Začnite písať

PR ČLÁNKY TEHOTENSTVO

Bolestivé bradavky pri dojčení? Zistite, ako sa o ne postarať

dojčenie

Dojčenie j najprirodzenejším spôsobom výživy bábätka. Zároveň vytvára prirodzené puto medzi matkou a jej dieťaťom. Niektorým mamičkám však táto predstava môže naháňať husiu kožu, najmä ak sa potýkajú s rôznymi nepríjemnosťami, ktoré môžu dojčenie sprevádzať. Našťastie je niekoľko možností, ako si s nimi jednoducho poradiť.

Dojčenie nie je povinnosť, ale výsada

Budúce mamičky si často kladú otázku, či vôbec budú schopné svoje dieťatko dojčiť. Niekedy okolnosti zariadia veci celkom inak a vyskytnú sa nečakané komplikácie. V prvom rade si musíme uvedomiť, že dojčenie nie je matkina povinnosť, ale jej výhradné právo. Materské mlieko plní úlohu výživy, dodáva energiu, a zároveň zabezpečuje naštartovanie imunitného systému u dieťatka.

Medzi matkami sa však nájdu aj také, ktoré nemôžu dojčiť zo zdravotných dôvodov svojich, alebo dieťatka. Avšak aj materské mliečko sa dá nahradiť. Dôležitým faktorom dojčenia je získavanie

„puta” medzi matkou a dieťaťom. Je to jeden z najkrajších a najpríjemnejších pocitov v živote matky. Nemôže ho opísať nikto iný, len ona sama. Matky, ktoré nemôžu dojčiť, si prehlbujú vzájomný vzťah s dieťatkom pri túlení („styk kože s kožou“).

Puto medzi matkou a dieťaťom

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výhradné dojčenie po dobu 4-6 mesiacov. Neskôr by sa už ku dojčeniu mala pridávať aj plnohodnotná strava. To, či už mamička bude dojčiť dlhšie, závisí aj od jej pocitu, prípadne zdravotného stavu. Treba si uvedomiť, že dojčenie odčerpáva množstvo živín aj zo samotného tela matky. Čím je dieťa staršie, je dojčenie skôr prejavom citového puta. Niektoré deti zase nemajú potrebu dlhodobého dojčenia a sami si určia, kedy toto puto pretrhnú.

www.akcnemamy.sk: multi mam

Starostlivosť začína už v tehotenstve

Dojčenie je krásne do chvíle, kým nenastúpia nejaké problémy. Jedným z nich sú vysušené a popraskané prsné bradavky. Tento bolestivý stav je často dôvodom, prečo sa mamičky rozhodnú na odstavenie dieťaťa od prsníka. Dôležité je však nezanedbať prevenciu už v začiatkoch. O prsia a prsné bradavky by sa budúca mamička mala starať už počas tehotenstva.

multimamNa slovenskom trhu sa existujú unikátne výrobky, ktoré zabezpečia kvalitnú starostlivosť namáhaných bradaviek. Vyberať by ste mali produkty vyrobené na prírodnej báze, ideálne s obsahom lanolínu, ktorý je pre dieťatko neškodný. Získava sa z ovčej vlny. Výhodou je, že takéto prípravky si matka pred kojením nemusí zmývať z prsníka a bradavky tak nie sú zbytočne dráždené. Kvalitná starostlivosť zabezpečuje rýchle hojenie mikrotrhliniek, ktoré môžu vznikať pri satí z prsníka. Vďaka tomu sa znižuje riziko vzniku zápalu, prípadne iných problémov. Komfort bezbolestného dojčenia si určite užije každá mamička.

 

VYSTIHUJÚ TO AJ SLOVÁ BÁSNIKA

Byť ženou – znamená i bolesť.

Bolí, keď stávame sa matkami.

No, snáď najväčšou mukou na zemi je,

bolesť v duši ženy,

ak nepozná krásu týchto trápení.

Tagy
Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár