, a to za každého počasia. Rovnako tak odporúčajú pridať aj hodinu voľnej pohybovej aktivity. Kombinácia fyzických aktivít a čerstvého vzduchu, priaznivo ovplyvňuje rast a vývin dieťaťa, pozitívne vplýva na rozvoj mozgu a orgánov, posilňuje imunitný systém.

dieťaBez ohľadu na počasie

Zdravé deti by mali byť na vzduchu naozaj za každého počasia. Odolnosť voči vírusom u svojich ratolestí podporíte správnou výživou bohatou na vitamíny, dostatočným pohybom a otužovaním.  Platí večné heslo: špinavé deti = šťastné deti. Vonku sú vystavené mikróbom a tie sa starajú o zlepšovanie imunity. Pri hrách si stanovujú rôzne ciele, čo im pomáha zlepšovať samostatné uvažovanie, kreativitu, výdrž, pamäť, spoluprácu a získavajú schopnosť vyhodnocovať riziká, ktoré na nich číhajú a starajú sa tak o svoju vlastnú bezpečnosť.

Každé ročné obdobie má svoje čaro. Prechádzku môžete prerušiť a zahrať si s deťmi nejakú hru, zastaviť sa na detskom ihrisku, alebo skúsiť naháňačku. Dôsledky minimalizovania pohybu u detí, môžu viesť k poruchám pozornosti, zníženej miere sústredenia a koncentrácii, zlej disciplíne, a dokonca k nižšiemu sebavedomiu.

Budujte si vzťah

Zlepšenie komunikácie medzi vami a deťmi je ďalším benefitom, ktorý môžete vďaka prechádzkam a hrám, v prírode či na ihrisku, očakávať. Veľa sa pýtajte, nechajte ich rozprávať o všetkom na čo majú náladu. Uvidíte, že sa vám detská dušička viac otvorí, viac prezradí a zbaví sa tak zbytočného stresu.

Potreba byť vonku sa pre dieťa môže stať krásnym zvykom na celý život. Prechádzať sa dá takmer kdekoľvek. Na budovanie takejto aktivity nie je potrebné nič svetoborné. Cestou zo školy si môžete posedieť na lavičke, alebo sa zastaviť na detskom ihrisku, kde môže dieťa skákať na trampolíne, šmýkať sa na šmýkačke, vykopnúť nohy k oblohe na hojdačke a stretnúť sa s rovesníkmi.

Deti trávením svojho času mimo domu získavajú zdravší organizmus, krásne zážitky a spomienky, prirodzene rozvíjajú svoju kreativitu a nachádzajú si kamarátov.  Hor sa vonku!

zima

Objavte svet hier s Wickey

Vesmírny objaviteľ, princezná vo veži, pirát na šírom mori – Wickey ihriská sú miestom pre sny a hry pre veľkých i malých. Ich detské ihriská, pieskoviská, hojdačky a šmýkačky, vyrábané a testované v Nemecku, nám naozaj padli do oka.  Aby sa všetci malí superhrdinovia mohli bezpečne vydať na ich cestu za dobrodružstvom, používajú výhradne starostlivo vyberané materiály, ako je masívne drevo a kvalitné kotvy alebo objímky na hojdačky. Popri kreatívnom dizajne dbajú najmä na bezpečnú konštrukciu. A to je pre nás mamičky veľmi dôležité.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár