Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO ZDRAVIE

8 tipov na netradičné aktivity s deťmi v snehu

Zima je obdobím, kedy viac času trávime zatvorení v našich domovoch. Najradšej by sme do mrazivého dňa nevystrčili ani nos, kým nemusíme. Pozerať sa na zamrznutú, prípadne niekde aj zasneženú krajinu spoza okna s teplým čajom v ruke je nádherná idylka.

ALE … keď máte doma deti, je to celkom iný príbeh. 😀

Akonáhle vonku padnú prvé snehové vločky, z malých domasedov a zrazu stanú nedočkavci, ktorým ledva stihnete natiahnuť rukavice a už letia von. Mnoho rodičov by radšej svoje deti držalo doma v teple, pretože sa obávajú, že pri aktivitách vonku deti prechladnú. Opak je však pravdou. Pravidelným pobytom na čerstvom vzduchu si telo vytvára lepšiu odolnosť a buduje silnejšiu imunitu.

Pobyt vonku patrí tiež medzi druhy otužovania, konkrétne otužovanie vzduchom, ktoré zároveň pomáha zvlhčovať regenerovať aj sliznicu nosa. Práve tá tvorí prvú vstupnú bránu rôznych vírusov a patogénov do organizmu. Je dôležité dbať o to, aby sme svoj pobyt v prekúrených a nevetraných priestoroch minimalizovali.

Skrášlite si svoj zimný dvor

Ak máte k dispozícii dvor alebo iný priestor, v zime je pravdepodobne trochu spustnutý. Skúste si ho teda ozvláštniť vďaka rôznym ozdobám a zvonkohrám, ktoré si môžete s deťmi ľahko vytvoriť.

Visiace ľadové ozdoby

Ľadové ozdoby, mandaly či lapače snov. Môžete ich nájsť pod rôznymi názvami. Ich výroba je veľmi jednoduchá, suroviny nájdete všade v prírode alebo doma v kuchyni. S výrobou vám pomôže mráz, ale dobre poslúži aj mraznička.

Potrebujeme:

  • plytké misky, formičky do piesku alebo nádoby rôznych tvarov
  • špagát
  • rôzne prírodné materiály na výzdobu (vetvičky z ihličnanov, konáriky, kolieska citrónu, pomaranča)
  • vodu

Svoje krásne výtvory „ľadových medailí“ nám poslala aj šikovná mama Lenka z Trebostova.

L. Veselková

L. Veselková

Zdroj: archív Lenky z Trebostova

Farebné ľadové balóny

Na túto aktivitu vám opäť postačí pár vecí, ktoré doma nájdete. Výsledkom bude krásna farebná guľa, ktorá môže poslúžiť ako veselá ozdoba pri vchode. Na jar sa opäť rozpustí a tak si nemusíte robiť starosti s jej uskladnením.

Potrebujeme:

  • balóny
  • potravinárske farbivo
  • vodu

Balóny naplníme vodou, pridáme pár kvapiek farby a necháme vonku zamrznúť. Balón potom praskneme a ostane nám farebná ľadová guľa, ktorou si môžeme skrášliť priestor vonku.

Zdroj: pinterest.com

Iným variantom ľadových balónov môžu byť aj ľadové ruky. Namiesto balónov použijeme jednorazové gumené rukavice, ktoré sa v tejto dobe kovidovej nájdu asi u každého.

Zdroj: pinterest.com

Nechce sa vám vonku? Vytvorte si pekné ozdoby spolu s deťmi.

Snehuliaci trochu inak

Kto nestaval snehuliaka, tak nezažil poriadne detstvo. V zime musel poriadny snežný mužík zdobiť každý dvor. Najťažšie bolo však pozháňať materiál na jeho ozdobenie. Mrkva, hrniec, šál a metla. A gombíky z uhlia. Mamy boli nadšené, keď museli z rukavíc odpierať uhoľný prach. Ale čo keď nie je dosť snehu na poriadneho snehuliaka? Vyskúšajte si postaviť snehových duchov.

Stačí navrstviť hromadu snehu a vytvoriť otvory na oči. Do nich vložíme malé svetielka, alebo luminiscenčné náramky. Najväčšie čaro budú mať, keď ich budete stavať v šere.

duchovia

Zdroj: imgur.com

Zahrajte sa na vedcov v snežnom laboratóriu

Snežný vulkán

Máte rady experimenty? Nemusíte byť profesor fyziky, aby ste si s deťmi užili veľa zábavy pri praktických pokusoch. Takto im priblížite svet vedy hravým a veselým spôsobom. A sami si osviežite základné poznatky termických reakcií zo školských čias.

Potrebujeme:

  • menšiu sklenenú zaváraninovú fľašu (alebo nejakú užšiu nádobu)
  • potravinárske farbivo
  • 2 polievkové lyžice sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica prostriedku na umývanie riadu
  • 30 ml octu
  • sneh

Okolo zaváraninovej fľaše navrstvíme sneh tak, aby siahal po jej hrdlo. Sódu, farbivo a prostriedok na umývanie riadu dáme do fľaše a zamiešame. Teraz je potrebné, aby si deti držali odstup. Do fľaše nalejeme ocot a sledujeme, čo sa stane. Odporúčame, aby tento pokus deti robili len za prítomnosti dospelého. Pokiaľ nie je erupcia príliš silná, stačí pridať viac prostriedku na umývanie riadu alebo viac octu.

Zdroj: classyclutter.net

Tipy na kreatívne hry od šikovných mamičiek.

Mrznúce bubliny

Hry s bublifukom sú istou zábavou pre každé dieťa. V zime ich netreba odkladať. Práve vďaka mrazivému počasiu si môžete vytvoriť malé umelecké diela, ktoré majú síce krátke trvanie, ale o to väčšiu radosť urobia. Deťom môžete pri tom vysvetliť, ako pôsobí studený vzduch na povrch bubliny, ktorá je taká tenučká, že dokáže celkom rýchlo zamrznúť. Ak budete mať šťastie a vonku bude teplota aspoň okolo -20 stupňov Celzia, môžu sa vám v bubline vytvoriť aj rôzne ornamenty.

Základom je, aby bola vonku námraza a bubliny musíte fúkať čo najbližšie k zemi alebo zamrznutému povrchu.

Zdroj: Malá líška – ekocentrum

Čo ešte môžete robiť v snehu?

Maľovanie do snehu

V lete sa dá kriedami jednoducho maľovať na chodníky a cesty. Ale čo v zime? Máme tip aj pre malých umelcov. Stačí si vyrobiť farby v spreji a zábava môže začať. Na výrobu vám postačia akrylové alebo temperové farby, ktoré rozriedite vodou vo fľaši s rozprašovačom, alebo môžete zrecyklovať nádoby od minutých čistiacich prostriedkov.

 

Zdroj: theresourcefulmama.com

Hľadanie pokladov

Pripravte deťom zábavu v podobe cesty za pokladom. Môžete pripraviť rôzne indície a malé drobnosti, ktoré ich navedú k vytúženému pokladu. Môžu naraziť napríklad na zamrznuté dinosaurie vajcia v snežnom hniezde. Alebo budú musieť splniť jednoduché úlohy, ako vydupať nejaké písmeno alebo svoje meno do snehu. Väčšie deti môžu hľadať rôzne vetvičky zo stromov, ktorého názov im zadáte. Aj takto môže vyzerať distančná výučba prírodovedy v praxi.

Zdroj. tollabea.de

Yetiho stopy

Pri prechádzke v lese sa v snehu nájdu rôzne stopy. Ak si trúfate, môžete s deťmi analyzovať, aké zviera stopu zanechalo a vymyslieť si príbeh, kam a po čo tadiaľ šlo. Ak však v okolí nemáte les, kde by sa prechádzali srnky a iné zvieratá (medvede o tomto čase väčšinou spia 🙂 ), skúste si doma s deťmi vyrobiť Yetiho stopy. Stačí si z kartónu vystrihnúť veľké tlapy snežného muža, pripevniť ich deťom na topánky a ide sa do snehu.

A čo vy? Máte nejaké aktivity, ktoré s deťmi radi robíte pri hrách v snehu? Pochváľte sa nám v komentári.

Titulná foto: Cheap Snow Gear Ltd

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár