Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Navštívte s nami tie najkrajšie výstavy pieskových sôch na Slovensku

pieskových

Slnko, more, piesok. Takto si veľa ľudí predstavuje ideálnu dovolenku. Stavanie pieskových hradov na pláži je obľúbenou zábavkou všetkých detí. No za krásnymi výtvormi z piesku nemusíte cestovať do ďalekého zahraničia. Pripravili sme si pre vás prehľad miest na Slovensku, kde môžete obdivovať úžasné pieskové diela.

V zahraničí sú známe „pieskové“ súťaže s úžasnými dielami od tých najšikovnejších majstrov. U nás je tento rok dostupných niekoľko miest, kde môžete obdivovať nádherné diela šikovných umelcov.

Piesočkovo v Liptovskom Jáne

Areál Piesočkova ponúka najmä rôzne rozprávkové sochy. Na výstavbu sôch sa použilo 220 ton riečneho piesku. V areáli sa nachádza 15 nadrozmerných sôch s rozprávkovými motívmi, z ktorých najväčšia meria cez dva metre. Umelecké diela vytvorili šikovné ruky siedmich rezbárov pod taktovkou Adama Bakoša, ktorý stojí za takými projektmi ako je Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či Drevené kráľovstvo v Liptovskom Jáne.

Sochy predstavujú postavy známe zo svetových aj slovenských rozprávok. Celkovo sochy stavali až päť týždňov siedmi rezbári zo Slovenska, Poľska a Česka, pričom denne pracovali štyria. Počasie im komplikovalo celý proces tvorby. V podstate takmer päť týždňov bolo chladné počasie, prišlo sneženie, silný dážď. Teraz, keď sochy stoja, sú viac-menej odolné vonkajším vplyvom. Najväčší problém im robí mráz a sneh, takže Piesočkovo by malo fungovať do zimy. V Liptovskom Jáne očakávajú ukončenie prevádzky v decembri. Všetko však závisí od počasia, ktoré bude na sochy pôsobiť.

Počas mesiacov júl a august budú v Piesočkove navyše prebiehať animácie a tvorivé dielne. Zároveň je tam pieskovisko na hranie, preliezačky a domček.

Dobre vedieť:

  • Vstupné nie je možné platiť platobnou kartou.
  • Posledný vstup hodinu pred ukončením.
  • Deti do 3 rokov – ZDARMA.
  • Z hygienických dôvodov Zákaz vstupu so zvieratkami.
pieskové

Zdroj: Piesočkovo

Pieskové kráľovstvo v Hrabove

Na Liptove nájdete tiež najväčšiu rozprávkovú pieskovú výstavu na Slovensku. Na jej vytvorenie bolo do areálu navezených až 400 ton piesku.  Môžete sa ocitnúť priamo pri mori, ľahnúť si na lehátka pod živými palmami, občerstviť sa v našom originálnom letnom bare na pláži, užiť si jedinečnú, najväčšiu a najvyššiu pieskovú výstavu na Slovensku, na ktorej pracovalo 12 rezbárov zo Slovenska a Česka pod vedením Adama Bakoša.

Pozrite si aj tipy, čo možno navštíviť v okolí Ružomberka.

Čaká vás tu desiatky ručne vyrezávaných pieskových sôch v téme známych slovenských a zahraničných postavičiek a hrdinov. Rezbári sa nechali inšpirovať napríklad obľúbenou rozprávkou Ľadové kráľovstvo, Simpsonovcami, či Labkovou patrolou. Určite vás potešia aj ďalšie sochy inšpirované Harry Poterom, či Pirátmi z Karibiku . Spojením týchto postáv a  pieskovej výstavy sa rozprávková výstava stáva unikátom.

V areáli Hrabovo nájdete okrem toho aj množstvo iných atrakcií, takže si určite prídu na svoje malí aj veľkí. Toto miesto je vhodnou alternatívou na celodenný výlet, ktorý vám určite ostane ešte dlho v pamäti.

Bližšie informácie a aktuálny cenník nájdete na oficiálnej stránke.

Pieskové sochy v Bojniciach

Bojnice sú obľúbeným výletným cieľom mnohých rodín. Lákadlom je samozrejme Bojnický hrad. Pre turistov sa však každý rok snažia pripravovať aj nové a nevšedné atrakcie. Vďaka veľkému úspechu z minulého roka si preto návštevníci môžu aj tu užiť druhý ročník výstavy pieskových sôch. Táto zaujímavosť sa rozprestiera približne kilometer od Bojnického zámku. Tento rok Pieskové sochy Bojnice pripravili pre návštevníkov trinásť nových sôch. Tie zobrazujú podaktoré naše kultúrne pamiatky aj zaujímavé podobizne. Po prvý raz ich pre verejnosť sprístupnili na začiatku mája a v závislosti od poveternostných podmienok sú k videniu až do konca októbra.

S nápadom priniesť do Bojníc zaujímavé pieskové sochy prišiel Viktor Reisel. Ten oslovil Adama Bakoša, ktorý sa podieľal aj na tvorbe obľúbeného Ľadového dómu na Hrebienku. „Na výrobe sôch sa dokopy podieľalo osem ľudí. Traja z nich robia pieskové kvádre a päť umelcov vyrezávalo modely. Trvalo im to vyše dvoch týždňov,“ prezradili zriaďovatelia tejto atrakcie. Na trinásť sôch spotrebovali dokopy vyše sto ton piesku. Z nich sa im podarilo vyrobiť napríklad Nitriansky, Budatínsky či Ľubovniansky hrad. Jednou z najobľúbenejších sôch je podobizeň šaša a obdivovať môžete aj majestátnych drakov či rytierov.

Pieskové sochy Bojnice nájdete aj na Facebooku.

Titulná foto: Pieskové kráľovstvo Hrabovo

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár