Hit letnej grilovačky – šalát Coleslaw

Share

Leto sa nám prehuplo do druhej polovice. Využite však grilovaciu sezónu na maximum. Máme pre vás recept na jednoduchý šalát Coleslaw, ktorý sa perfektne hodí k pečenému mäsu alebo klobáske.

Kapusta na tanieri

Poznáme niekoľko druhov kapusty. U nás najbežnejšia je kapusta hlávková, ktorá sa používa aj na kvasenie. Kapusta obsahuje obrovské množstvo:

  • vitamínu C
  • vitamínu A
  • vitamíny E, K, B1, B2
  • a takzvaný protivredový vitamín – vitamín U

Okrem toho je plná minerálov ako vápnik, horčík, železo, je bohatá na soli kyseliny fosforečnej, glykozidy a enzýmy, a samozrejme obsahuje vlákninu, ktorá pomáha správnemu fungovaniu čriev.

Červená kapusta obsahuje navyše selén, ktorý napomáha pri znížení krvného tlaku. No a kyslá kapusta okrem už spomínaných vitamínov obsahuje aj baktériu kyseliny mliečnej, podporuje tvorbu krviniek, pomáha bojovať proti jesennej a zimnej únave, má omladzujúce účinky a pomáha organizmu v nepriaznivom počasí premôcť vírusy a infekcie. Kyslá kapusta nám napomáha telo odvodniť a tým rýchlejšie vyplavuje škodlivé látky z tela.

Na recept potrebujeme:

  • 1/2 hlávky kapusty
  • 2 mrkvy
  • 1 biely jogurt
  • 3 PL tatárskej omáčky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL obyčajnej horčice
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • soľ a korenie

Postup

  1. Mrkvu a kapustu si očistíme a na strúhadle si nastrúhame na požadovanú veľkosť. Čím menšie kúsky, tým bude lepšia chuť šalátu.
  2. Zvyšné suroviny si zmiešame a vznikne nám dressing.
  3. Zeleninu zalejeme dressingom a poriadne premiešame.
  4. Šalát necháme odstáť aspoň 1 hodinu, aby sa chute prepojili. Potom ho môžeme prípadne ešte dochutiť.

Podávame k mäsu, rybám alebo ho môžeme konzumovať aj samostatne s celozrnným pečivom.

Dobrú chuť.

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.