Začnite písať

ROZHOVORY ZDRAVIE

Beauty blogerka Katka Balabánová o tom, ako nám opaľovanie škodí a či je prírodná kozmetika lepšia pre našu pleť

Katarína Balabánová

Beauty blogerka Katka Balabánová sa venuje zloženiu kozmetiky. Rozhýbala ju jej vlastná kontaktná dermatitída na niekoľko chemických látok, bežne sa vyskytujúcich v kozmetike a čistiacich prostriedkoch. Vo svojich článkoch a na sociálnych sieťach chce ľuďom priblížiť rôzne druhy kozmetiky a vniesť odbornosť do zloženia a pôsobenia jednotlivých chemických i prírodných látok. V rozhovore pre akčné mamy prezradila:

  • prečo sa neopaľuje,
  • že esenciálne oleje používané na parfumáciu sú taktiež silné alergény,
  • čo by malo byť rutinou každej ženy,
  • či je ropa naozaj taká zlá a škodlivá,
  • či je pravdivý mýtus, že konzumácia niektorých výrobkov je menej nebezpečná ako ich aplikácia na pokožku.

Vždy vás fascinovala chémia a kozmetika?

Nie (úsmev). Úprimne, chcela som sa zamerať skôr na humanitárne vedy, plánovala som ísť na právo. Osud to však zariadil inak, a keďže som inklinovala aj k chémii, tak som nakoniec skončila pri nej. Musím povedať, že aj vďaka mojej učiteľke na strednej škole, to bola celkom vždy zábava. Ku kozmetike som mala nejako prirodzene blízko, ale najbližší vzťah sme začali mať okolo 20. roku môjho života.

Študovali ste Vysokú školu chemicko-technologickú v Prahe, odbor chémia a technológia palív. Vaša „srdcovka“ boli témy ako ropa a výrobky z nej. Neboli ste zhrozená, kde všade sa ropa nachádza v kozmetike?

Úprimne, ani nie. Z „ropy“ sa vyrába toľko produktov, s ktorými človek denne prichádza do kontaktu, že ma to neprekvapilo. Na počudovanie ich však ani nie je veľa. A naschvál som dala slovo “ropa” do úvodzoviek, lebo konečný produkt má s ropou pramálo spoločné. Ropa prejde toľkými procesmi, úpravami a rôznymi technológiami, že sa to už málokedy na ňu vôbec podobá. Navyše, vzhľadom na prísne pravidlá Európskej únie, musí byť úplne očistená od všetkých potenciálnych prísad. Výrobca musí dokladať certifikáty o pôvode ropy bez prímesí.

Kedy a ako vznikol nápad založiť si blog? A prečo práve táto téma?

Haha, to je celkom vtipná story. Prišlo to vtedy, keď sa môj muž sťažoval, že stále len pracujem a nemám žiadne hobby. Vraj by som sa mohla venovať niečomu, čo ma baví – napríklad kozmetike. Snažiť sa to robiť inak ako ostatní. A tak vznikol aj nápad založiť si blog a instagramový účet. Vždy som rada písala a preto to pre mňa nebol nejaký problém. Téma, ako taká, mi bola veľmi blízka, keďže mi bola práve okolo dvadsiatky diagnostikovaná kontaktná dermatitída na niekoľko látok. Medzi nimi aj konzervant Kathon CG, ktorý sa v tej dobe nachádzal pomerne často v kozmetike, aj čistiacich prostriedkoch. Začala som skúmať a študovať zloženia produktov, zisťovať si stále viac a viac informácií.

Na vašom blogu sa venujete testovaniu kozmetiky. Uprednostňujete pri výbere radšej prírodné produkty?

Venujem sa nielen prírodnej kozmetike, ale aj syntetickej. Myslím si, že každá má svoje pre a aj svoje proti. Neškatuľkujem kozmetiku, ktorú testujem. Je nutné hneď na začiatok uviesť, že kozmetika v EÚ je naozaj prísne kontrolovaná, legislatívne sa stále mení a všetka kozmetika uvádzaná na trh v EÚ musí splniť určité podmienky. To znamená, že všetky produkty sú bezpečné pre spotrebiteľa. Ja osobne sa zaujímam o určitú filozofiu, zloženie. Často hrá svoju rolu pomer cena/výkon.

Za výhody prírodnej kozmetiky považujem najmä využitie prírodných olejov a extraktov. Veľa firiem vyrábajúcich prírodnú kozmetiku dbá určitým spôsobom na udržateľnosť a častokrát bývajú aj transparentnejší, čo sa týka informácií pre spotrebiteľa. Avšak, tu sa už dostávame aj do éry syntetických značiek, ktoré si všímajú dopyt po takýchto produktoch a filozofiách a prispôsobujú sa aktuálnym trendom. Príkladom môžu byť ekologickejšie náplne, využívanie jednodruhových plastov alebo skla a iné.

Vidíte v odbore kozmetiky svoju budúcnosť?

Snov mám veľmi veľa (úsmev). Vždy bolo mojím snom pracovať pre jednu veľkú firmu v rámci Bratislavy v odbore, ktorý som študovala. Keď už to teraz vyzerá, že sa to aj udeje, tak už mám zase iné sny (úsmev). Ťahá ma to priamo k výrobe kozmetiky. Taktiež milujem písanie, rozmýšľam aj nad napísaním knihy alebo e-booku. Uvidíme, čo všetko sa mi ešte pripletie do cesty a aké svoje sny si nakoniec aj splním.

Myslíte si, že je problém v dostupnosti prírodnej kozmetiky slovenskej výroby? Nevyskakuje na nás z reklám.  Prečo sa ťažšie dostáva kvalitná tuzemská kozmetika do povedomia zákazníkov?

Tu si mierne dovolím oponovať, pretože prírodnú kozmetiku už bežne nájdeme aj na pultoch drogérií. Najväčšia sieť drogérií na Slovensku má pomerne široký záber a vyslovene orientovaný na slovenskú výrobu – čo ma samozrejme celkom teší.

Každému totiž sedí a vyhovuje niečo iné. Ak je niekto alergik či atopik, ani tá najkvalitnejšia kozmetika mu nemusí sadnúť vzhľadom na obsah esenciálnych olejov a extraktov. Čo sa týka reklamy, tak je samozrejme ťažšie malej slovenskej firme zaplatiť si tak masívnu reklamu v novinách či televízii, ako pre zahraničný obrovský francúzsky koncern.

Blíži sa leto, slnka bude stále viac. Ako si čo najlepšie ochrániť pokožku? Dá sa vôbec zdravo opaľovať?

Ja sa napríklad neopaľujem vôbec. Môj názor je taký, že slnko je kožný nepriateľ. Aj keď syntéza vitamínu D prebieha v pokožke, netreba sa celý deň vypekať na slnku.

Slnko a jeho UV žiarenie je zodpovedné za:

  • rakovinu kože,
  • predčasné starnutie pleti,
  • hyperpigmentácie,
  • vrásky,
  • odbúravanie a degradáciu kolagénu a mnohé iné.

Chrániť sa pred slniečkom majú už deti od pol roka. Okrem SPF50 a klobúka v letných mesiacoch sú dôležité slnečné okuliare na ochranu očí, reaplikovať SPF každé 2-3 hodiny.  Používať opaľovací krém celoročne, najmä na tvár a ruky, ktoré sú vystavované slnečnému žiareniu neustále. UVA žiarenie sa nedá vypnúť, je s nami od rána od východu slnka až do večera, kým zapadne. Prechádza cez okná, oblaky, odráža sa od snehu, a preto je dôležité sa pred ním chrániť.

Výrobcovia majú zo zákona povolenie skryť stovky chemikálií vo vôňach a parfumoch, nemusia ich uvádzať.  Na čo by sme si mali dávať najviac pozor, keď kupujeme kozmetiku?

Každý by si mal v prvom rade skontrolovať, či výrobok neobsahuje látky, na ktoré by mohol potenciálne alergicky zareagovať. So stúpajúcim množstvom alergikov, ale aj kontaktných dermatitíd, je riziko alergickej reakcie pomerne bežné. Ak niekto preferuje kozmetiku bez parfumácie, to, že sa parfum v kozmetike nenachádza, ešte nutne neznamená, že tam vôňa nie je. Na vôňu sa používajú aj rôzne esenciálne oleje, ktoré sú v mnohých prípadoch veľmi alergizujúce. Tak isto konzervanty na vysokých priečkach v zložení by mohli spôsobiť rovnako okamžitú alergickú reakciu. Táto problematika je omnoho komplikovanejšia, než by sa dalo zhrnúť do jednej vety.

Čo si myslíte o výroku, že konzumácia niektorých výrobkov je menej nebezpečná ako ich aplikácia na pokožku. Do akej miery ide o pravdivé tvrdenie?

Toto tvrdenie je určite mýtus (úsmev). Naša koža je bariéra, síce priepustná, ale obmedzene. Chráni nás. Skladá sa z troch častí, epidermis, dermis a hypodermis. Epidermis je najvrchnejšia vrstva pokožky, ktorá neobsahuje žiadne krvné vlásočnice, takže pri penetrácii do epidermis nepríde k potenciálnej absorpcii látky do krvi, tela, či krvného obehu – nazvime si to, ako chceme. Cez epidermis síce nejaké látky do dermis prejdú (u niektorých to dokonca očakávame) ale to ešte stále nemusí znamenať, že sa absorbovali do krvi. Je to príliš komplikovaný proces na takýto odvážny výrok, každý jedinec má navyše inú schopnosť penetrácie a absorpcie.

Čo je podľa vás alfou a omegou pri starostlivosti o pleť (o seba), na čo by žiadna žena nemala zabúdať?

Základom každej rutiny je správne odlíčenie, vyčistenie pleti, hydratačný krém a krém s ochranným faktorom – SPF. Následne sa dá vrstviť a stavať na tomto základe – doplnkovou rutinou. K dispozícii sú rôzne séra, masky, oleje, exfoliácia a tak podobne. Pre mňa je alfou a omegou konzistentnosť. Jednoducho dodržiavanie rutiny ráno a večer nech sa deje, čo sa deje. Ja si nedokážem predstaviť, že by som teraz išla spať s neodlíčenou a nevyčistenou pleťou.

A najhlavnejšie, musí vás rutina aspoň trochu baviť alebo musíte používať produkty, na ktoré sa budete tešiť a ktoré vám budú vyhovovať (úsmev). Spraviť si z toho rituál, ktorým aj zrelaxujete. Len tak sa aj tí, čo často zabúdajú na starostlivosť o pokožku, naučia sa starať o ňu pravidelne. A či prírodná či syntetická kozmetika – to je čisto vaša voľba (úsmev).

 

 

Vy sama ste mamou 2,5 ročnej dcérky. Používali ste detskú kozmetiku už od narodenia alebo ste išli skôr prirodzenou naturálnou, minimalistickou cestou?

Áno, používala som kozmetiku už od malička. Kúpali sme často a tak isto aj umývali vlásky (mám dcérku narodenú v lete, kedy boli 40tky vonku). Myslím si, že čistá voda neumyje záhyby ani zadoček dôkladne. Na premasťovanie sme používali krém. Olej nezastane hydratačnú funkciu. Olej nehydratuje, olej vyživuje. Pokožka však potrebuje aj hydratáciu z vodných zložiek, preto sme vždy používali krém alebo mliečko po kúpaní. Krém má totiž zväčša vyvážený pomer emolientov (zjemňujú), humektantov (hydratujú) aj okluzív (vyživujú/vytvárajú ochranný film na pokožke), ktoré pôsobia v perfektnej symbióze. Väčšinou sme si nechali v lekárni zarábať kyselinu mliečnu na premasťovanie pokožky.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Môj deň už pomaly tri roky vyzerá rovnako (úsmev). Popri starostlivosti o dcérku pracujem z domu na plný úväzok vo firme, kde pôsobím už skoro šesť rokov. Samozrejme, nie vždy sa dá pracovať cez deň, dobieham večer a v noci. Môj manžel mi perfektne pomáha. Každú voľnú chvíľku sa snažím venovať niečomu v súvislosti s blogom či instagramom. Fotím, píšem texty, tvorím videá a stories, pripravujem chemické okienka, riešim emaily a spolupráce. Samozrejme, treba aj niečo navariť a postarať sa o domácnosť.

Momentálne to mám ešte pestrejšie, chodím na jeden kurz. Celý deň sa nezastavím, cez víkend natáčam videá a chodím spať medzi jednou a treťou v noci (úsmev). V noci sa mi najlepšie sústredí a pracuje bez vyrušovania. Relaxujem väčšinou pri dobrej knihe alebo s rodinou v prírode. Ale ja som vždy bola taká extrémne energická a mojou naozaj vycibrenou vlastnosťou je perfektný časový manažment – inak by som nemala šancu toto všetko stíhať (úsmev). Všetko ma veľmi baví, bez toho by to, pravdaže, nešlo.

Zdroj foto: Archív K. B.

Beauty rituály, ktoré by ste mali poznať

 

Tagy

2 komentáre

Zanechaj nám svoj komentár