Začnite písať

Uncategorized

Zrušenie maturít sa aj v roku 2021 stalo realitou

maturity

Zdá sa, že aj v tomto roku si môžu maturanti vydýchnuť. Tak ako v minulom roku aj teraz došlo k zrušeniu maturitných skúšok kvôli pandemickej situácii. Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling na svojej tlačovej konferencii 22.3.2021.

Generácia nevzdelancov a plagiátorov

Na sociálnych sieťach sa ihneď roztrhlo vrece s komentármi, ako je toto rozhodnutie nezodpovedné voči našim budúcim generáciám. Systém online vyučovania, ktorý mal trvať pôvodne maximálne 3 mesiace, sa stal bežnou rutinou pre učiteľov a žiakov počas uplynulého roka. Práve kvôli pocitu nedostatočnej pripravenosti sa mnohí žiaci podpísali pod petíciu za zrušenie maturít aj v roku 2021.

Faktom je, že práve vďaka nútenému online vyučovaniu došlo v oblasti školstva k pokroku v digitalizácii. Mnoho učiteľov sa naučilo pracovať a najmä rozmýšľať inovatívnejšie. Vzniklo množstvo interaktívnych portálov a podporných skupín, ktoré rodičom pomáhali zvládnuť sťažené podmienky.

Hoci maturanti sa tešia, mnoho ľudí s týmto rozhodnutím nesúhlasí. Prevládajú obavy z toho, aká bude budúca uplatniteľnosť týchto absolventov.

Maturity 2021

Podľa oficiálneho stanoviska Ministerstva školstva budú maturity 2020/2021 vyzerať nasledovne:

  • Známka z internej časti maturitnej skúšky sa v školskom roku 2020/2021 vypočíta podľa priemeru známok žiakov za ich celé štúdium. Maturanti tak dostanú známky na maturitnom vysvedčení podľa výsledkov ich práce za celé obdobie štúdia.
  • Ruší sa tiež písomná forma internej časti maturitnej skúšky, teda sloh.
  • Maturita podľa priemeru sa tak ako minulý rok vzťahuje na štyri povinné predmety.
  • Ak má žiak piaty alebo šiesty dobrovoľný predmet, maturuje z neho ústne, rovnako ako minulý rok alebo do 30. apríla môže zrušiť skúšku z dobrovoľného predmetu.
  • Ústne maturity na žiadosť žiaka sa uskutočnia v termíne od 31. mája 2021.

maturity

Detailnejšie informácie je možné získať z Rozhodnutia ministra o termínoch a organizácii internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2020/2021.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár