Začnite písať

Uncategorized

Poznáte doplnkovú výbavu do auta, ktorá môže byť nápomocná (nielen) pre každú ženu mimo povinnej výbavy auta?

auto

Riadenie vozidla sa už neobmedzuje iba na mužskú záležitosť. Dnes ženy nielen jazdia na osobných automobiloch, ale čoraz častejšie dokonca pracujú aj ako profesionálne vodičky. Ste aj vy nadšenou vodičkou a chcete vedieť, akú doplnkovú výbavu, ktorá vám môže byť nápomocná, by ste mali mať v aute?

Správna výbava auta je nevyhnutná a niektoré veci musíte podľa zákona vo vozidle vždy mať. A čo môžete v aute potrebovať, aj keď to zákon nevyžaduje?

Povinná výbava

  • Keďže opakovanie je matka múdrosti, pripomeňme si, čo by mala povinná výbava auta obsahovať: prenosný výstražný trojuholník,
  • reflexný odev (vesty),
  • autolekárnička,
  • náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou,
  • zdvihák a kľúč.

Povinnou výbavou už nie sú náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano.

Vodičský preukaz, občiansky alebo iný identifikačný preukaz, doklad o platnom povinnom zmluvnom poistení, osvedčenie o evidencii vozidla časť I (techničák), ako aj doklady o platnej emisnej a technickej kontrole, iste tiež vo svojom vozidle máte.

Užitočná doplnková výbava

Aj keď k povinnej výbave aute nepatria, je dobré mať po ruke aj zopár maličkostí, ktoré vám pomôžu uľahčiť nepríjemnú situáciu v prípade poruchy.

Ťažné lano, ktoré určite oceníte pri odťahovaní vozidla, štartovacie káble, ak vám akumulátor vypovie službu, prázdnu bandasku na benzín, ak vám dôjde palivo a zbaliť si môžete aj rukavice, ktoré sa vám určite zídu pri výmene pneumatiky a iných prípadných opravách. Na škodu nie je rozhodne hasiaci prístroj, sada žiaroviek a správa o nehode.

Jazda so snehom na aute je nielen proti predpisom, ale vie byt‘ aj nepríjemná, a preto by vám v zimných mesiacoch nemala chýbať škrabka a metlička na námrazu, nemrznúca zmes a snehové reťaze, ak jazdíte do hôr.

Bez ohľadu na to, či vás v zime zastihne dlhá dopravná zápcha alebo budete musieť uprostred noci počkať na poruchovú službu, teplá deka vám môže dobre poslúžiť. Na zaistenie čistého pohľadu majte po ruke aj čistú špongiu alebo handričku. Ak vás zastihne porucha vo večerných hodinách, zíde sa vám aj baterka.

Samolepky na auto, sedačka do auta, slnečná clona na bočné okno, vreckovky, rezervné oblečenie vám skvele poslúžia, ak máte malé deti. Aby sa počas jazdy nenudili, je potrebné ich zamestnať: knihy, hračky, cestovateľské hry alebo audioknihy môžu vášmu dieťaťu pomôcť relaxovať a možno aj zaspať.

Dôležité pre cesty do zahraničia

Iné krajiny, iné zákony. V prípade, že cestujete do zahraničia vašim automobilom, overte si či máte všetko, čo je súčasťou povinnej výbavy nielen u nás, ale aj v krajine, do ktorej cestujete a aj v tých, cez ktoré prechádzate.

V Poľsku je potrebná mať vo výbave hasiaci prístroj a homologizovaný trojuholník. V Chorvátsku, Českej republike a Srbsku potrebujete náhradné žiarovky a ťažné lano. V Nemecku a Rakúsku je povinný výstražný trojuholník, bezpečnostná vesta a lekárnička. Všetko, čo patrí do automobilu v Nemecku, musíte so sebou vziať aj Francúzska. Mali by ste so sebou mať aj test na alkohol. Ak však jazdíte bez takéhoto testu, zvyčajne za to nie je pokuta.

Vedeli ste, že…

…za nerešpektovanie predpisov, môžete čeliť vysokým pokutám? Vodiči bez bezpečnostnej vesty alebo trojuholníka dostávajú pokutu až do výšky 375 eur.

Okrem základných vecí sú k dispozícii aj niektoré zaujímavé vychytávky, ktoré vám môžu cestu spríjemniť. Nie je to nič, čo by ste nevyhnutne potrebovali, ale ak trávite v aute veľa hodín, bude sa vám jazdiť uvoľnenejšie. Čo tak napríklad kávovar alebo mini chladnička na nápoje a malé občerstvenie? Mali by ste myslieť aj na navigáciu, nabíjačku alebo adaptéry do auta a parkovací disk.

Čo ešte v aute potrebujete…

…alebo, čo by ste ešte mali mať v aute sa samozrejme líši v závislosti od účelu, na ktorý vaše vozidlo používate. Ako bonus máme pre vás ešte praktické tipy, ak by ste náhodou na niečo užitočné zabudli.

  • V obzvlášť slnečných dňoch vám môžu slnečné okuliare uľahčiť jazdu.
  • Fľaša s vodou. Pri vysokých teplotách by ste sa mali uistiť, že pijete dostatok, aby ste za volantom zostali fit, najmä na dlhých cestách.
  • Malé občerstvenie, ako napríklad müsli tyčinky, zmes orieškov či ovocie sú vždy praktické.
  • Noste so sebou v prípade núdze pár pohodlných topánok, napríklad tenisiek. Ak nosíte šľapky, lodičky alebo ťažké pracovné topánky, je dobré pri šoférovaní nosiť inú obuv. Nestabilná obuv, vysoké podpätky a príliš ťažké topánky môžu sťažovať ovládanie pedálov.
  • Ak sa cesta nečakane predĺži a vaša koncentrácia ubúda, v strehu sa môžete držať kúskom hroznového cukru. No v tejto situácii je najvhodnejšie urobiť si prestávku.
  • Izolačná páska
  • Osviežovač vzduchu
  • Pero a papier
  • Náhradné rúško a dezinfekčný prostriedok, ktoré sú dnes už každodennou výbavou.
  • Lieky a vitamíny ako prevenciu proti vírusovým ochoreniam.
  • Kozmetická taška so základnými výrobkami
  • Dáždnik

V neposlednom rade: Trpezlivosť

Bez ohľadu na to, či cestujete sami, máte so sebou svojich najlepších priateľov, deti alebo len jazdite mestom, kde sa zdá, že nikto nedodržiava pravidlá cestnej premávky, trocha trpezlivosti vám môže cestu uľahčiť a nezaberá žiadne miesto.

Dúfame, že s našimi tipmi budete dostatočne vybavené na vašu jazdu autom. Myslite na bezpečnosť a jazdite opatrne.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár