Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN RODIČOVSTVO SPOLOČENSKÉ HRY

Ako zariadiť a usporiadať záhradu, ktorú budú milovať aj deti?

Chcete si zariadiť vašu záhradu alebo terasu tak, aby bola vhodná nielen pre dospelých, ale aj pre deti? Dôsledným plánovaním a selektívnym rozdelením do zón sa dá dosiahnuť takmer všetko. A okrem toho, je to aj jeden z dôvodov, ako deti motivovať, aby trávili viac času vonku.

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť k lepšej organizácií vášho vonkajšieho priestoru, ktorý budú vaše deti určite milovať. A vy tiež.

Zóny a rozdelenie priestoru

Zónovanie vám pomôže využiť každý kúsok priestoru na maximum. Či už ide o detský kútik, miesto na pestovanie zeleniny alebo o relaxačnú zónu pre dospelých.

  • Zóna najbližšie k domu by mala byt‘ najbezpečnejšia a taká, kde môžete zreteľne vidieť na malé deti, aj keď s nimi nie ste práve vonku. Ak bývate blízko cesty, myslite aj na oplotenie.
  • V ďalšej oblasti môžete vytvoriť priestor na hojdačky, šmýkačky a vybavenie na hranie. Do tejto oblasti sa vynikajúco hodí miesto so strechou, ako napríklad malý altánok alebo hliníková pergola, pohodlné ležiace sedadlo, kde si môžete posedieť aj vy a vychutnať si váš obľúbený drink alebo si čítať.
  • Ak je vaša záhrada dostatočne veľká, môžete do nej zahrnúť aj tretiu zónu, v ktorej sa deti môžu voľne pohybovať a hrať napríklad loptové hry, aj bez vášho dozoru.

Aké záhradné vybavenie zaobstarať pre deti?

Vybavenie na hranie môže byt‘ niekedy nepraktické, veľké alebo drahé. Produkty z prírodného dreva vyžadujú pravidelnú starostlivosť a ošetrovanie, alebo dlho nevydržia, ak sú lacnejšie. Ak však nechcete investovať do drahého vybavenia, buďte kreatívni.

Pieskoviská si deti určite zamilujú. Pristaviť im môžete slnečník, ktorý im vytvorí tieň, nejaké vedrá, bagre, hrabličky a hračky do piesku. O zábavu budete mať postarané.

Namiesto toho, aby ste mali obrovskú hojdačku, ako alternatívu môžete zavesiť lano s pneumatikou od auta na mohutný strom.

Pravdepodobne nič nezabaví deti viac ako to, že celé hodiny budú poskakovať hore-dole. Na trhu existuje niekoľko skvelých trampolín v rôznych veľkostiach, ktoré nemusia zaberať veľa miesta.

Taktiež vytvorte deťom kreatívny kútik, kde sa môžu utiahnuť a maľovať, kresliť alebo si čítať z hovoriacich knižiek.

Deti sa radi hrajú, ale taktiež by ste mali podporovať ich fyzickú aktivitu. Nápady pre aktívne hranie: švihadlo, hula hoop, lezecké steny, lopty, tenisové rakety, stolný tenis, disk frisbee a podobne.

Ak vaša záhrada nie je dostatočne veľká na loptové hry, nemôžete to zmeniť. Doprajte deťom iný druh zábavy, prenasledovanie jeden druhého okolo kríkov a stromov, hra na schovávačku, naučte deti mená miestnych vtákov, motýľov alebo rastlín, alebo niečo spoločne vypestujte.

Nábytok a zariadenie

Nábytok na záhradu, balkón alebo terasu by mal vyhovovať hlavne vaším potrebám a vášmu vkusu. Dôležitý je výber materiálu. Mal by byt‘ odolný aj voči nepriaznivému počasiu. Momentálne je veľmi populárny záhradný nábytok z ratanu.

Nemalo by chýbať ani kuchynské príslušenstvo ako príbor, čajové kanvice a džbány, taniere, chladiaci box či gril. No pri jeho umiestňovaní myslite vždy na to, aby bol patrične “zabezpečený pred deťmi” – ak máte napríklad na terase vystavený kvalitný porcelán, je lepšie umiestniť ho tak, aby ho deti nemohli poškodiť pri svojich hrách – ani pri náhodnom nešťastnom kope lopty do priestoru terasy.

Úložný priestor

Ak sa vám budú na záhrade povaľovať veci, úložný priestor vám určite príde vhod. Výborným riešením sú boxy, truhlice alebo malý záhradný domček, kde môžete ukryť hračky, vankúše, deky, ale aj nábytok, a tak ho uchrániť pred dažďom a zimou.

Záhrada

Skúste si vypestovať bylinky, zeleninu, ovocie a kvety. Vďaka tomu budete mať čerstvú úrodu vždy len na skok z kuchyne. Bylinky, jarná zelenina či jahody sú najlepšími druhmi, ktoré môžete pestovať aj na malom priestore, prípadne s pomocou growboxov môžete pestovať aj na terase alebo vnútri. Navyše sú ideálne aj pre začiatočníkov a deti vám pri tom môžu pomôcť.

záhraduDoplnky

Keďže záhrada by mala byť miestom aj na oddych, oživiť ju môžete doplnkami a záhradnými dekoráciami ako vankúše, deky, koberčeky a iné dekoratívne prvky, ako napríklad, sochy, obrazy či kvetináče. Fantázií sa medze nekladú, hlavne, aby ste sa cítili pohodlne vy aj deti.

Osvetlenie

Ak chcete, aby sa vaše deti v letných mesiacoch hrali do zotmenia, oplatilo by sa zainvestovat’ aj do osvetlenia. Solárne osvetlenie dodá vašej záhrade skutočne profesionálny vzhľad a rozšíri pôžitok o niekoľko hodín. Niekedy však postačí aj kombinácia senzorových a solárnych svetiel, ktoré tiež vytvárajú príjemné prostredie, keď sú deti v posteli a je čas pre dospelých. Doplniť priestor môžete aj lampiónmi a sviečkami.

Tipy pre rodiny s malými deťmi

  • Žiadna voda – ani koryto, vodná nádrž či hlboké vedro, ak je prístup bez dozoru. Ak už máte jazierko, môžete dodatočne pripevniť bezpečnostné mriežky, ktoré zabránia deťom spadnúť do vody.
  • Ohradenie – je dobré vašu záhradu ohradiť, najmä vtedy, ak sú vaše deti menšie. Plot alebo ohrada okolo záhrady či terasy im zabráni možnému úniku na cestu.
  • Skontrolujte, či sa na vašej záhrade nachádzajú jedovaté alebo toxické rastliny. Niektoré záhradné rastliny predstavujú nebezpečenstvo a môže hroziť otrava, nepríjemná kožná reakcia či alergia. V prípade akýchkoľvek pochybností si nechajte poradiť od profesionálneho záhradníka.

Keď budete mať vašu záhradku alebo terasu zariadenú, môžete si konečne posedieť a užiť si trochu pokoja, zatiaľ, čo sa deti budú hrať a objavovať. Je to určite win-win situácia.

 

Ako dobre zorganizovanú záhradu máte vy?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár