Začnite písať

INŠPIRÁCIE RECEPTY ZDRAVIE

Rýchle a výdatné karí s kuracím mäsom a karfiolom

karí

Mám rada recepty z jedného hrnca. Najmä, ak sa dajú navariť aj na viac dní. Hoci varím rada, tiež netúžim stáť pri sporáku každý jeden deň. A recepty na karí sú presne podľa môjho gusta. Môžete si ich variovať podľa toho, čo práve doma máte, alebo čoho sa potrebujete rýchlo zbaviť.

Ak by ste sa radi naučili aj pár kuchynských vychytávok, ako zahusťovať bez múky alebo zápražky, tak čítajte ďalej.

Čo potrebujeme:

1 balenie kuracích pŕs

1/2 karfiolu

1 stredná cuketa

1 červená paprika

1 menší pór

1 konzerva kokosového mlieka

1 stredná cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 šálka červenej šošovice

1 šálka mrazeného hrášku

2 ČL zázvoru (môže byť aj sušený)

2 ČL karí korenia

1/2 ČL mletej rasce

soľ, korenie

olej

čerstvý koriander alebo mäta

Príprava:

Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame na drobno. Opražíme ich na troche oleja a pridáme zázvor, karí, mletú rascu a opražíme ešte minútku. Pridáme kuracie mäso nakrájané na kocky a za občasného miešania ho necháme opiecť 10 minút.

Zatiaľ si pripravíme zvyšnú zeleninu. Cuketu, papriku a pór nakrájame na menšie kocky. Karfiol rozdelíme na menšie ružičky. Rôzne druhy zeleniny budeme pridávať postupne podľa tvrdosti, aby sa nám nerozvarila a ostala krásne krehká.

karí

Ku kuraciemu mäsu pridáme najskôr červenú šošovicu, karfiol, červenú papriku a pór. Zmes zalejeme kokosovým mliekom. Pokiaľ ho nemáme, môžeme použiť aj vývar alebo smotanu na varenie. Dusíme asi 5 minút. Potom pridáme cuketu a necháme dusiť 15 minút. Pokiaľ sa nám zdá karí príliš riedke, necháme počas dusenia odkrytú pokrievku, aby sa tekutina prirodzene odparovala. Keď je zelenina polomäkká, odstavíme a prisypeme mrazený hrášok. Ten sa už nemusí variť, stačí, keď sa prirodzene rozmrazí v jedle. Zachová si tak sviežu chuť a chrumkavosť.

Karí podávame s ryžou. dozdobiť si ho môžeme čerstvým nasekaným koriandrom, ale ja som vyskúšala aj mätu, ktorá pokrmu dodala príjemný orientálny šmrnc 🙂 .

karíTipy na zahusťovanie

V tomto pokrme slúžia ako prirodzené zahusťovadlá práve červená ryža a kokosové mlieko. Môže sa stať, že omáčka je stále príliš riedka. Vyskúšajte toto:

  • aj počas varenia môžete pridať viac červenej šošovice, ktorá sa rozvarí a pokrm zahustí.
  • predtým, než pridáte hrášok, odoberte menšiu časť pokrmu (omáčku, mäso aj zeleninu) a zmixujte ich v mixéri na hladkú kašu. Tú pridajte späť k jedlu. Omáčka bude zaručene hustejšia a príjemne krémová.

Dobrú chuť 🙂

Vyskúšajte aj rýchlu tekvicovú polievku, ktorá sa k tomuto jedlu skvele hodí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár