Dáte si víno biele alebo červené? Takto sa v minulosti rozlišovalo víno, keď ste si objednávali v reštaurácii pohár alebo kupovali fľašu vína domov. Kultúra pitia vína sa našťastie výrazne zlepšila aj vďaka dobrej práci miestnych vinárov, ktorí produkujú veľmi kvalitné vína. Každá fľaša v sebe skrýva nielen lahodný nápoj, ale aj náročnú prácu vinárov a ich láskyplný prístup k svojim vinohradom.
Pestovanie vína má dlhú tradíciu takmer po celom svete. Vinárstvo nie je len o produkcii vína, ale aj o kultúrnej tradícii a krajinotvorbe. Vinohrady sú obľúbeným motívom fotografií z rôznych kútov celého sveta a spomienok na vína, ktoré sme tu pili. Vo vinohradoch po celom svete sa pestujú ako tradičné odrody ako Cabernet Sauvignon, Merlot alebo Chardonnay, rovnako špecifické odrody pre danú oblasť, ktoré je vhodné pestovať s ohľadom na miestne podnebie a zloženie pôdy.
Ako je to na Slovensku?
Prečítajte si aj: Červené víno je prospešné pre črevá!
Vína zo srdca Európy a súčasne z jej rozhrania
Vína multietnické a predsa slovenské. Vína s prastarou skúsenosťou Keltov a Rimanov, moselských Nemcov a pravdaže Slovákov. Rodia sa na juhozápade Slovenska v najstaršej a najslávnejšej vinohradníckej oblasti. Tiahne sa od sútoku Moravy a Dunaja až po legendami opradené Čachtice, od pahorkatín Hlohovca až po záhorskú Skalicu. Na malom území sa nachádza nezvyklý koncentrát pôd odlišujúcich sa svojim geologickým zložením. Vinohrady s jedinečným terroir porodili odrodovo jasne vyhranené vína, ktoré sa od stredoveku vyvažovali zlatom. Obrodené Veltínske zelené, famózny Rizling vlašský, pôvodné Dievčie hrozno, Silvánske zelené, moderné európske Chardonnay, originálny Devín, navždy kráľovská Frankovka modrá i tradičný Modrý Portugal. Starobylé vinohradnícke viesky a mestečká ako Rača, Svätý Jur, Limbach, Pezinok a Modra, všade dokorán otvorená vinárska duša a pivnice na čele s Národným salónom vín v Pezinku – to je Malokarpatská vinohradnícka oblasť.
„Kde niet vína – niet lásky.“
Euripidés staroveký aténsky dramatik -480 – -406 pred n. l.
Rok vo vinici
„Keď si človek uvedomí celú cestu vína z vinohradu do fľaše, o to viac si treba vážiť prácu vinárov. Tento rok a opatrenia kvôli chorobe Covid-19 sa význame dotkli aj produkcie vína. Vydané opatrenia znemožnili každoročne obľúbené vinobrania a oslavy svätého Martina spojené s ochutnávkami svätomartinského vína. Mladé vína sa tak tento rok dostanú k spotrebiteľom prevažne prostredníctvom supermarketov a e-shopov,“ pripomína Jan Doležal, prezident Agrárnej komory ČR.
Nech sú preferencie milovníkov vína akékoľvek, vždy je najlepšie mať svojho obľúbeného miestneho vinára. Vína z domácich viníc pomôžu podporiť malé, rodinné podnikanie, ktoré má tradíciu. Zároveň ušetríte prírodu o uhlíkovú stopu, ktorá je s každým dovozom spojená.
Konzumujte víno zodpovedne.
Viac na www.zrodene.eu
[1] https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/aktuality/4908034-vinaruv-rok
Zdroj: Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska