Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Tehotenský mozog – naozaj sa ženám počas tehotenstva mení myslenie?

tehotenstvo

Tehotenstvo je obdobie spojené s mnohými zmenami. Okrem tých klasických fyzických, ktoré sa prejavia na tele, sa deje mnoho zmien aj v psychike a dokonca v samotnom mozgu. S čím to súvisí, a ako tieto zmeny ovplyvňujú tehotenstvo a samotnú budúcu mamičku?

Hormóny si z nás radi vystrelia

Hoci sa hovorí, že tehotenstvo patrí k najkrajším obdobiam ženy, určite je aj jedným z tých stresujúcejších. Budúca mamička je často pod tlakom, ako nie okolia, tak minimálne svojich vlastných myšlienok. Najmä, ak sa jedná o prvorodičku, ktorá ešte nemá predstavu, čo všetko ju čaká. Okrem tých milých príprav výbavičky, detskej izby a novej tehotenskej garderóby, musí tehuľka čeliť aj menej príjemným prejavom „požehnaného obdobia“.

Niektoré ženy zažívajú v tehotenstve rôzne prejavy zábudlivosti, roztržitosti a nesústredenia. Niekto si tieto zmeny nemusí vôbec všimnúť. No citlivejšie povahy môžu ostať zaskočené v nečakaných situáciách. Napríklad  pri obyčajnej hádke s manželom, kde zrazu nie ste schopná adekvátne argumentovať, hoci viete, že pravda je na vašej strane. Je možné, že príklad je čisto náhodný, alebo možno podložený skutočnou udalosťou 🙂 .

Každopádne fenomén, ktorý je známy pod nie príliš prívetivým názvom – tehotenský mozog – určite nie je mýtus. Jednoducho by sa dalo povedať, že je to akýsi výstrelok prírody na účet tehotnej ženy. Silný kokteil hormónov, ktorý je zrazu namixovaný v krvi, vplýva na mozog do takej miery, že počas tretieho trimestra dokonca dochádza k redukcii objemu sivej hmoty. Tento jav je zodpovedný za to, že si nedokážete zapamätať, o čom ste to vlastne čítali včera v knihe pred spaním.

Prečo sa to deje?

Viaceré výskumy sa domnievajú, že syndróm tehotenského mozgu slúži ako príprava na následnú starostlivosť o dieťa. Znamená to lepšiu schopnosť vyrovnať sa so stresom a prispôsobenie sa potrebám dieťaťa. Teda, kým na jednej strane zabúdame na praktické veci, na strane druhej sa z nás stávajú citlivejšie a starostlivejšie matky.

Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú fungovanie mozgu, sú aj spánková deprivácia, strach a stres. Už počas tehotenstva môže dochádzať k narúšaniu spánkového cyklu. Pokiaľ si mozog v noci neprejde všetkými fázami spánku, nie je schopný ukladať určité spomienky z predošlého dňa. Môžeme si to predstaviť, ako veľké upratovanie myšlienok, ktoré sa v našej hlave deje každú jednu noc. Rovnako pod vplyvom vonkajších a vnútorných faktorov, ktoré u tehotných vyvolávajú stres a rôzne druhy strachov, sa mozog nedokáže sústrediť na potrebné veci.

Prečítajte si tiež rozhovor s Gigou Kočtúchovou o tom, ako sa po tehotenstve opäť dostať do formy.

Po pôrode sa veci opäť zmenia

K problematike tehotenského mozgu nanešťastie nie je dostupných veľa štúdií a teda ani informácií. S istotou sa však dá povedať, že hoci zmeny na mozgu sú pravdepodobne nezvratné, nie sú škodlivé. Vedci sa naopak domnievajú, že spomínaný úbytok sivej hmoty spôsobuje akési vyladenie a vyostrenie fungovania daných centier v mozgu, ktoré sú najviac potrebné pre starostlivosť o dieťa.

Ide najmä o centrá zodpovedné za sociálne správanie (rozoznávanie toho, čo si druhý myslí, ako sa cíti a podobne). K týmto zmenám dochádza zrejme preto, aby sa ženy dokázali lepšie naladiť na svoje dieťa, lepšie rozoznať jeho signály a rozumieť mu.

Telo treba na tehotenstvo pripraviť

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár