Začnite písať

RODIČOVSTVO VZŤAHY

Som dobrá mama?

Všetky máme toho mnoho spoločného. V prvom rade sme nesmierne vďačné a šťastné, že sme sa stali mamami. Zároveň čelíme aj jednej veľmi silnej emócii: narodením dieťatka sa v nás narodil aj strach. Strach o dieťa a strach zo zlyhania. Vo svojom vnútri si každá kladie otázku, či bude dobrá mama a či zvládne každú novú situáciu, ktorá príde. Neraz je to veľmi skľučujúce, oberá nás to o drobné radosti každého dňa a dobrý pocit zo seba. Ako sa k tomu postaviť a čo s tým? Skúsme si to spolu trochu rozobrať a uvedomiť si niekoľko kľúčových právd.

Materstvo nie je všetko

Materstvo je len jednou z rolí v živote ženy. Žena by nemala preň zabúdať na ostatné veci v jej živote a už vôbec nie na seba. Veď samotná rola matky zahŕňa služby opatrovateľky, kuchárky, vychovávateľky, utešiteľky, zabávačky, upratovačky. Neraz trvá 24 hodín, sedem dní v týždni. Naďalej však ostávame v prvom rade ženami, potom partnerkami, milenkami, priateľkami, kolegyňami či šéfkami. Sebaúcta a sebaláska sa prejavuje najmä v tom, ako pristupujeme samy k sebe: ako o sebe premýšľame, ako vedieme vnútorný monológ, ako sa o seba staráme, čo si doprajeme a aký pocit zo seba máme. Spokojná a sebavedomá mama dokáže aj tie najnáročnejšie momenty zvládať oveľa ľahšie.

Výchova nie je univerzálna

Výchova je stále sa meniaci proces. Prináša denne nové situácie, výzvy a momenty, na ktoré nemožno reagovať univerzálne. Neexistuje jeden správny návod, ani žiadna zaručená metóda, ktorá vždy zaberie. Je fajn prečítať si zopár kníh, sledovať diskusie, aj počúvať rady kamarátok, ale to neznamená, že to zaberie aj na to naše dieťa v danom momente. Je normálne skúšať, hľadať riešenia, robiť chyby a vracať sa späť. Sú to práve chyby, ktoré nás formujú, ukazujú nám smer a ponúkajú nám riešenia do budúcna. Nebojme sa ich, prijímajme ich a odpúšťajme si ich. A nezabúdajme, že výchova je zároveň celoživotný proces. Naše deti nás potrebujú, či majú 5 aj 25 rokov. Sme tu pre ne navždy.

Prečítajte si aj rozhovor s Martinou Vagačovou, ako čo najlepšie prežiť rodičovstvo

Chráňme si hranice

Mamy syndróm vyhorenia vôbec neobchádza. Priebeh je rovnaký ako v pracovnom prostredí. Po dlhodobom, extrémnom nasadení prichádza fyzické aj duševné vyčerpanie. Niekedy aj kolaps. Z vysmiatej, energickej a spokojnej matky je zrazu strhaná, vyčerpaná, apatická bytosť plná výčitiek, frustrácie a pocitu neschopnosti. Aby sme nedospeli k tomuto štádiu, musíme včas rozpoznať príznaky „premotivovanosti“, zastaviť sa a nájsť rovnováhu medzi rolou matky a vlastným JA.

Nechcime byť dokonalé

Ideálna mama neexistuje. V živote nie je nič čierno-biele. Medzi statusom „dokonalá“ a „hrozná“ sa nachádza široké spektrum pozícií, kde sa v danom období nachádzame. Nebuďme príliš náročné a nestanovujme si nesplniteľné úlohy. Nerealistické nároky na seba samé v nás skôr či neskôr spustia pocity viny a nedostatočnosti. Ak očakávame, že vždy všetko stopercentne zvládneme, aj malé pochybenia budeme vnímať ako veľké zlyhania. Ak sa neustále budeme zaoberať obavami a strachom, stratíme radosť nie len z materstva, ale aj zo života. Nemecký psychoterapeut Fritz Riemann vo svojej knihe Schopnosť milovať vysvetľuje, prečo „dokonalá matka“ dieťaťu vlastne škodí: Takéto dieťa sa snaží svojej matke vyrovnať a vyžaduje od seba rovnakú dokonalosť, aby jej učinilo zadosť, alebo tvárou v tvár takej materskej dokonalosti trvale prežíva vedomie svojej menejcennosti.“ Chceme toto pre svoje dieťa?

Právo na neporiadok a zlyhanie

Takže áno! Občas sa neovládneme a zvýšime na dieťa hlas. Občas sme príliš unavené na to, aby sme vymýšľali ďalšiu didaktickú hru a pustíme dieťaťu televíziu. A občas mu skrátka strčíme do ruky rožok namiesto zložito pripravenej biovečere. Nemáme vždy dokonale upratané a robíme sa, že to nevidíme. No a čo? Verte mi, vaše dieťa to prežije a úľava, ktorú vám to v tom momente prinesie, stojí za to!

Prečítajte si aj rozhovor so psychologičkou Martinou Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Čo chcem vlastne JA?

káva, knihaCelé dni, noci, týždne a mesiace napĺňame potreby dieťaťa a svojej rodiny, pričom neraz zabúdame na seba. Zavrime každý deň na okamih oči, zhlboka sa nadýchnime a nechajme všetko odísť. Ponorme sa do seba, do svojich pocitov a definujme svoje potreby. Položme si otázku: Čo chcem JA? Čo potrebujem? Čo by ma potešilo?

Odpoveď asi nebude ťažká. Je vhodné, podeliť sa o ňu so svojím partnerom (ak nejakého po svojom boku máme:)). Chlapi schopnosť veštiť zo sklenenej gule nemajú a väčšina mužov potrebuje, aby im veci boli povedané na rovinu.. Nečakajme však na to, že to za vás spraví on alebo ktokoľvek iný. Urobte si radosť vy samy! Vyhraďte si každý deň chvíľku pre seba a robte to, čo vás baví a napĺňa. Relaxujte, cvičte, postarajte sa o svoju pleť a vlasy, rozmaznávajte sa. Aspoň raz do týždňa si doprajte zmenu: zavolajte kamoške a dajte si stretnutie bez detí, choďte na prechádzku, na kávu, na masáž, ku kaderníčke.  Každá si vie nájsť „to svoje“. Ide len o to, „dovoliť si to“.

Sme originál

Prijmime to, že každá z nás je jedinečná, originálna, svojbytná osobnosť. Každá z nás je iná mama. Jedna je dynamická, horlivá, spontánna, druhá pokojná a systematická. Jedna má vždy doma dokonale upratané, iná radšej trávi s deťmi celý deň vonku. Jedna vo voľných chvíľach cvičí a druhá maľuje. Jedna si potrpí výlučne na bio stravu, druhá pokojne spraví celej rodine na večeru párky. Jedna si zakladá na živote v partnerstve a druhá je spokojná ako samostatná matka. Jedna sa cíti naplnená ako žena v domácnosti, druhá sa chce popri výchove detí venovať aj svojej kariére a sebarealizácii. Je niektorá preto lepšia ako druhá? NIE! Neporovnávajme sa. Sme dobré mamy, každá svojím jedinečným spôsobom. Čelíme rôznym výzvam: partnerským, finančným, vzťahovým, pracovným, výchovným. Robíme však skvelú prácu. Vychovávame deti najlepšie ako vieme. A to úplne stačí.

Autorka: Renáta Taligová, lektorka a motivátorka vo vzdelávacej organizácii topcoach.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár