Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

15+ tipov na výlety na Liptove. Kam sa oplatí ísť aj s deťmi?

liptov

V čase pandémie trávilo v prírode svoj čas oveľa viac ľudí. Mnohí objavili miesta, ktoré si doteraz možno nevšimli. Alebo navštívili miesta, ktoré im boli už známe, ale teraz ich krásu dokázali oceniť oveľa viac. Akčná mama Alenka Mikušová zmapovala miesta, ktoré navštívila počas roka na Liptove. Inšpirujte sa jej tipmi na výlety, ktoré sú vhodné aj pre deti.

Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš ponúka príjemne strávený čas pre rodiny s deťmi. Centrum s fontánou a promenádou je príjemným priestorom, kde si môžete vychutnať kávu či zmrzlinu. V meste môžete navštíviť niekoľko múzeí, galériu a napríklad aj miestnosť ilúzií. Mesto patrí k obľúbeným medzi turistami. V okolí sa nachádzajú 2 aquaparky a v zime je k dispozícii množstvo zjazdoviek.

liptovsky mikulasLiptovský Mikuláš – Háj Nicovô

Kultúrno-prírodná oddychová zóna je situovaná na vrchu Háj, ktorý je jedným z najkrajších vyhliadkových bodov Liptova. Lokalita Háj Nicovô, ktorá je zaradená medzi chránené areály, je vyhľadávaná aj pre krásu tunajšej prírody, široké možnosti športovania a vojenskú históriu.

nicovo

Liptovský Hrad

Je to zrúcanina hradu na Liptove, v blízkosti hraníc okresov Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Dostanete sa k nemu cez obec Kalameny. Celý areál hradu je verejne prístupný. Vedie sem žlto-značkovaný turistický chodník Kalameny – Sedlo pod Kráľovou a ďalej do sedla Poľana (845 m n. m.). Musíte sa pripraviť na trošku strmšie stúpanie na konci, ale výhľady stoja určite za to.

liptovsky hrad

Prečerpávacia nádrž Čierny Váh

Je unikátne dielo, ktoré funguje už takmer 40 rokov. Je vyhľadávaným cieľom pre svoju relatívne jednoduchú dostupnosť a skvelé výhľady. Najjednoduchší prístup je zo Svarína (časť Kráľovej Lehoty) po asfaltovej komunikácií. Ku vodnej nádrži je zákaz vjazdu autom, ale dá sa vybaviť povolenie na Semenolese, v prípade, že by vás zastavila stráž. Celá trasa má dĺžku 7,5 km tam a 7,5 km späť. Cesta sa kľukatí cez horský hrebeň, ale stúpanie nie je vôbec náročné, len dlhé. Hore vás čakajú nádherné výhľady a uchvacujúci pohľad na samotné vodné dielo.

čierny váh

Predná Magura

Krásna asi hodinová túrička po krásnej lesnej ceste vás zavedie na krásne výhľady na Liptov a okolie. Auto si zaparkujete na konci dediny Partizánska Ľupča a vydáte sa po žltej značke smerom na Prednú Maguru. Na vrchu je odpočívadlo s lavičkou. Dá sa absolvovať v lete aj v zime. Smerom dole sa deti môžu spúšťať na boboch alebo lopároch, budú mať určite zážitok.

predna magura

Čerenova skala

Čerenová nie je veľmi výrazný kopec v Chočských vrchoch. Učupený medzi výraznými kopcami nie je na prvý pohľad ničím zaujímavý. Od tvrdej konkurencie ho však odlišuje skalné bralo Čerenova skala. Bralo, pripomínajúce skalnú päsť, vytvára stolovú skalu. Znamená to, že na jeho vrchole sa nachádza výrazná plošinka s úžasným výhľadom. Trasu zvládnete z Liptovskej Anny cca. do hodinky príjemným tempom, ale pripravte sa na neustále stúpanie. Nezabudnite potom odbočiť z lesnej cesty na bočnú cestičku, aby ste nezablúdili. V Liptovskej Anne si nezabudnite ešte obhliadnuť aj krásny drevený kostolík, ktorý určite nemôžete prehliadnuť.

čerenova skala

Havránok

Keltské nálezisko nachádza sa pri Liptovskej Mare. Dostanete sa tam od Vlašiek, alebo od L. Mikuláša smerom na Tvarožné. Prístup je veľmi ľahký, zvládnu to aj menšie deti. Všetky expozície sú ľahko prístupné.

havránok

Jalovecká dolina

Preteká ňou potok Jalovčanka. V hornej časti sa vetví na Bobroveckú dolinu a dolinu Parichvost. Vedie ňou žlto-značkovaný chodník z Jalovca cez Bobroveckú dolinu až do sedla Pálenica. Nás zaviedli kroky k Ľadopádu, trasa nám trvala cca. hodinu po krásnom lesnom teréne.

jalovecká dolina

Prosiecka dolina

Prosiecka dolina patrí pod národnú prírodnú rezerváciu Prosiecka a Kvačianska dolina. Patrí medzi turistami najvyhľadávanejšie doliny na Slovensku. Vchádza sa do nej z dediny Prosiek. V celkovej dĺžke asi 3,5 km sa nachádza veľké množstvo prírodných krás, vysoké skalné steny, vodopády a bohaté druhy lesných porastov. Hneď pri vstupe do doliny čaká na vás zrejme najpôsobivejší zjav celej doliny – Vráta. Sú to dve vysoké skalné steny stojace oproti sebe. Na konci Prosieckej doliny vás čaká krásny vodopád Červené piesky.

prosiecka dolina

Kvačianska dolina

Čaká na vás príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryje do pamäte. Uvidíte veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, vyhliadky na dolinu a na konci malebné Mlyny Oblazy, ktoré si iste nenechajte ujsť. Trasa je vhodná pre všetky typy turistov, rovnako pre deti, či dôchodcov, nakoľko nejde o náročnú trasu. Neodporúčam s kočíkmi kvôli poslednej časti trasy, ktorá ide lesným terénom. Za zastavenie určite stojí aj krásny Ráztocký vodopád.

kvačianska dolina

Dúbravské bane – lesný strážca

Snáď každý z Dúbravy vie, kde sú dúbravské bane. A už asi 2 roky sa tam nachádza obrovská drevená socha lesného strážcu, ktorá priťahuje veľké množstvo návštevníkov. Dostanete sa k nej tak, že pred rampou odstavíte auto a potom pôjdete smerom hore k baniam pešo po asfaltovej cesta cca 1km. Potom sa pred vami zjaví veľký murovaný múr a hneď oproti nemu je lesný chodníček popri potôčiku. Asi o 30 metrov od cesty je malá čistinka, kde tohto lesného strážcu objavíte.

dúbrava

Poľovníkov vodopád

Ľahká vychádzka v podhorí Západných Tatier k neznámemu tatranskému vodopádu. Trasu je možné absolvovať kedykoľvek počas roka . Auto odparkujete na parkovisko v Bobroveckej doline a vydáte sa značenou modrou cestou Bobroveckou vápenicou. Tesne pod penziónom Ďumbier pri informačnej tabuli TANAP-u a masívnom drevenom rázcestníku na križovaní asfaltových ciest opúšťame značku a smerujeme doľava ku kovovej závore cesty. Usmerní nás drevená tabuľka s bicyklom a nápisom „Vodopád 20 min“. Po pár minútach vidíme vpravo v zákrute cesty loveckú chatku Vodopád s veľkým nápisom „Lovu zdar“. Na posledné metre nás nasmeruje drevená smerovka s textom „K vodopádu“. Skalnou stenou vysokou 12 metrov preteká potok Stará voda s priamym spádom vody. Počas mrazivých dní sa z Poľovníkovho vodopádu stáva ľadopád.

poľovníkov vodopád

Rozhľadňa Pavčina Lehota

Ak máte chuť sa len tak prejsť nenáročnou cestou po okolí, odporúčam krásnu prechádzku na rozhľadňu do Pavčinej Lehoty. Prejdete tam z Dúbravy cez horu do Laziska a odtiaľ sa napojíte na asfaltku popod horu smerom do Pavčinej Lehoty. V polovici cesty prídete k drevenej rozhľadni, z ktorej budete mať Liptov pekne na dlani. Môžete pokračovať potom ďalej do Pavčinej Lehoty alebo sa otočiť späť do Laziska.

pavčina lehota

Vodopád Jakubovany

Jakuboviansky vodopád padá z výšky 5 metrov. Nachádza sa v Studenej doline na konci obce pár metrov od cesty. Trasa k nemu je nenáročná a vhodná aj pre zdatnejšie deti, terén je trošku strmší, treba byť opatrný.

jakubovany

Vodopád Šuštiačka

Jánska dolina je považovaná za jednu z najkrajších dolín národného parku Nízke Tatry. Ukrýva množstvo atraktívnych prírodných výtvorov. Jedným z najkrajších a najľahšie prístupných vodopádov Jánskej doliny je vodopád nachádzajúci sa na úpätí vrchu Slemä, v bočnej dolinke zvanej Šuštiačka. K vodopádu v dolinke Šuštiačka sa možno dostať po vyšliapanom, avšak neoznačenom chodníku, ktorý odbočuje z modrej turistickej značky vedúcej Jánskou dolinou. Vôkol vodopádu sa rozprestiera takmer nedotknutý les so zaujímavými roklinami a skalnými bralami.

šuštiačka

Vrbické pleso

Vrbické pleso je ľadovcové pleso a najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách. Východiskový bod je od parkoviska hotela Grand – po pravej strane cesty vystúpime po náučnom chodníku Demänovská dolina a pokračujeme nenáročnou turisticky značenou žltou trasou. Pri plese si môžete oddýchnuť na lavičkách v tichu lesa a pokochať sa výhľadmi na okolité hrebene Nízkych Tatier. Tí, ktorí by chceli, môžu ísť ešte aj na symbolický cintorín obetiam Tatier, je tam už trošku stúpanie po lesnej ceste, takže s kočíkmi neodporúčam.

vrbické pleso

Žiarska dolina

Žiarska dolina je situovaná na liptovskej strane Západných Tatier, nad obcami Smrečany a Žiar. Preteká ňou potok Smrečianka. Na konci obce Žiar odstavíte auto na platenom parkovisku a vydáte sa po modro-značenom turistickom chodníku (cca. 1,5 hodiny) po asfaltovej ceste v dĺžke 6 km končiacej pri Žiarskej chate. Je vyhľadávaná najmä nenáročnými turistami a rodinami s deťmi, ktoré tento výstup zvládnu bez problémov. Ak by ste chceli, môžete sa ísť ešte prejsť k blízkemu Šarafiovmu vodopádu, ktorý je dobre vidieť od cesty. Vedie k nemu cestička po kameňoch cca 10 minút, takže je len pre peších turistov.

žiarska dolina

Zdroj foto: A. Mikušová; pixabay.com

A čo vy? Navštívili ste už niektoré z týchto miest?

Pochváľte sa v komentári svojím zážitkom.

Deti zvládnu veľa. Aj túru v Kvačianskej doline

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár