Začnite písať

INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Ako si nepomýliť detskú sebaúctu s rozmaznávaním?

Vážim si sám seba. Nenechám si ubližovať. V svojej podstate som dobrý človek, mám sa rád a zaslúžim si byť šťastný. Poznám svoje kvality aj chyby. Viem si chyby priznať a poučiť sa z nich.  Viem sa o seba postarať. Viem povedať, keď niečo potrebujem. Vo vzťahoch nie som v roli obete. Rešpektujem seba, rešpektujem ostatných.

Čo je sebaúcta?

Sebaúcta sa formuje od narodenia prevažne v rodine. Je prepojená s morálnymi hodnotami. Znamená to vážiť si sám seba, pretože som v podstate dobrý človek, neprekračujem základné morálne normy. Je to predstava o sebe samom, ako zvládam život, ako sa k sebe správam. Mať sa rád, vedieť, že si zaslúžim byť šťastný.
Je to schopnosť nenechať si ubližovať, poznať sám seba a vedieť, čo viem. Nenechať sa využívať. Sebaúctu môžeme vnímať ako imunitný štít osobnosti. Chráni nás pred zlými rozhodnutiami. Človek so správnou sebaúctou nebude konať nič, začo by sa musel hanbiť, čím by klesol vo vlastných očiach.

Ako rozvíjať vlastnú sebaúctu u detí

Na čom stojí celá detská sebaúcta? Ako pomôcť deťom v jej rozvíjaní?

  • ocenenie – oceňujeme popisným jazykom, čo vidíme, čo cítime, čo sa nám páči alebo čo sme si všimli. „Veľmi ma potešilo, ako si sa postavil k tomu projektu do školy…, Bolo skvelé pozorovať, ako si sa vybalil veci z futbalu do koša na prádlo…, Všimla som si, že si dlho riešil domácu úlohu, až si ju zvládol…., Bola radosť pozerať sa na Teba, ako si pomáhal sestre s umývaním riadu…“,
  • uznanie – fandím Ti a nemusím rozumieť všetkému, čo vo svojom živote robíš,
  • dôvera – verím Ti a nechybujem o tom, že to zvládneš. Verím, že sa dokážeš o seba postarať. Verím, že problémy  zvládneš vyriešiť,
  • blízkosť – pohladenie, maznanie, fyzický kontakt,
  • spoločné chvíle – rozprávať si, nechať sa pozvať do vnútorného sveta dieťaťa vďaka múdrym otázkam. „Vysvetlíš mi, chcela by si tomu rozumieť? Ako si prežila deň?, Čo ťa zaujalo?“,
  • podpora k riskovaniu – rozvíjaním odvahy dieťaťa,
  • umožniť ničnerobenie – je dôležité, aby sa dieťa vedelo aj nudiť a vedelo si aj samo nájsť aktivitu/činnosť,
  • čas venovaný dieťaťu teraz a tu – bez mobilu v ruke, bez myšlienok na prácu (aj 15 minút vie urobiť zázraky).

Kniha Som skvelé dieťa a detská sebaúcta

Kniha Som skvelé dieťa vie pomôcť deťom, aby boli v živote šťastnejší. Nielen aktuálne, ale najmä v budúcnosti. Sebaúctu a sebavedomie detí pomáha nielen vybudovať, ale aj udržiavať. Krásne na to reagovala televízna moderátorka Hanka Zavřelová Gallová na svojom FB profile Hankine knihy.

Dostatočná sebaúcta je najcennejší dar, ktorý môže dieťa dostať od rodičov. Ak ju bude mať, ľahšie sa vyrovná s prostredím mimo domova, ktoré nie je vždy také rešpektujúce a povzbudzujúce ako by sme si priali. Inými slovami: každé dieťa v istom bode narazí na svet a ľudí, ktorých niečo „zdeformovalo“ a odovzdávajú to ďalej. Ak ale bude čerpať zo zdrojov, čo dostalo doma a budú tie zdroje dostatočné, dokáže z tohto stretu vyjsť bez vážnejších jaziev,“ píše Hanka.

Hana Zavřelová: Oživila som starú lásku a teraz už nesledujem seriály, skôr čítam

Nemýľme si sebaúctu s rozmaznávaním

„Detská sebaúcta je téma, o ktorej stále u nás vieme pramálo. Ak na ňu poukážeme, stretneme sa neraz s tým, že decko rozmaznávame. Nie, oddeľme tieto dve veci. Robiť z dieťaťa panovníka, ktorému musia všetci slúžiť a každý odpor mu vysvetľovať ako neschopnosť a hlúposť druhej strany nie je dobré. Ale dať svojmu dieťaťu istotu, že je presne také, aké má byť – a že je chcené, milované, hodné lásky nás i okolia, že je s nami v bezpečí, je jedinečné a hlavne je rovnocenné, to je niečo, čo každý potrebuje. Dostala to naša generácia? Odpoveď nechám na každom z vás.
Čo je ale dôležité, detská sebaúcta je krehká, nesmierne krehká. Treba ju budovať a podporovať, nemožno ju podceňovať. Nie vždy sa dozvieme, ak ju dieťaťu narušíme my alebo niekto cudzí, pretože nie všetky deti vedia o svojich pocitoch hovoriť. Niekedy nám to zasignalizujú extrémne – sú zrazu „zlé“. Prosím, skôr ako by ste ich chceli trestať, zastavte sa a premýšľajte, čo môže za ich “zlobou” byť,“ vysvetľuje Hanka.
Prosím, skôr ako by ste ich chceli trestať, zastavte sa a premýšľajte, čo môže za ich “zlobou” byť.

Čo hovorí Hana Zavřelová Gallová na knihu Som skvelé dieťa?

„Michaela Ray sa venovala najprv dospelým ako koučka, ale bystro spozorovala, že veľa našich blokov a problémov pochádza z detstva. Rozhodla sa teda svoju koučingovú prax pretaviť do knihy pre rodičov a deti, pomocou ktorej sa podarí rozptýliť pochybnosti o sebe samom a podporiť sebavedomie malých ľudí. Nebojte sa, nejde o žiadne psychologické úlohy a cvičenia – je to rozprávka. Zajačí pár jedného dňa zistí, že sa im splnil veľký sen – v brušku zajačice rastie nový život. Zajačik príde na svet, spoznáva ho, pýta sa, pochybuje, občas má strach. Na všetky tieto obavy a pochybnosti citlivo reagujú rodičia, ktorí ho sprevádzajú, vysvetľujú, vyvedú ho z nich. Každá kapitola má svoje posolstvo a pomáha vystavať a upevniť jeden zo siedmich pilierov detského sebavedomia. Na konci kapitol sú námety na rozhovor s dieťaťom, počas ktorého sa môže presvedčiť, že rovnako ako malý zajačik, aj ono je vytúžené, milované, rešpektované presne také, aké je.
Povzbudzujme deti, prijímame, neklaďme našej láske a akceptácii podmienky. Nie vždy je to ľahké a je normálne, že znova zlyháme. Ale nezabúdajme na nápravu.
Moje deti tieto časti milujú. Rozprávam im o tom, aké to bolo, keď boli v brušku, keď sa narodili, bavíme sa o ich schopnostiach, talentoch. Niekedy, po ťažšom období, vidím, že až rastú, keď si to pripomenieme. Knihu Som skvelé dieťa sme čítali niekoľkokrát, pýtali si ju sami a nemyslím si, že to bolo pre pekné obrázky zajačej rodiny, ale preto, že z nej naozaj – najmä starší syn – čerpali posolstvo,“ na  záver dodáva Hanka.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár