Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Posilnite svoje nechty vďaka týmto živinám

Silné a pevné nechty sú snom väčšiny žien. Sú vaše nechty však krehké a ľahko sa lámu? Môže to byť prejav choroby alebo problémov s kvasinkami. Najčastejšie sa väčšina problémov s nechtami spája s nesprávnou starostlivosťou a nevyváženou stravou. Aké živiny sú pre nechty dôležité?

Nechty narastú v priemere 3 mm za mesiac, nechty na nohách dokonca o polovicu menej. Problémy s lámavosťou nechtov sú prejavom najmä nesprávnej starostlivosti ako je: časté umývanie rúk, používanie čistiacich prostriedkov bez ochranných rukavíc  alebo acetónových odlakovačov. Na zdravie nechtov však vo veľkej miere vplýva aj výživa. Pokiaľ chcete mať silné a odolné nechty, treba sa o ne starať nielen zvonka, ale najmä zvnútra.

Bielkoviny

Základným stavebným kameňom každého nechtu je bielkovina keratín. Pokiaľ v strave neprijímate dostatok proteínov, organizmus využíva vlastné dostupné zdroje na budovanie dôležitejších tkanív. Pri nedostatku keratínu môžu byť nechty veľmi mäkké a ľahko sa budú odšupovať.

Zdrojmi kvalitných bielkovín je najmä mäso, ryby, mliečne produkty, vajcia, strukoviny či orechy.

Vápnik a kremík

Tieto minerály patria medzi najdôležitejšie, ktoré vaše nechty potrebujú. Nedostatok vápnika vám budú signalizovať biele bodky na povrchu nechtov. Pokiaľ sú vaše nechty skôr lámavé a majú tendenciu sa štiepiť, môže sa jednať o kombinovaný deficit oboch minerálov. Ak aj máte pocit, že konzumujete dostatok jedál, ktoré tieto prvky obsahujú, nemusia sa vždy správne vstrebať.  Vyvarovať by ste sa mali najmä potravín s obsahom fosfátov, ktoré znižujú vstrebávanie vápnika a kremíka z potravy. Medzi takéto potraviny patria najmä kolové nápoje, sýtené limonády, konzervované salámy, tavené syry, ale aj sušená smotana do kávy či gumené medvedíky.

Vhodnými potravinami na doplnenie spomínaných minerálov sú najmä mliečne výrobky a z nich syry. Tie navyše obsahujú aj zlúčeniny medi, ktoré rast nechtov priaznivo podporujú. Cenným zdrojom vápnika z rastlinnej ríše je napríklad aj mak.

Železo

Pri nedostatku tohto minerálu sú typické pozdĺžne ryhy, priehlbinky alebo vydutiny na nechtoch. Vstrebateľnosť železa z rôznych doplnkov je však veľmi nízka. Preto by ste sa mali zamerať, aby ste ho mali dostatok v prirodzenej forme v strave. Veľkými zlodejmi železa sú napríklad káva a zelený čaj, preto by ich nemali nadmerne konzumovať ľudia trpiaci nedostatkom tohto minerálu.

Najvhodnejším zdrojom sú červené druhy mäsa (hovädzie, jahňacie, teľacie), ale aj fermentované mliečne produkty ako je kefír a jogurt. Z rastlinných zdrojov by ste do stravy mali zaradiť napríklad sušené hrozienka, tekvicové semienka, strukoviny alebo horkú čokoládu. Významným zdrojom železa je aj melasa. Jedná sa o hustý sirup, ktorý sa získava pri výrobe cukru.

Akčný tip: Železo sa najlepšie vstrebáva v kombinácii s vitamínom C, ktorý v čreve pomáha pri jeho prenose. Preto si k hovädziemu steaku doprajte napríklad pohár pomarančového džúsu.

Vitamín D

Tento vitamín sa do veľkej miery kamaráti s vápnikom a podporuje jeho vstrebávanie a zabudovanie do kostí a iných tkanív. Navyše je to jediný vitamín, ktorý si naše telo dokáže vyrobiť samo. Získavame ho pôsobením slnečného žiarenia na našu pokožku.

V zimných mesiacoch, kedy je intenzita slnečného žiarenia slabšia by sme nemali zabúdať na jeho pravidelné dopĺňanie formou doplnkov. Keďže sa jedná o vitamín rozpustný v tukoch, budú ho obsahovať práve potraviny s vyšším obsahom tuku, napríklad maslo a iné mliečne výrobky, mastné ryby, vajcia.

Prečítajte si ako príjem vitamínu D vplýva na našu imunitu.

nechtyŠetrná starostlivosť

Okrem spomínaných živín je ešte mnoho iných, ktoré sú dôležité pre správny rast silných nechtov. No akákoľvek starostlivosť je zbytočná, ak sa o svoje nechty nestaráte aj zvonka. Nešetrné zaobchádzanie pri vykonávaní rôznych činností a agresívne čistiace prostriedky ničia vaše nechty mechanicky.

Samozrejme nie je možné prestať vykonávať všetky činnosti, len aby ste si zachovali krásu a pevnosť nechtov. Ale pomocou cielenej šetrnej starostlivosti si zabezpečíte, že budú odolné a vydržia aj väčšiu záťaž.

Tipy pre silné nechty:

  • nechty potrebujú manikúru a pedikúru raz za 7 – 14 dní
  • pri používaní čistiacich prostriedkov používajte rukavice (aj v prípade, že používate len ocot)
  • krehké nechty upravujte zásadne pilníkom, nepoužívajte nožnice na ich skracovanie
  • pilníkovanie nechtov sa naučte robiť vždy v jednom smere
  • vyhnite sa používaniu acetónových odlakovačov
  • dávajte si pozor na zvyk okusovania si nechtov
  • nechtom neprospieva ani dlhý pobyt vo vode a časté umývanie rúk
  • niekoľkokrát za deň použite ochranný krém na ruky, aby ste zachovali vláčnosť nechtových lôžok

Akčný tip na záver

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že tieto tipy naozaj fungujú. Ale netreba čakať zázraky na počkanie. Sama som sa dlho trápila s krehkými a lámavými nechtami. Trvalo to asi rok, kým som si všimla zmeny k lepšiemu. Netreba to však vzdávať. Veď starostlivosť o samu seba je to najlepšie, čo môžete urobiť. Vždy sa vám to v dobrom vráti.

Zdroj foto: pixabay.com

Gélové nechty, gélové laky, UV lampy – všetko, čo ste chceli vedieť o modeláži nechtov

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár