Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Ivana Hernández: Nikdy neprestávaj veriť v seba a svoje schopnosti. Tvoj deň príde!

Ako vyzerá akčná mama? Tak, ako všestranná a optimistická Ivana. Je dvojnásobnou mamou, miluje tanec a spolu so sestrou vytvorili jedinečný koncept Nožičkovo. Ivka je tvorivá duša, ktorá toho stíha naozaj veľa. Neveríte? Presvedčte sa sami.

 

1. Ahoj Ivi, aký si dnes mala deň?

Ahoj, úprimne? Dosť náročný v tomto čase lockdownu a iba takmer online sveta. Prepíname sa medzi eshopom, online školami, online tréningami a už by aj stačilo, nie?

2. Potešilo ťa niečo v poslednej dobe?

Určite áno. Ja som taký večný optimista a stále verím, že za všetkým zlým je niečo, čo sa mám/máme naučiť. Jedna z mála vecí, čo ma pandémia a teda samotné „lokdauny“ naučili, je spomaliť a tešiť sa z maličkostí. Mňa napríklad teší, že môžem osobne sledovať pokroky mojich detí. Určite rozumieš ako to myslím. Za bežných okolností sú v škole, škôlke a veľa z ich napredovania a učenia nevidím počas bežného chodu. Čiže áno, teší ma veľa drobných vecí v dnešnej dobe, ako napríklad, keď sa mi podarí dokonalý kváskový chlieb. Ale teda, už by mohli ísť do školy (smiech.)

3. Je niečo, čo ťa naopak zarmútilo?

Áno, hrozná zloba a negativita ľudí. Ja som človek, ktorý všetko veľmi intenzívne prežíva a denne ma zarmucujú debaty na sociálnych sieťach a veľká zloba a neúcta ľudí voči iným ľudom v ich komentároch. Jednoducho je to pre mňa niečo nepochopiteľné. Trápi ma potom pomyslenie, do akého sveta rastú naše deti.

4. Si dvojnásobnou mamou. Čo ťa každodenne učia tvoje deti?

Trpezlivosti. Neskutočnej trpezlivosti. Kto pozná moje deti vie, že keby predávali trpezlivosť, denne na ňu stojím v rade.

5. Spolu so sestrou Peťou ste založili výnimočný projekt, predajňu Nožičkovo. Kedy ti v hlave skrsol tento nápad?

Zrelo to vo mne dlhšie. Zomlelo sa to veľmi rýchlo, lebo som mala len par dní na rozhodnutie a uzatvorenie objednávky (zväčša je nutné v tomto biznise urobiť ¾ roka vopred ), ak sme chceli do roka začať.

Samotný impulz mi dali moje deti. Ako inak. Keď sa narodilo prvé dieťa, intenzívne sme riešili nohy, obuv a tak sme došli k barefoot. Druhé dieťa „zo mňa spravilo“ zasa poradkyňu nosenia detí a keďže to tak spolu trošku súvisí a obe cesty sú vnímané ešte stále ako alternatívne, rozhodli sme sa to spojiť a vytvoriť na Slovensku nevídaný koncept – „Nožičkovo“.

Lenka Cenigová – ako sa z majsterky sveta stala úspešná podnikateľka

6. Aká je vaša filozofia?

Nožičkovo malo od začiatku hlbší, zmysluplnejší, ako len predajný koncept. Odrážali sme sa a vždy sa odrážame od toho, že ľudom chceme poradiť, až potom predať. Odborne poradiť. Preto máme množstvo kurzov, certifikátov, či už z oblasti nosenia detí alebo barefoot problematiky. Naším cieľom je nielen predať, ale hlavne poradiť, podporiť rodičov, ak sa rozhodnú nosiť svoje dieťa, či poskytnúť mu a zároveň aj sebe správnu obuv. Takisto im chceme byť nápomocní, po celú dobu, kým to potrebujú. Nielen pri predaji.

7. Čo bolo pre teba z podnikateľského hľadiska najnáročnejšie pri plnení si nožičkového sna?

Určite na začiatku kapitál. Potom uveriť tomu, že má zmysel a potenciál. Že si nájdeme svoje miesto na trhu. Obe sme mali vtedy dve staršie deti a dve deti, ktoré mali 1,5 roka. Takže matkám nemusím vysvetľovať, aké bolo náročné skĺbenie všetkého a uveriť tomu, že to zvládneme a nepadneme „na hubu“.

8. Okrem barefoot topánok, ponúkate napríklad aj požičovňu nosičov. Ale je toho omnoho viac, však?

Áno. Barefoot obuv, ergonomické nosiče či šatky na nosenie detí, dojčiace a nosiace oblečenie a doplnkový predaj ako napríklad produkty na podporu vývoja a precvičenia chodidiel a mnoho iného. Priorita je však jasne daná – barefoot a nosenie.

9. Nožičkovo nepôsobí ako klasická predajňa. Je to priestor, kde je cítiť pohodlie a pozitívnu energiu. Bolo to vašim zámerom?

Áno. Presne tak. Keď sme tvorili priestor, chceli sme, aby sa tam deti a rodičia cítili ako doma. Pretože iba v „domácom prostredí“ sa mamky či celkovo rodičia dokážu počas poradenstiev otvoriť a komunikovať zložité témy a deti zase spolupracovať pri meraní, skúšaní. U nás sa napríklad pri vstupe do obchodu vyzúva, čo veľa ľuďom príde ešte stále divné (smiech.)

10. Aké je to pracovať so sestrou? Ako máte podelené úlohy?

Zo začiatku to bolo tak trochu chaotické. Teraz už vieme, čo môžeme jedna od druhej v pracovnom živote čakať. Podelilo sa to nejak časom samo, podľa toho, čo nám išlo najlepšie. Ja som mozog a ona duša Nožičkova (smiech.) Ja mám na starosti všetky ekonomické či „manažérske veci“, ona predajňu, objednávky a prácu s eshopom a ľuďmi. Celkovo je asi jednoduchšie pracovať pre mňa so sestrou. Neviem, ale čo by povedala ona. Dlho nám však trvalo oddeliť pracovný život od súkromného. Ešte stále sa to učíme.

11. Ako fungujete počas tohto neľahkého obdobia?

Zložito, hekticky a niekedy chaoticky. Všetky štyri, vrátane našich dvoch pracovníčok, máme po dve deti, tak asi nemusím vysvetľovať, ako teraz u nás beží pracovný i súkromný život. A pokiaľ ide o predajňu, e-shop ide v rámci možností dobre, no duch Nožičkova spí. Koncept stál na kontakte s ľuďmi a to teraz vôbec nie je možné. Veľmi nás trápi, že ľudí musíme odmietať a odkazovať ich iba na online komunikáciu a poradenstvo. Je to ale omnoho náročnejšie aj pre nás, nielen pre nich.

12. Ivka, ty úplne zapadáš do kolonky „akčná mama“. Okrem Nožičkova si aj tanečnou trénerkou. Mala si k tancu blízko už od mala?

Áno, od útleho detstva. Od svojich 6. rokov som tancovala v TC La Mosca. Po smutnej udalosti sa súbor v mojich 17. rokoch rozpadol a po menšej pauze som si povedala, že sa chcem posunúť a tvoriť ďalej. Založila som tanečný súbor. Pre mňa je tanec ako balzam na dušu a liečim si ním všetky boliestky. Milujem vyjadrovať pocity tancom.

13. Trénuješ aj malé deti. Čo ťa na tejto práci najviac baví?

Milujem prácu s deťmi. Ja som vždy nejako tie deti priťahovala a oni priťahovali mňa. Od svojich 15. rokov učím deti a posúvam sa v práci s nimi vpred. Na tejto práci ma baví asi všetko. Tvorivosť, šikovnosť detí, ich múdrosť a zároveň šibalstvo. Je to veľmi náročné, ale nikto na svete vám neopätuje lásku, radosť a vďaku ako deti. Milujem ich  vidieť tancovať, tešiť sa z pohybu a samozrejme sledovať ich napredovanie.

14. Má danosti na tanec každý človek?

Určite áno. Nebavme sa teraz o profesionálnom tanci, kde určité predpoklady mať musíš. Tancovať však dokáže každý. Každý sa dokáže hýbať do hudby a ak sa uvoľní, otvorí srdce, odhodí zábrany a nečaká odsúdenie, alebo hodnotenie iných, dokáže tancovať ako nikto iný na svete. Máme v súbore motto, ktoré hovorí za všetko: „V tanci nie je dôležitá naša technika, ale naša vášeň k nemu.“

15. Si trénerkou a riaditeľkou tanečného súboru Suprémo, kedy to stíhaš?

Ja vždy hovorím, že mi osud do života privial kopu skvelých, šikovných a oddaných ľudí, ktorí mi pomáhajú v každej mojej oblasti, ktorej sa venujem. V Nožičkove mám sestru a skvelé a obetavé dievčatá Tinku a Marry. V súbore zas tanečnú „soulmate“ Niku, s ktorou sa dopĺňame aj bez slov a tancujeme spolu od 6.rokov. V súkromnom živote mám zas skvelých rodičov, sestry, švagrov a hlavne manžela, ktorí vždy „zasahujú“, keď je potrebné.

Dostala som do vienka dar. Tvorivosť. Vo všetkom, čo robím, vymýšľam a tvorím a tí, čo so mnou spolupracujú, mi pomáhajú ďalej rozvíjať moje myšlienky. Takže všade plním hlavne tie kreatívne úlohy. Na to ostatné nie som nikdy sama.

A kedy to stíham? Keď šoférujem, vymýšľam v myšlienkach tréningy a keď deti večer zaspia, vybavujem papiere okolo Nožičkova a vymýšľam, čo na ňom vylepšíť. Asi tak v skratke (smiech.)

16. Čo pre teba znamená tanec?

Veľmi veľa. Ja si myslím, že bez tanca sa nedá žiť. Je to liek. Skúste si pustiť hudbu, keď ste smutní. Začnite tancovať srdcom a uvidíte, čo sa bude diať.

17. Každá mama si určite doma len tak tancuje. Aký blahodárny vplyv môže mať tanec, práve napríklad pre mamu na materskej dovolenke?

Prepáč, som ťa trošku predbehla. Určite ju to ukľudní. Vypne pri tom na chvíľu mozog a zregeneruje fyzicky aj psychicky. Vyplavia sa endorfíny. Ak tancuje spolu s deťmi, je to je aj zábava.

18. Prosím ťa Ivi, zabudla som ešte na niečo čo robíš? (smiech)

Realizujem svoj veľký sen – študujem na konzervatóriu a taktiež robím inštruktorku konceptu PortDeBras. Ale určite som na niečo zabudla (smiech.)

19. Ako najradšej relaxuješ?

Pasívne. Vo vani plnej teplej vody alebo pozeraním športu v televízii. Aktívne určite akýmkoľvek športom. Milujem korčule, lyže, bicykel. My sme taká aktívna rodina, takže hocijaký šport, ktorý chytí aj deti.

20. Kedy si sa naposledy pochválila?

Teraz veľmi často. Je to pre mňa hnací motor. Je veľmi dôležité vedieť sa pochváliť za maličkosti v tomto neľahkom období.

21. Prosím doplň vetu: „Mamy by mali aspoň raz do dňa“..

Objať svoje deti. To mi napadlo ako prvé. A potom by mali objať aj svojho partnera, nielen svoje deti.

22. Aká je tvoja obľúbená pieseň?

Je ich mnoho, keďže hudba je súčasťou mojej tanečnej práce. Ale asi Shallow od Lady Gaga, či Wicked Game od Parra Cuva.

23. Vedela by si si predstaviť žiť aj inde, ako na Slovensku?

Určite niekde pri mori alebo v horách. Ale ja som taký lokálpatriot, že u mňa nepochodil ani môj muž so Švajčiarskom. Doma je doma.

24. Tvoja obľúbená kniha?

Nečítam veľa, lebo veď nie je už kedy (smiech.) Obľúbenú knihu teda nemám. Ale ak čítam, tak niečo náučné z oblastí, ktorým sa venujem a možno ešte nejaké knihy o výchove alebo autobiografie. Ak by to mohla byť ale detská kniha, tak určite Veľká kniha Superschopností.

25. Máš nejaké jedlo, ktorého sa nevieš dojesť?

Džadky. Poznáš? Úžasné jedlo mojej nebohej babky spod Tatier.

26. Poznám! A tvoje obľúbené zahraničné mesto?

Neviem, či také mám. Ja milujem cestovať hocikde a poznávať historické zákutia miest. Mojim snom je preskúmať Miláno či Barcelonu.

27. Máš obľúbený film, ktorý pozeráš vždy akoby prvý raz?

Milujem české filmy. Pelíšky ma vždy pobavia. Ale asi najlepší film, ktorý som videla za posledné roky, pri ktorom vždy plačem a môžem ho pozerať aj sto krát je A star is born – Zrodila sa hviezda.

28. Čo nosievaš v kabelke?

Peňaženku, mobily, doklady a kľúče od auta. Potom esenciálne oleje, rúž, špirálu, ceruzku na oči a teraz papiere o negatívnom antigénovom teste a detské rúška.

29. Každá z nás má lepšie obdobia a tie horšie, keď sa nakopia problémy a príde splín. Čo ťa vtedy motivuje?

Vtedy začnem o sebe veľa rozmýšľať. Čo robím zle, v čom mám poľaviť, kde pridať, čo je mojím cieľom. Hľadám riešenie a keď ho nájdem, ženie ma vpred.

30. Ako by si charakterizovala svoj životný štýl?

Dvomi slovami- aktívny a kreatívny.

31. Ak by si bola princezná Arabela a mala jej prsteň, kde by si sa teraz teleportovala?

Pred rokom by som určite povedala nejakú destináciu pri mori. Teraz by to určite bolo na chatu k mojim rodičom.

32. Prosím doplň vetu: „Mama je najšťastnejšia, keď…“

Úprimne, prvé čo mi teraz napadlo bolo, keď deti zaspia. Asi to vychádza z momentálnej situácie a lockdownu. Ale asi by to bolo, keď sú deti zdravé a bavia sa životom.

 

Ivanke som položila aj doplňujúcu 33. otázku:

33. Máš nejaké životné motto?

No ja ich mám viacero. Asi tak ako aktivít v mojom živote.

Vyberám ale toto: „Nikdy neprestávaj veriť v seba a svoje schopnosti. Tvoj deň príde!“.

Nožičkovo nájdete na Facebooku a eshope.

Foto: archív I.Hernández, Aneta Barčová

Dá sa v rozhovore položiť až 32 otázok? Prišli sme na to, že aj keď sa zdá, že nie, ide to. My mamy sa vieme totiž rozprávať celé hodiny. Okrem detí máme svoju prácu a veľa iných aktivít. Sme akčné, rozlietané a okrem toho sme aj ženy a manželky. Systém rozhovorov #32otazokpre je jasný: 32 otázok pripravených na telo pre každú akčnú mamu. Tá by mala odpovedať bez veľkej prípravy, môže odpovedať jednoslovne, či dokonca otázku odmietnuť. 32 otázok bude ale vždy položených.

 

 

Tagy
Barbora Jelinek

content creator, copywriter, @akcnemamy, @prezdraviezeny, influencer

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár