Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Vyštartujte ako raketa a vystúpte zo zóny komfortu

raketa

Poznáte ten pocit, keď sa vám naozaj nič nechce? Pri tom viete, že potrebujete toho toľko stihnúť. Prevaha povinností nás dokáže niekedy skôr odradiť, ako nakopnúť k nejakej aktivite. Existuje však spôsob, ako si dokážete s touto situáciou jednoducho poradiť. Len to chce trochu tréningu.

Čaro prokrastinácie

Na tému motivácie, timemanagementu a dosahovania svojich cieľov  sa už napísalo mnoho kníh. Niekedy je však naozaj náročné sa prekonať do aktivity, do ktorej sa nám vôbec nechce. Nemusí sa jednať len o pracovné výkony, ale aj o domáce práce, učenie sa, či hľadanie novej práce alebo bytu. Občas sme nútení vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, čo je nepríjemné a podvedome sa to snažíme oddialiť do poslednej možnej chvíle. Máme pocit, že práve pod časovým tlakom to budeme mať skôr za sebou.

Pravidlo 5 sekúnd

Podobnú skúsenosť mala aj americká spisovateľka Mel Robbinsnová. Vo veku 41 rokov sa jej život v podstate rozpadol na ruby. Bola nezamestnaná, takmer bez peňazí. Jej manželstvo bolo v kríze a jej sebavedomie na bode mrazu. Ako sama tvrdí, ráno nebola schopná vôbec vstať z postele. Každépostel ráno, len čo zazvonil budík, namiesto toho, aby vstala a čelila svojim démonom, ho radšej zrušila. Nech skúšala čokoľvek, nebola schopná nakopnúť svoj život, hoci tak veľmi cítila, že to, ako žije, jej neprináša žiadnu radosť. Odpovede hľadala v rôznych knihách, skúšala motivačné techniky, meditáciu aj modlitby. Nič nepomáhalo.

Jedného dňa videla v televízii štart rakety. V tom dostala skvelý nápad.

„Čo ak by som zajtra ráno, namiesto neustáleho premýšľania nad nepríjemnosťami, ktorým musím čeliť, jednoducho vstala z postele ako raketa.“

Na druhý deň, keď budík zazvonil, odpočítala Mel odzadu 5,4,3,2,1, ako pri odpočte štartu rakety. A vstala. Na druhý deň opäť. A ďalší deň znova. Postupne si takto zvykla začínať deň. Neskôr toto pravidlo začala používať aj na iné aktivity. Zistila, že jej to ohromne pomáha uspieť vo veciach, ktorým sa doteraz vyhýbala. Dokáže riešiť problémy, ktoré ju ťažili a postupne dostala svoj život opäť pod kontrolu.

Jednoduchá psychológia

Tento fenomén ju natoľko zaujal, že si o ňom vyhľadala viac informácií. Zistila, že v psychológii prebehlo už niekoľko významných výskumov, ktoré mapovali, ako sa človek dokáže motivovať a udržať si sústredenie na svoje ciele. Konkrétne metóda 5 sekúnd pomáha aktivovať prefrontálny kortex mozgu, ktorý je zodpovedný za rozhodovanie sa, strategické myslenie, odvahu, učenie sa novému správaniu a dosahovanie svojich cieľov. V psychológii sa podobné metódy nazývajú „štartovacie rituály“. Napomáhajú odpútať mozog od premýšľania a privádzajú ho k tomu, aby konal.

Uplatnenie pravidla v praxi

Môže sa zdať, že je to až príliš jednoduché, aby to mohlo fungovať. Ale občas tie najjednoduchšie riešenia prinášajú najlepšie výsledky. Mel sa podarilo vďaka svojmu rituálu získať vytúženú prácu moderátorky, napísať knihu a stať sa motivačnou rečníčkou na rôznych konferenciách. Tak prečo by sa to nemohlo podariť aj vám? Pravidlo 5 sekúnd sa dá uplatniť takmer na čokoľvek. Či už chcete začať cvičiť, vstávať ráno skôr, alebo možno ísť skôr spať. Skôr, ako si váš mozog začne vymýšľať akékoľvek výhovorky, uplatnite „štartovací rituál“. Nemusí to byť práve odpočítavanie, hoci afirmácia spojená s raketou môže na nás pôsobiť motivačne. Môžete si nájsť svoj spôsob, ako sa prekonáte: tri, dva, jedna, teraz  … červená, oranžova, zelená, idem … alebo jednoduché štart, a proste sa pohnite. Nečakajte na ďalšie výhovorky, ktoré si váš mozog vymyslí, len aby ste nemuseli opustiť svoju zónu komfortu.

Zajtra ráno teda skúste vyštartovať ako raketa.

Chcete začať s cvičením? Dôležitejšia je pravidelnosť, než dĺžka.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár