Začnite písať

RECEPTY

Jahodovo-rebarborová galetka podľa Anetty Vaculíkovej

galetka

Jahodová sezóna je v plno prúde. Ich vôňa pripomína leto. Kto by ich nemal rád? Vyskúšajte sa nami aj recept na jahodovo-rebarborovú galetku z dielne lektorky varenia a autorky viacerých publikácií Anetty Vaculíkovej.

Recept nás zaujal najmä vďaka jeho sezónnosti. Navyše sladká chuť jahôd a jemná kyslosť rebarbory sa krásne dopĺňajú. Príprava je veľmi jednoduchá, čo ocenia všetky zaneprázdnené mamy. Koláč je vhodný aj pre detičky od jedného roka. Neobsahuje žiadne zbytočné prísady a je plný ovocia.

Že ste ešte nikdy nevyskúšali rebarboru? Tak hor sa do toho. Teraz je dostupná aj v rôznych supermarketoch. Určite na ňu však naďabíte aj v babičkinej záhrade. Z rastliny sa konzumujú stonky, ktoré treba pred použitím ošúpať. Rebarbora sa navyše dá použiť aj na zavarenie do kompótov. Ak jej máte nadbytok, pokojne si môžete kúsky zamraziť a použiť napríklad do bublaniny.

Zdravotné účinky rebarbory

Rebarbora detoxikuje črevá, pomáha pri depresívnych stavoch, zlepšuje krvný obeh, bojuje proti rakovine, chráni oči i srdce, udržuje zdravú pokožku, zdravý mozog i kosti, atď.

Rebarbora ale patrí k druhom zeleniny, ktoré majú veľmi vysoký obsah kyseliny šťaveľovej – nachádza sa však prevažne v listoch. Kyselina šťaveľová viaže v črevách vápnik, a ak nemáme dostatok žalúdočnej kyseliny, vápnik sa nemôže vstrebať do organizmu. Účinky kyseliny šťaveľovej sa čiastočne deaktivujú varením alebo pečením. Rebarboru preto konzumujeme vždy tepelne upravenú.

U nás v redakcii mal tento recept veľký úspech. Zároveň je možné náplň galetky jednoducho obmieňať podľa dostupného ovocia. Vyskúšať môžete aj obmenu v podobe perníkovej galetky s jablkami a rebarborou do našej redaktorky Janky.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár