Za blogom Bonviváni stojí Emília, ktorá sa snaží prinášať recepty tradičnej kuchyne. Niekoľko receptov už mám odtiaľ odskúšaných. Dnes sa teda inšpirujeme receptom na karbonátky z červenej šošovice. Na tomto jedle si pochutia nielen vegetariáni, ale určite aj tí, čo obľubujú mäso.
Výhody červenej šošovice na tanieri
Obsahuje až okolo 25 g proteínov na stogramovú porciu. Je tak vítanou potravinou v jedálničkoch vegetariánov, vegánov, športovcov, ale aj kohokoľvek iného. Je vhodná aj pre malé deti. Do prvých príkrmov ju môžete zahrnúť už v 7. mesiaci.
Zároveň je významným zdrojom železa. Veľkou výhodou je jej doba varenia. Uvarí sa oveľa rýchlejšie, ako klasická šošovica a pred varením ju netreba namáčať. Jej variabilnosť v kuchyni ja naozaj veľká, preto určite stojí za vyskúšanie.
Suroviny
- 150 g šošovica červená
- 2 ks mrkva
- 1 ks cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnak
- 2 ks vajce
- 50 g strúhanka
- olej
- soľ
- rasca mletá
- majoránka sušená
- citrón
Postup
- Červenú šošovicu prepláchneme vodou a uvaríme do mäkka. Je to hneď 10-15 minút. Potom ju scedíme a dáme do nádoby. Pridáme na jemno nastrúhanú mrkvu a cesnak. Na malé kocky nasekanú cibuľu, vajíčka a ochutíme majoránkou a mletou rascou. Podľa svojej chuti osolíme a vymiešame.
- Na zahustenie použijeme asi 4 lyžice strúhanky. Najlepšie pomlieť si doma z vysušeného celozrnného pečiva.
- Hmotu spojíme a necháme chvíľu odležať, aby sa nasiakla strúhanka a aby sa dali pekne tvarovať karbonátky. Musí držať, ale nemala by byť tuhá, karbonátky by boli tvrdé. Radšej opatrne so strúhankou.
- Potom z hmoty odoberáme a tvarujeme karbonátky, ktoré môžeme ešte obaliť v zbytku strúhanky.
- Karbonátky pomaly smažíme na malom množstve oleja, alebo prepusteného masla.
- Pekne z oboch strán do zlatova. Potom ich preložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný tuk.
- Podávame ich pokvapkané citrónovou šťavou. Najlepšie sú s čerstvou zeleninou.
Tipy redakcie:
- Karbonátky si formujte hrubšie, ako pri mäsových. Cesto je tvárnejšie a ľahšie sa môže rozpadnúť. Ideálna je hrúbka aspoň 2 cm.
- Karbonátky môžete piecť aj v rúre pri 180 stupňoch Celzia. V polovici pečenia je dobré ich obrátiť. Ušetríte si tak čas pri sporáku.
- Ja som ich podávala so zemiakovou kašou a šalátom.
Zdroj foto: Janka Guráňová – Zdravo s Jankou