Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Chystáte sa na túru či výlet? Tieto jedlá by ste si mali pribaliť do batohu

turistiku

Či už sa chystáte do hôr na celý deň alebo len niekam na prechádzku, je dobré mať po ruke nejakú drobnosť, ak vás prepadne hlad. Čím je trasa náročnejšia, tým výživnejší snack by ste si mali zobrať so sebou. Inšpirujte sa tipmi, vďaka ktorým zvládnete svoju túru bez škvŕkania v žalúdku. 

Sušené ovocie a orechy

Nemusíte sa obávať, že by sa vám z nich v batohu niečo vytieklo. Stačí si namixovať doma zmes obľúbeného sušeného ovocia a rôznych orechov. Ak nemáte čas, v obchode dostane už aj hotové namiešané zmesi. Prečo by ste ich mali kombinovať?

Sušené ovocie je zdrojom prirodzených cukrov, ktoré dokážu organizmu počas chôdze rýchlo vzpružiť. Sladká chuť evokuje nášmu mozgu prísun energie a spúšťa v tele kaskádu hormónov, aby sa pripravilo na jej strávenie a využitie. Orechy sú zase zdrojom bielkovín a tukov. Ich trávenie prebieha pomalšie, preto nás dokážu zasýtiť na dlhší čas ako samotné ovocie, no zároveň zbytočne nezaťažia trávenie. Ideálne je preto tieto dve zložky kombinovať, najmä ak sa chystáte na vysokohorský výstup.

Rôzne tyčinky

Na trhu je dostupné enormné množstvo rôznych tyčiniek, až človek niekedy nevie, po ktorej siahnuť. Nebavíme sa teraz o rôznych presladených sladkostiach plných nekvalitných surovín. Ak sa chystáte na náročnú túru, alebo len s rodinou na výlet, mali by ste si do batoha pribaliť naozaj kvalitné tyčinky. Tie vás zachránia v akejkoľvek situácii. Ako sa v nich však zorientovať?

  • proteínové tyčinky – kvalitné tyčinky by mali mať aspoň 10g bielkovín na 100g suroviny a kľudne aj viac. Vhodné sú skôr ako pohotovostná náhrada jedla po aktivite. Dokáže lepšie zasýtiť, preto ňou môžete nahradiť napríklad obed, ak ste práve niekde na kopci a žiadna reštaurácia nie je vo výhľade.
  • energetické tyčinky – majú zvyčajne oveľa vyšší podiel sacharidov. Vhodné sú preto pred túrou, ako desiata alebo olovrant na rýchle doplnenie energie, keď vám už dochádzajú sily. Môžu byť aj vhodným snackom pre deti. Tie majú oveľa lepšie nastavené využívanie sacharidov v porovnaní s dospelými.
  • raw tyčinky – v zásade ich môžeme zaradiť medzi energetické tyčinky. Základom býva väčšinou nejaká datľová, orechová alebo kokosová zmes so sirupom, ktorý pôsobí ako „lepidlo“. Tieto zložky sú bohatšie na energiu. Tento typ tyčinky si teda tiež doprajte radšej pred aktivitou.

Ráta sa aj rožok so šunkou?

No, áno. Určite sa nájdu typy, ktorým tyčinka či orech do ruky proste nestačí. Ako si však túto turistickú klasiku vylepšiť?

  • klasický biely rožok vymeňte sa celozrnnú variantu – vďaka vyššiemu obsahu vlákniny dokáže lepšie zasýtiť a uvoľnená energia sa bude do organizmu vstrebávať postupne dlhší čas.
  • namiesto margarínu použite obyčajné maslo – pokiaľ netrpíte laktózovou intoleranciou, tak určite zvoľte radšej poctivé maslo alebo čerstvý roztierateľný syr. O ich benefitoch sa už toho napísalo veľa a ubezpečujeme vás, že je to pravda.
  • šunka s vyšším podielom mäsa – v tomto prípade na kvalite určite záleží. Ak si neviete odoprieť kúsok údeniny na pečive, tak sa popozerajte aspoň po takej, ktorá sa pýši čo najväčším podielom mäsovej zložky.
  • nezabudnite na zeleninu – ideálne 2-3 druhy. List šalátu, pásik papriky a kolieska uhorky. Zabaliť a hor sa na hory.

Čerstvé ovocie / zelenina

Vhodným snackom je určite aj čerstvé ovocie či zelenina. To si vždy vopred nakrájajte na kúsky, ktoré môžete rovno zjesť. Je to tak oveľa praktickejšie. Najmä, ak nemáte po ruke možnosť umyť si pred jedlom ruky alebo si nechcete robiť dlhé zastávky.

Medzi najvhodnejšie druhy patrí určite banán, jablko, ale aj jahody a rôzne drobné bobuľové ovocie. To je nabité energiou a antioxidantami. Zeleninu si zase môžete nakrájať na pásiky a pribaliť dip alebo nátierku humus, aby ste to trochu ozvláštnili.

Základom je kvalitná príprava

Veľkou výhodou je, ak si viete jedlo pripraviť vopred doma. Najmä pri výletoch s deťmi je fajn mať v zásobe viac druhov jedál, ktoré sú v menších sústach. Samozrejme by malo byť na výber ako sladké, tak aj slané jedlo. Vyskúšať môžete napríklad aj tento skvelý mrkvový koláč, ktorý sa dá pripraviť aj vo forme muffinov. Doplniť ho môžete syrovými muffinmi, ktoré uspokoja ako detské, tak aj chlapské chute.

Pri balení nezabudnite na pitný režim. Nespoliehajte sa na to, že sa cestou niekde zastavíte, alebo že po ceste bude nejaká studnička, kde si dočerpáte vodu. Ideálne je mať v zásobe niekoľko fliaš s nápojmi okrem tých, ktoré si každý člen domácnosti nesie ešte so sebou. Nemusia slúžiť len na pitie, môžete ich použiť aj na umytie rúk či jedla pred konzumáciou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár