Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Na Tri krále o krok dále – aké zvyky a tradície sa spájajú so sviatkom Troch kráľov?

traja králi

Sviatok Troch kráľov patrí v cirkevnej tradícii k významným dňom. Podľa Biblie v tento deň navštívili malého Ježiša traja mudrci z Východu, ktorí ho obdarili vzácnymi darmi. Aký význam mal však tento sviatok pre našich predkov?  Prečo sa svätila voda a krieda? Viete čo znamenajú skratky G+M+B nad vchodovými dverami?

Traja koledníci

V tento deň bolo typické vídať po dedinách 3 malých koledníkov prezlečených za kráľov či mudrcov. Navštevovali domácnosti, spievali vinše, ktoré mali do domu privolať šťastie, zdravie a blahobyt. Na sviatok Troch kráľov navštevoval domy farár, kostolník, či kantor s kňazskou koledou. Domácim zaželali spevom i slovom šťastný nový rok, príbytok vysvätili a nad dvere kriedou napísali iniciály kráľov, resp. mudrcov – Gašpara, Melichara a Baltazára – G+M+B a rok. Skratka G+M+B znamená aj Christus mansionem benedicat – Kristus nech žehná tento dom.

Koniec Vianoc a začiatok fašiangov

Sviatok Troch kráľov je oficiálne posledným vianočným dňom. Do polnoci sa museli pojesť všetky novoročné jedlá. Potom nastávalo obdobie fašiangov, ktoré je známe zábavami a hodovaním. No v pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi juliánskym kalendárom, sa práve v tento deň začína vianočné obdobie.

Zvyky a tradície

V tento deň sa svätila aj voda a krieda, ktorou koledníci následne kropili domy a popisovali veraje dverí. Svätená voda sa dávala piť aj deťom a hospodárskym zvieratám, aby ich ochránila pred chorobami. Posvätenou kriedou sa zase kreslili kruhy, ktoré zabraňovali prístupu zlých síl. Dievčatá sa pred východom slnka umývali v snehu, aby si zachovali krásu a sviežu belostnú pleť.

Trojkráľový večer je večerom, kedy sa predpovedala budúcnosť. Keď ľudia chceli vedieť, kto z nich najskôr zomrie, zapálili rovnako dlhú sviečku. Komu sviečka zhorela najskôr, ten zomrel ako prvý. Navyše podľa stúpajúceho alebo klesajúceho dymu sa dalo poznať, či sa jeho duša dostane do neba alebo do pekla.

Prečítajte si aj legendu o sv. Martinovi, ktorý prichádza na bielom koni.

Kto sa chcel dozvedieť niečo z budúcnosti, mohol taktiež pripraviť 7 hrnčekov, ktorými priklopil rôzne predmety (kúsok uhlia, hrebeň, peniaz, figúrku dieťaťa, prsteň, kúsok látky a chleba). Každý si potom zvolil hrnček, odklopil ho a podľa predmetov pod ním sa usudzovalo, čo ich čaká. Peniaz znamenal bohatstvo, hrebeň nedostatok, prsteň svadbu, látka cestovanie, figúrka dieťaťa narodenie dieťaťa, chleba dostatok všetkého a uhlie nemoc či smrť.

Prečítajte si, aké tradície boli typické pre sviatok sv. Lucie.

Trojkráľové pranostiky

  • Ak je jasno a v noci vidieť veľa hviezd, bude dobrá úrodu zemiakov, pšenice, ale aj veľa oviec a dobytka.
  • Jasné hviezdy veštia príchod tuhej a vytrvalej zimy – na Tri krále zima stále.
  • Ak je na Troch kráľov odmäk a teplé počasie, jar na seba v takom roku nedá dlho čakať.
  • Tri krále ľadové mosty stavajú alebo ich zboria.
  • Trojkráľovú zimu vlk nezožerie.
  • Ak sa trblietajú v noci pred Troma kráľmi hviezdy, budú sa rodiť biele barany.
  • Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále, na Hromnice o hodinu více.
  • Traja králi prinášajú vlahu na polia.

 

Použité zdroje:  slovenske-zvyky.webnode.sk/kalendar-akcii/zima/tri-krale/

                          bystricoviny.sk/kultura/zvyky-a-pranostiky-na-sviatok-troch-kralov/

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár