Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE ZDRAVIE

Chcete začať s cvičením? Dôležitejšia je pravidelnosť, než dĺžka.

cvičenie

Hoci sú počas núdzového stavu zatvorené fitnescentrá a počasie nie je príliš lákavé na cvičenie vonku, nemali by ste zabúdať na pohyb. Nielen vtedy, keď sa práve snažíte schudnúť, ale akákoľvek aktivita by mala byť pravidelnou súčasťou vášho bežného dňa.

Motivácia má krátke trvanie

Keď sa rozhodneme so sebou niečo robiť, na začiatku máme väčšinou veľkú motiváciu. Vidina rýchlej zmeny k lepšiemu nás ženie vpred. Začneme sa hýbať, cvičiť a naše telo, doteraz zvyknuté na papučovú kultúru, je zrazu v šoku. Vyhlási protest – svalovica, bolesť kĺbov a hlavy, nevoľnosti. Naša motivácia klesá každým dňom, až opäť skončime v bode nula. Myslím, že viacerí sa dokážeme nájsť v tomto životnom vzorci. Koľko takých pokusov už máte za sebou? Prečo je také náročné podstúpiť zmenu a vymaniť sa z čarovného kruhu?

5 dôvodov prečo – zabudnúť na fitko a – cvičiť DOMA

Pravidelnosť je kľúč

Od cvičenia nás nemusí odrádzať len naše vlastné telo, ale často sú to aj povinnosti. Pokiaľ pre nás pravidelný pohyb nie je prioritou, nájdeme si vždy dôležitejšiu aktivitu. Či už je to káva s kamarátkou, rodinný nákup potravín, či oddych po práci večer pred televíziou. Podľa štúdie výskumníkov z lekárskej fakulty v meste Providence z roku 2019 by sme práve v cvičení mali staviť na pravidelnosť.

cvičenieZ výsledkov výskumu vyplýva, že nie je dôležité, či cvičíte ráno, na obed alebo večer. Ak chcete vidieť výsledok svojho snaženia, napríklad v podobe straty hmotnosti, cvičiť by ste mali pravidelne a najmä vždy v rovnakom čase. Pohybová aktivita by sa mala stať pravidelnou súčasťou vášho rozvrhu, ktorú nemôžete prekladať. Presne ako sme boli zvyknutí na školský rozvrh, podľa ktorého sme sa vedeli pripraviť na konkrétne vyučovacie hodiny.

Prečítajte si tiež ako začať cvičiť doma spolu s deťmi.

Psychika je cenný spoluhráč

Pravidelnosť pomáha najmä našej psychike. Vďaka plánovaniu aktivity si k pravidelnému športu ľahšie vytvoríme pozitívny vzťah a dostatočnú motiváciu. Ak cvičenie ponecháme na náhodu a rozhodneme sa mu venovať vtedy, keď budeme mať dostatok voľného času, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudeme schopní pravidelnosť dodržať. Jedinou radou odborníkov pri efektívnom cvičení je teda správny rozvrh a jeho dodržiavanie.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár