Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Zažite dobrodružstvo na hradoch so škriatkom Hlúbikom

škriatok

Ahojte! Som škriatok Hlúbik a milujem hrady a ich tajomstvá. Preto som sa rozhodol niektoré z nich navštíviť a uf, že to aj bolo dobrodružstvo. Keďže som chcel motivovať aj vás, deti, aby ste sa na ne išli pozrieť vlastnými očami, inšpiroval som mladú spisovateľku mojimi príbehmi.

Takto nejako sa začína dobrodružstvo, ktoré si pre návštevníkov pripravila skupina zanietencov slovenských hradov. V tomto roku sa pripravuje projekt Za Pokladmi Slovenska, o ktorom sme už písali. Už teraz sa však môžete zapojiť a podporiť vydanie série kníh o hradnom škriatkovi Hlúbikovi, ktorý bude sprevádzať všetkých bádateľov na ceste za poznaním hradov a pokladov Slovenska.

Ako sa škriatok Hlúbik stal cestovateľom

Celé to začalo v jeden obyčajný deň, keď som trhal lopúchové klíčky na lúke a narazil som na skupinu podivných cestovateľov. Horlivo rozprávali príbehy z ich ciest po krajine a ja som sa chtiac-nechtiac započúval do ich debaty. Ich príbehy a príhody ma natoľko chytili za srdce, že som ešte v ten večer balil batoh na cesty a druhý deň ráno som sa lúčil s Hríbikovom.

Pamätám si ako našou prvou zástavkou bol Nitriansky hrad. To bola krása! Toľko rytierov a princezien na jednom mieste som jakživ nevidel. Zároveň to bolo vlastne prvýkrát, čo som videl princezné a rytierov. Spoznal som novú kamarátku, pekársku škriatku, stretol koňa prvýkrát v živote a ochutnal som chechtavú vodu.

Ďalšou zástavkou bol práve Topoľčiansky zámok, na ktorom sa odohralo moje prvé veľké dobrodružstvo. Vďaka dvom súrodencom z fontány som objavil v sebe mnohé nové vlastnosti a hodnoty. Celý výlet bol pre mňa skutočne napínavý a náučný.

Pustite ma do sveta

Autorka si preto pre vás v knihe pripravila veľa šikovných aktivít na rozvíjanie kreativity a čítanie s porozumením, aby ste si aj vy skúsili spoznať a nájsť svoje pozitívne vlastnosti a hodnoty. Knižka je taktiež skvelá pomôcka pri vašich cestách po hradoch a zámkoch. Takou cestou môžeme objavovať hradné fontány, nitrianske koláče a zabaviť sa tak spolu aj s vašimi rodičmi!

Vydajte sa aj vy pohľadať fontánu na Topoľčianskom zámku a z mojich dobrodružstiev sa môže stať vaše vlastné!

Ešte som počul, že v lete ide podobná skupina cestovateľov prejsť za 30 dní 100 hradov, zámkov, zrúcanín a pevností na Slovensku. Vraj idú objavovať poklady ukryté v každom regióne našej krajiny. To je paráda však? Pôjdem s nimi aj ja. No vy nečakajte, kým sa stretneme osobne. Podporte náš projekt, aby ste už o mne niečo vedeli. V lete sa stretneme, porozprávame, zahráme sa a niečo nové aj naučíme. Určite sa budete na mňa viac tešiť, keď si prečítate o mne prvú knižku O koláčoch a fontáne. Lebo viac vám o mne prezradila autorka práve tam.

A kto je tá mladá autorka, ktorú som inšpiroval svojimi príbehmi?

Je to moja skvelá kamarátka Kristína Forgáčová, ktorá sa tento rok zapíše medzi autorov detskej literatúry. Som na ňu hrdý. Tento rok zmaturovala na Gymnáziu v Dubnici nad Váhom a je aktívna vo svojom okolí. Stále niečo vymýšľa, rada sa smeje a zabáva. Tiež patrí do tejto skupiny cestovateľov, ktorých spája spoločný názov Za Pokladmi SLOVENSKA.

Je dôležitým členom práve pre svoju priateľskú povahu, ktorú spoznáte na cestu s nami. Preto keď ju uvidíte, treba ju osloviť. Porozpráva sa s vami, povie o mne aj príbehy, ktoré sa nedostali do knihy a ak by ste v knižke nemali od nej podpis, rada vám ho tam napíše aj s venovaním. Je perfektná a ja sa teším, že napísala túto knižku. Už teraz sa teším na naše spoločné výlety a budem rád keď budete pri tom s nami.

Ak sa vám projekt zapáčil podporte vydanie série kníh o škriatkovi Hlúbikovi.

Juraj Šimkovič: Za 30 dní prejdeme 102 hradov, aby sme podporili turizmus na Slovensku

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár