Začnite písať

CHOROBY TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Viete odhaliť cukrovku? Pripomíname si Svetový deň diabetu

Diabetes (alebo cukrovka) označuje závažné metabolické ochorenie, ktoré netreba podceňovať. Možno máte niekoho vo svojom okolí, kto ním trpí. Odhalených prípadov postihnutých pacientov ročne pribúda, preto sa už zaraďuje medzi tzv. civilizačné ochorenia. Ako sa cukrovka prejavuje a ako ju treba liečiť?

Diabetes (cukrovka) – je chronické ochorenie s trvalou poruchou premeny glukózy, ktorá vedie k zvýšeným hladinám glykémie a k ďalším zmenám metabolizmu bielkovín, tukov a cukrov. Rozlišujeme diabetes 1. typu (cukrovka u detí) a 2. typu (starecká cukrovka).

Kým cukrovka 1. typu sa vyznačuje absolútnym nedostatkom inzulínu v tele a začína obvykle v detstve či dospievaní, cukrovka 2. typu sa vyvíja z rezistencie na inzulín – pankreas inzulín vylučuje, ale telesné bunky naň dostatočne neodpovedajú. Najbežnejšou príčinou cukrovky 2. typu je obezita.

cukrovkaOkrem týchto dvoch typov cukrovky poznáme ešte tzv. tehotenskú cukrovku, ktorá sa môže prejaviť počas tehotenstva pod vplyvom hormónov a prebiehajúcich zmien, ktoré priamo súvisia s týmto obdobím. Ženy, u ktorých sa počas gravidity diagnostikuje cukrovka sú monitorované aj po pôrode.

Ako sa cukrovka prejavuje?

Cukrovka 1. typu sa dokáže odhaliť relatívne rýchlo. Nazýva sa aj vrodená, čiže jej vznik je podmienený dedičnosťou. Organizmus nemá v sebe zakódovanú tvorbu inzulínu, ktorý by pomáhal štiepiť glukózu zo stravy. Štandardne sa s ňou stretávame u detí. Jej typické prejavy sú ale takmer totožné s cukrovkou typu 2, ktorá má zvyčajne oveľa pomalší priebeh vzniku. Príznaky sú menej výrazné a jej nástup môže prebiehať oveľa dlhší čas.

O cukrovke hovoríme vtedy, ak je hodnota cukru v krvi nalačno viac ako 7,00 mmol/l a 2 hodiny po jedle alebo pri náhodnom stanovení viac ako 11,00 mmol/l.

Medzi typické príznaky cukrovky patrí:

  • potreba pitia veľkého objemu vody a následné vylučovanie veľkých objemov moču
  • slabosť a nevýkonnosť
  • strata hmotnosti
  • časté zápaly močových ciest
  • zhoršenie videnia
  • pocit pálenia či bolesti končekov prstov
  • kritickým prejavom neliečenej cukrovky môže byť aj hyperglykemický šok alebo kóma

Ako sa cukrovka dá liečiť?

Liečba cukrovky závisí od samotného typu. Konkrétne typ 1 sa v súčasnosti nedá vyliečiť. Je možné len potláčať príznaky nedostatku hormónu inzulínu. Pacienti si musia inzulín pravidelne pichať a dodržiavať striktný príjem sacharidov v strave, aby nedošlo k veľkým výkyvom hladiny glukózy v krvi. cukrovkaPohodlnejším riešením je napríklad inzulínová pumpa, ktorá je pripevnená na tele a automaticky aplikuje do krvi potrebné množstvo inzulínu podľa aktuálnej potreby.

Diabetes 2. typu je úzko spätý so samotným životným štýlom. Väčšinou sa prejavuje súčasne s inými ochoreniami, ktoré sa súhrnne označujú ako metabolický syndróm. Popri užívaní antidiabetík by mal pacient zmeniť svoj životný štýl, čo zahŕňa úpravu stravy a zvýšenie fyzickej aktivity.

Urobte si test, pomocou ktorého zistíte svoje riziko vzniku cukrovky.

Prevencia je pre všetkých

Výskyt diabetu v populácii neustále rastie. Navyše sa odhaduje, že na každý odhalený prípad pripadá minimálne jeden ďalší neodhalený. Faktom totiž je, že typické príznaky bude málokto hneď pripisovať vážnemu ochoreniu.

Práve preto si 14. novembra pripomíname Svetový deň diabetu. V tento deň roku 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, ktorý spolu s Charlesom Betom v roku 1921 vynašli Inzulín. V mnohých mestách sa pri tejto príležitosti zvykne organizovať monitorovanie hladiny glukózy v krvi. Ale zvýšená hladina neznamená automaticky, že už trpíte cukrovkou. Je to skôr podnet na to, aby ste sa zamerali na prevenciu a pouvažovali, či by nebolo na čase trochu zmeniť životný štýl. Ak sa totiž vyskytovala cukrovka typu 2 u jedného z rodičov, je až 25% šanca, že ňou budete trpieť tiež.

Čo môžem urobiť pre svoje zdravie?

  • zaraďte viac pohybu do bežného dňa – stačí aj svižná prechádza po dobu 30 minút alebo ľahké cvičenie, ktoré môžete robiť aj doma
  • konzumujte ľahko stráviteľnú stravu – lokálne potraviny primerané obdobiu; vyhnite sa mastným a ťažkým jedlám
  • obmedzte alkohol
  • prestaňte fajčiť
  • dodržujte pitný režim – najmä pokiaľ sa väčšinu dňa nachádzate v prekúrených priestoroch
  • naučte sa ventilovať stres – meditácia, dobrá kniha či príjemná hudba. Nájdite si spôsob, ktorý vám pomôže uvoľniť stres. Psychická pohoda má tiež zásadný vplyv na fungovanie nášho tela.

Majú vaše deti dostatok pohybu?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár