Začnite písať

VZŤAHY

Ako pomôcť smútiacemu priateľovi?

smútok

Smútok je prirodzenou súčasťou života. Najmä v dušičkovom období si viac ako inokedy uvedomujeme pominuteľnosť, ktorá nás každého obklopuje. Zármutkom a žiaľom za svojimi milovanými môžu byť zasiahnutí všetci: celá rodina, každý jeden člen. Nie je zriedkavé, že sa členovia rodiny a často ani priatelia a známi, nie sú schopní podporiť sa navzájom. 

V snahe pomôcť vydala nezisková organizácia Plamienok publikáciu „Ako pomôcť smútiacemu priateľovi.“ Jej vydanie je zároveň ukončením ročného webového projektu pre verejnosť s rovnakým názvom, zahŕňa populárne náučné blogy a podcasty. Je to prvý komplexný projekt na Slovensku venujúci sa edukácii a poradenstvu laickej verejnosti v oblasti sprevádzania v smútení. Je určená najmä tým, ktorí majú v blízkosti smútiacich priateľov a premýšľajú, akým spôsobom im pomôcť. Počas života sa v tejto situácii ocitne každý z nás.

Prečo by sme sa mali naučiť pomáhať v smútku iným?

„V uplynulých rokoch ste sa nás mnohí pýtali, ako pomôcť priateľovi po úmrtí blízkej osoby. Láskyplný vzťah a dobrá vôľa sú nevyhnutné. Aby sme však skutočne pomohli, potrebujeme o tejto téme vedieť viac. Zvyčajne až potom dokážeme našou láskavosťou a citlivosťou pomôcť tomu, kto smúti,“ píše riaditeľka n.o. Plamienok a spoluautorka knihy MUDr. Mária Jasenková. Ďalším autorom publikácie je supervízor Centra smútkovej terapie n.o. Plamienok, psychológ Iván Gómez García.

Kniha Ako pomôcť smútiacemu priateľovi ponúka čitateľovi osem spôsobov, ako byť pri svojom smútiacom priateľovi hlbšie ponorený do života v kontakte s múdrosťou a láskou.  Každá kapitola sa spája s osobitným článkom v blogu na webe Plamienka, kde je možné dozvedieť sa o každej z ôsmich tém ešte viac informácií a inšpirácií.

Články sú doplnené originálnymi ilustráciami Daniely Olejníkovej, praktickými odporúčaniami našich terapeutov a rozhovormi v našich podcastoch tu: https://www.plamienok.sk/blog/kategoria/ako-pomoct-smutiacemu-priatelovi Na konci každej témy sú praktické cvičenia, ktoré je možné si vyskúšať pred návštevou smútiaceho priateľa. Sme presvedčení, že ak chceme pomáhať iným, musíme sa pozrieť do svojho vnútra.

Čomu sa venujú kapitoly knihy?

Predvídaj: Skôr ako budete kontaktovať priateľa, ktorý stratil blízku osobu, predvídajte.  Akú pomoc potrebuje?

Zostaň:  Po strate blízkeho naši priatelia alebo známi obyčajne nemajú silu zvládať každodennú realitu. Snažme sa ponúknuť im nielen našu prítomnosť, ale aj praktickú pomoc.

Počúvaj: Počúvať znamená viac ako len počuť osobu, ktorá je vedľa nás. Keď sa počúvame, sme v hlbokom vzájomnom kontakte. Prijímame a ponúkame, vzájomne sa obohacujeme. Naše srdcia sú otvorené všetkému, čo príde. Počúvať znamená byť spolu a mať rád.

Chvíľa ticha: Komunikovať so smútiacim priateľom môžeme aj bez slov, v tichu. Ticho vytvára priestor, v ktorom sa môžeme počúvať. Ticho môže byť liečivé. Priateľ, ktorý smúti, potrebuje byť aj v tichu. Tieto okamihy môžu byť pre nás niekedy nepríjemné. Našou výzvou je preto hľadať a spoluvytvárať momenty tvorivého ticha, počas ktorého sa bolesť zo straty postupne mení na lásku.

Spomínaj: Pomôžme smútiacemu priateľovi spomínať. Dokážeme aj my zdieľať spomienky o našich stratách?

Buď sám sebou: V časoch, keď sa obávame neistoty, či našej zraniteľnosti, predstierame, že sme silní a všetko máme pod kontrolou. Strácame našu spontánnosť a autenticitu, ktoré sú pre nášho priateľa zdrojom podpory. Počas návštevy Vášho priateľa vnímajte svoju zraniteľnosť a  otvorte svoje srdce. Návšteva smútiaceho priateľa je príležitosťou ako prehĺbiť našu autenticitu a kapacitu byť vo vzťahoch prirodzený..

Smej sa: Možno Vás prekvapí, že aj v období smútenia sa dokážeme smiať. Smiech v období po strate blízkeho môže priniesť do života mnoho dobrého. Sprevádza ho emočné uvoľnenie, zníženie napätia v tele a pocit vitality. Smiechom nezrádzame toho, koho sme stratili a milovali. Smiech je nákazlivý. Pomáha premeniť bolesť zo straty opäť na radosť. Sprevádzanie priateľa, ktorý smúti, je dlhá cesta. Privítajte a otvorte sa momentom, keď smiech môže obohatiť Váš život. Nevyhýbajte sa im, ale ani ich nevyhľadávajte. Smiech príde sám, keď sa mu otvoríme.

Miluj: Láska nás spája a dáva nám nezávislosť. Láska vytvára život. Sprevádzanie Vášho smútiaceho priateľa po strate blízkej osoby môže pomôcť nielen jemu ale aj Vám zvýšiť schopnosť lásku prijímať a dávať. Príprava na stretnutie, venovanie pozornosti všetkým detailom počas návštevy, počúvanie, chvíle ticha, zdieľanie spomienok a privítanie chvíľ smiechu sú prejavy lásky. Myslite na to, čo ste dali a dostali počas sprevádzania Vášho priateľa. Buďte vďační za túto jedinečnú cestu.

Zdroj foto: ilustrácie z knihy Ako pomôcť smútiacemu priateľovi

Katarína Winterová: Ako rozprávať s deťmi o smrti

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár