Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Ešte nie je neskoro posilniť svoju imunitu pred zimou

imunita

Imunitný systém tvorí v organizme prirodzenú bariéru pred škodlivými vplyvmi zvonka. Môžeme si ho predstaviť ako štít, ktorý nás chráni pred všetkým, čo by nám mohlo ublížiť. Najmä teraz na jeseň je pojem „imunita“ skloňovaný takmer všade. Čo si však pod ním máme predstaviť a ako si ju môžeme posilniť?

Ako funguje imunita

Imunitný systém je tvorený súborom buniek a orgánov, ktoré sa nachádzajú po celom tele. Sú v neustálej komunikácii s ostatnými orgánovými systémami,  vďaka čomu zaisťujú harmonickú činnosť organizmu ako celku. Základná, tzv. vrodená imunita vzniká už pri vývoji plodu v tele matky. Každý novorodenec tak vstupuje do života s určitou dávkou obranyschopnosti voči infekčným útokom.  V priebehu prvých rokov sa imunitný systém vyvíja, stabilizuje. Preto sa môže zdať, že malé deti sú choré častejšie, alebo sa choroba ťahá dlhšie, než pri dospelých.

Týmto spôsobom sa buduje druhá obranná línia, tzv. získaná imunita. Tá je špecifická pre každého z nás, nakoľko počas života prichádzame do kontaktu s rôznym spektrom infekčných podnetov. Na ne si každý jedinec vytvorí vlastné protilátky. Práve preto je vhodné, aby sme už od detstva nežili v príliš sterilnom prostredí a náš organizmus prišiel do styku s rôznymi typmi patogénov.

Ako môžeme posilniť imunitu

otuzovanieObranyschopnosť svojho organizmu môžeme posilňovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je napríklad otužovanie. Pre začiatočníkov je vhodné začať so studenými sprchami. Aby šok zo studenej vody nebol príliš veľký, treba si teplotu znižovať postupne. Sprchovanie by malo začínať od nôh smerom k hlave. Pôsobením studenej vody sa stiahnu cievy, čo spôsobí rozprúdenie krvi a zrýchlenie látkovej premeny. Vďaka tomu sa aj imunitné bunky v krvi rýchlejšie roznesú po organizme.

Iným prostriedkom na zvyšovanie obranyschopnosti je saunovanie. Táto metóda je populárna najmä u severských národov a možno s ním začínať už u trojročných detí (po predošlej konzultácii s pediatrom). Princíp striedania pôsobenia tepla s náhlym šokovým ochladením učí imunitný systém reagovať rýchlejšie a pohotovejšie. Predstaviť si to môžeme na príklade vstávania na zvuk budíka. Zo začiatku je možné, že ho dokonca prespíte, ale postupom času si vybudujete zvyk na vstávanie v konkrétnu hodinu. Nakoniec budík už ani nepotrebujete. Podobne funguje prevencia v prípade imunitného systému. Pravidelným trénovaním dokáže byť jeho odpoveď na podnety efektívnejšia a priebeh choroby nemusí byť taký zdĺhavý.

Strava pre imunitujedlo

Naša imunita zažíva najväčší nápor od jesene do jari. Ale starať by sme sa o ňu mali celoročne. V strave je dôležité dať prednosť kvalite pred kvantitou. V niektorých prípadoch možno skôr víťazí nižšia cena, či rôzne lákadlá, ktorým ťažko odoláme, pred zdravšou alternatívou. Ale povedzme si na rovinu, to čo teraz ušetríte na strave a jej kvalite, neskôr miniete na drahé lieky a lekárov.

Bielkoviny

Základné imunitné bunky majú bielkovinový pôvod. Ich nedostatočný príjem v strave spôsobuje aj kolaps imunity v čase, keď ju najviac potrebujeme. Diéty, radikálna detoxikácia, vysoký príjem priemyselne spracovaných potravín, sladkosti. Tým všetkým sa oberáme o príjem kvalitných bielkovín. Zároveň ochudobňujeme organizmus aj o tie, ktoré máme v zásobe.

Kvalitným zdrojom cenných bielkovín je napríklad aj poctivý vývar z kostí, ideálne hovädzích špikových. Ďalšími zdrojmi sú napríklad vajíčka, tvaroh a mliečne výrobky, mäso, ryby, strukoviny, obilniny.

Vitamín D

Z preventívnych dôvodov je na Slovensku povinná suplementácia vitamínom D už od novorodeneckého veku. Málokto je však v jeho užívaní dôsledný v dospelosti. Práve vitamín D je dôležitým prvok pri budovaní silnej imunity. Našťastie je to jediný vitamín, ktorý si náš organizmus dokáže vytvoriť sám pôsobením slnečného žiarenia na pokožku. Podmienky v našom zemepisnom pásme nie sú však ideálne na jeho tvorbu počas celého roka. Aktuálne štatistiky dokonca poukazujú na jeho absolútny nedostatok u 80-90% slovenskej populácie.

Jeho dostupnosť v strave je v našej oblasti tiež minimálna, keďže sa nachádza predovšetkým v morských rybách lovených v studených oblastiach. Môžeme ho nájsť ale aj v masle (to, ktoré obsahuje aspoň, 82% tuku; určite nie v margarínoch) a orechoch. Najefektívnejším riešením sa preto javí dlhodobá suplementácia v podobe doplnkov najmä v období so zníženou intenzitou slnečného žiarenia (od jesene do jari).

Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré zabraňujú prirodzenej oxidácii, čiže znehodnocovaniu živín vplyvom vzdušného kyslíka. Nakoľko my tiež potrebujeme dýchať kyslík pre svoje prežitie, oxidácia rôznych látok prebieha aj v našom organizme. Medzi najsilnejšie antioxidanty patria vitamíny C a E. Ochraňujú bunky pred napadnutím voľnými radikálmi a zároveň oba vitamíny chránia seba navzájom. Vitamín E je rozpustný v tuku, preto je prítomný najmä v rôznych olejoch, semenách a orechoch. Vitamín C je naopak rozpustný vo vode a jeho najlepším zdrojom je zeleninová paprika. Obsah vitamínu je v nej dokonca vyšší v porovnaní s citrónom. V prírode však existuje celé široké spektrum antioxidantov, ktoré sú dostupné najmä v čerstvom ovocí a zelenine.imunita

Životný štýl a imunita

Všetky preventívne opatrenia nemajú veľký význam, pokiaľ si imunitný systém ničíme svojim životným štýlom. Dlhodobé pôsobenie stresu, nesprávna životospráva, nedostatok spánku, nadváha, nedostatok fyzickej aktivity. Tieto a iné faktory spôsobujú oslabenie imunity, zvyšujú chorobnosť, zhoršujú celkový priebeh ochorenia. Prípadne môžu spôsobiť prehnanú odpoveď imunitných buniek, ktorá následne môže viesť k vzniku autoimunitného alebo nádorového ochorenia.

Ak si chcete udržať svoju imunitu v dobrej kondícii, nemali by ste podceňovať to, ako sa cítite fyzicky, ale aj psychicky. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš. Svoj imunitný štít by ste mali posilňovať celý rok a nielen nárazovo.

Prechladnutie a kašeľ – 4 tipy na domáce recepty

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár