Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako naučiť deti porozumieť cestnej premávke a bezpečnosti na cestách

premávka

Naučiť dieťa o bezpečnosti na cestách či už v roli chodca, cyklistu alebo spolujazdca je nesmierne dôležité. Deti v útlom veku ešte nemusia mať dostatočné rozpoznávacie schopnosti na to, aby dokázali posúdiť bezpečnosť cesty a to, kedy a kde prejsť cez ulicu. Našťastie majú pozorovacie schopnosti, vďaka ktorým napodobňujú svojich rodičov. Preto, najmä prvých rokoch života, potrebujú deti veľkú pomoc a podporu rodičov a dospelých aj pri učení tomu, ako porozumieť cestnej premávke.

Prinášame vám niekoľko efektívnych tipov, ktoré vám pomôžu naučiť deti bezpečne prejsť cez cestu a jazdiť po uliciach.

Naučiť deti bezpečnosti je najlepšie v teréne, čiže v skutočnom dopravnom prostredí. Deti sa učia na základe skúseností a interakcia s dospelými im v tom veľmi pomôže. Keď ste vonku, stojí za to vysvetliť im, čo znamenajú rôzne dopravné značky a ako fungujú semafory. Deti milujú objavovanie a spoznávanie sveta okolo seba. Počas prechádzok a výletov im vysvetľujte, čo znamenajú rôzne veci okolo vás.

Tip: Urobte z učenia zábavu a počas chôdze si všímajte orientačné body, čítajte názvy ulíc, choďte im príkladom a ukážte im, ako sa na cestách správa. Takisto si doma naštudujte zábavným spôsobom dopravné situácie – môžete využiť napríklad hovoriace knihy, alebo si môžete nasimulovať dopravu s rôznymi hračkami, autíčkami a cestami, vďaka čomu si môžu deti už doma vyskúšať rôzne dopravné situácie.

Na chodníku

Ak idete blízko cesty, je dobré:

  • držať dieťa za ruku a nenechať ho bežať vpred,
  • dávať pozor a ukazovať dieťaťu skryté ulice alebo príjazdové cesty prechádzajúce cez chodník,
  • uistiť sa, že vaše dieťa chodí po bočnej strane chodníka mimo cesty.

Prechod cez cestu

  • Vždy choďte dobrým príkladom tým, že si vyberiete bezpečné miesto, cez ktoré prechádzate, a vysvetlíte, čo robíte a prečo to robíte.
  • Vysvetlite dieťaťu, aby sa vždy pozrelo NAJPRV DOĽAVA (nech už ideme k ceste z ktorejkoľvek strany, odtiaľ prichádza vozidlo ako prvé), potom doprava a potom opäť doľava, kým začne prechádzať cez cestu.
  • Nechajte dieťa, aby vám pomohlo rozhodnúť sa, kam a kedy je bezpečné prejsť.
  • Povedzte dieťaťu, že najbezpečnejšie je prechádzať na priechode pre chodcov.
  • Povedzte dieťaťu, aby neprechádzalo tam, kam nevidí do diaľky alebo pozdĺž cesty.
  • Vysvetlite im, že by sa nemali pokúšať prejsť cez cestu medzi zaparkovanými autami. Vodiči ich nemusia dobre vidieť a autá by sa mohli začať pohybovať.
  • Keď je bezpečný prechod, choďte priamo cez cestu a neustále sledujte a počúvajte ruch.
  • Pripomeňte deťom, aby sa vždy pri prechode cez cestu sústredili. Nemali by počúvať hudbu ani hrať sa s mobilným telefónom.
  • Uistite sa, že každý, kto sa stará o vaše dieťa, dodržiava rovnaké pravidlá bezpečnosti cestnej premávky ako vy.

Prechody pre chodcov

Možno máte pocit, že prechody pre chodcov sú spoľahlivé, ale ak deti nebudú dostatočne sústredené, môžu byt‘ pre ne nebezpečné.

  • Vysvetlite, že chodci musia čakať na chodníku, až kým sa nezastaví všetka premávka prichádzajúca z oboch smerov – iba vtedy je bezpečný prechod.
  • Povedzte dieťaťu, že je dôležité počas prechádzania neustále sledovať cestu a počúvať okolitý ruch.
  • Varujte dieťa, aby dávalo pozor aj na cyklistov a motocyklistov.
  • Zabezpečte, aby bolo vaše dieťa dobre viditeľné – svetlé oblečenie je najlepšie cez deň a reflexné prvky, pásky a nálepky dobre fungujú aj v noci.
  • Naučte svoje dieťa prechádzať cez cestu pomocou postupu: „Stoj, poobzeraj sa doľava-doprava, počúvaj a keď je cesta bezpečná, prejdi.“

Ak vaše dieťa chodí samo, či už do alebo zo školy, alebo vo večerných hodinách, uistite sa, že má oblečenie z kvalitných reflexných materiálov kvôli vyššej viditeľnosti.

Pre cyklistov

Ak vaše dieťa používa na cestách bicykel, je obzvlášť ohrozené na kruhových objazdoch a križovatkách. Ani tu netreba zabúdať na nosenie oblečenia z reflexných materiálov. Najideálnejšie sú tie, ktoré nemôže nikdy zabudnúť, napríklad reflexné našívačky, štítky, opasky či ideálne reflexné šnúrky na obuvi.

Vo večerných hodinách by mali používať biele svetlo vpredu a červené odrazové svetlo vzadu. Ak nosia na chrbte batoh, aj na ten im pripevnite reflexné pásky a nálepky, aby boli zreteľnejšie viditeľné.

Bezpečnosť detí ako cestujúcich

Zostať v bezpečí je tiež dôležitou lekciou, ktorú si musí dieťa osvojiť, keď je chodcom, ale rovnako tak aj vtedy, ak je spolujazdcom vo vozidle. Uistite sa, že deti vedia, že musia byť pripútané bezpečnostnými pásmi počas celej cesty.

Aj pri nastupovaní a vystupovaní z vozidla je dôležitá opatrnosť. Určite si s deťmi pravidlá, že vystupovať a nastupovať budú iba na strane bližšej ku chodníku. Okoloidúce autá môžu jazdiť príliš rýchlo a je nebezpečné vyjsť z dverí priamo na cestu. Pripadne dvere na týchto stranách zamykajte na detskú poistku.

Čím viac sa deti dozvedia o bezpečnosti na cestách, keď sú mladšie, tým lepšie pochopia a ocenia potenciálne riziká, keď budú staršie. Nikdy nie je príliš skoro na to, aby ste deti poučili o pravidlách cestnej premávky.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár