Začnite písať

PR ČLÁNKY

5 tipov, ako prať oblečenie pre bábätká

oblečenie

Aký mám zvoliť prací prostriedok, na aký cyklus nastaviť práčku a na čo všetko pri praní myslieť? Otázky, ktoré si pred príchodom bábätka (alebo tesne po jeho narodení) položí veľká časť čerstvých rodičov. Pripravili sme preto zopár základných rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v starostlivosti o detskú bielizeň. Aby bolo vaše bábätko spokojné a cítilo sa ako v bavlnke.

Nové oblečenie vždy najskôr operte

Rada, ktorú ste už možno počuli (alebo by vám to napadlo spraviť aj bez špeciálneho zdôraznenia), no opakovanie v tomto prípade nezaškodí. V novom oblečení sa totiž môžu nachádzať zvyšky farieb alebo iných chemických látok z výroby, ktoré by mohli pokožku bábätka podráždiť. Odporúča sa preto odev pred prvým použitím vyprať, a to aj v prípade, že ste zvolili ekologické materiály. Nikdy si nemôžete byť stopercentne istí, ako bol textil skladovaný a čo všetko sa naň mohlo dostať.

Vyberte šetrný prášok

Pokožka bábätiek je (hlavne v prvých mesiacoch) veľmi citlivá. Detské vecičky preto nie je vhodné prať v bežných pracích prostriedkoch. Zvoľte radšej tie, ktoré sú určené priamo pre detské oblečenie – zvyčajne majú v názve prívlastok „sensitive“ či „pre citlivú pokožku“. Tieto prostriedky sú bez parfumácie, keďže práve tá zvykne spôsobovať podráždenie pokožky.

Siahnuť môžete aj po vyslovene ekologických pracích prostriedkoch, ktoré sú na báze prírodných látok, alebo po mydlových orechoch – sú to šupky zo špeciálnych orechov z Indie či Nepálu, ktoré slúžia ako rastlinný prací prostriedok. Sú maximálne šetrné (ako k životnému prostrediu, tak k pokožke vášho bábätka), no po viacerých vypraniach z nich oblečenie môže získať miernu „nahnednutosť“.

Zvoľte vhodný cyklus

Aby bolo detské oblečenie, ale aj posteľná bielizeň či látkové hračky čisté, mali by sa prať na 40-60 °C. Samozrejme, nie všetky kúsky sú z rovnakého materiálu, preto by ste mali brať do úvahy odporúčania, ktoré nájdete na štítku.

Aký konkrétny prací cyklus zvoliť je pomerne ťažké odporučiť. Každá práčka ich má totiž (minimálne do istej miery) individuálne. Ak si nie ste istí, môže vám pomôcť samotná práčka – samozrejme v prípade, že máte inteligentný spotrebič. Niektoré moderné práčky už majú smart asistenta, ktorý vám s výberom cyklu pomôže.

Napríklad Samsung práčky viete ovládať pomocou aplikácie Q-Rator, ktorá vám podľa toho, čo plánujete prať, odporučí najvhodnejší cyklus, nastaví množstvo pracieho prostriedku, umožní vám naplánovať rozvrh prania a informuje vás, keď práčka doperie. Všetko toto máte vo svojom smartfóne, vďaka čomu je pranie jednoduchšie a hlavne – nemusíte si naštudovať, ktorý cyklus je vhodný pre aký typ oblečenia. Okrem toho to pranie zefektívni a vám zostane viac času na bábätko.

V každom prípade, v prípade detského oblečenia odporúčame pridávať navyše program plákanie – pre dokonalé odstránenie zvyškov pracieho prášku. Samsung ako jeden z mála výrobcov práčok ponúka až 5 cyklov plákania (väčšina práčok má funkciu 3 plákania).

Odstráňte baktérie – aj bez žehlenia

Väčšinou sa odporúča, aby sa detské oblečenie žehlilo. Práve vysoká teplota a para, ktoré pôsobia pri žehlení, odstránia aj zvyšok baktérií, ktoré by na oblečení mohli zostať. Riešenie však existuje aj pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi žehlenia, alebo naň jednoducho popri bábätku nemajú čas.

Detské oblečenie môžete pare či vysokej teplote vystaviť už priamo pri praní. Napríklad najnovšie Samsung práčky pre to majú špeciálne režimy. Cyklus Hygiene Steam vypúšťa z dna bubna paru, ktorá prestúpi každý kúsok oblečenia a odstráni všetky uchytené nečistoty (bez predpierania), ako aj 99,9 % baktérií a alergénov.

Cyklus Hygiene Care zasa zabraňuje hromadeniu baktérií, roztočov a alergénov vďaka vysokej teplote. Počas sušenia sparí oblečenie či napríklad mäkké hračky teplom o vysokej teplote, čím eliminuje 99 % choroboplodných zárodkov. Môžete tak byť pokojní, že ste pre čistotu detských vecí spravili maximum a nemusíte pritom tráviť hodiny pri žehliacej doske.

Vynechajte aviváž

Pre naše oblečenie ju používame zvyčajne radi, keďže ho pekne navonia, no pri detskom oblečení sa odporúča aviváž úplne vynechať. Dokonca aj detské aviváže – aj pri nich je riziko, že by mohli pokožku bábätka podráždiť. Všetci rodičia sa isto zhodnú, že bábätko vonia najkrajšie samo o sebe, a pomoc aviváže nepotrebuje.

Ak ale predsa len chcete bielizni dodať trocha vône, môžete do prania pridať pár kvapiek éterických olejov – napríklad levanduľového.

Okrem vône je aviváž dobrá aj na zmäkčenie textilu. Ak sa obávate, že oblečenie pre bábätko zostane bez nej príliš tvrdé a nepohodlné, vyskúšajte ocot. Áno, čítate správne. Približne 0,5 až 0,7 dl octu pridaného do posledného pláchania bielizeň pekne zmäkčí, odstráni vodný kameň a stabilizuje farby. Obávať sa nemusíte ani zápachu – nezvykne sa na oblečení udržať. Ak by na ňom veľmi jemný zápach predsa len zostal, nechajte ho vyvetrať na čerstvom vzduchu. Oblečenie bude mať následne sviežu vôňu a hlavne – bude jemné a pre bábätko absolútne bezpečné.

Extra tip: práčka Samsung teraz s bonusom až do výšky 300 eur

Získajte teraz najnovšiu, energeticky šetrnejšiu práčku značky Samsung aj s bonusom k nákupu, ktorý poteší. Pri jej zakúpení v čase od 15. marca do 16.mája môžete získať bonus až vo výške 300 €. Stačí sa zaregistrovať do 14 dní od nákupu v oficiálnom e-shopesamsung.sk a nahrať všetky potrebné doklady. Po splnení všetkých podmienok vám bonus bude zaslaný na účet. Akcia platí v značkových predajniach Samsung, internetovom obchode www.samsung.sk a u ďalších vybraných predajcov elektroniky. V ponuke je 62 modelov spotrebičov, ktorých podrobný prehľad a ďalšie podmienky nákupu nájdete na www.samsung.com.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár