Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Takto si poradíte s nadmerným vytekaním mlieka počas dojčenia

Možno ste to už zažili, možno vás to ešte len čaká. Samovoľné vytekanie materského mlieka je normálnou súčasťou obdobia dojčenia. Je dosť pravdepodobné, že ste o tejto záležitosti počas tehotenstva nič netušili, a preto vás mokré fľaky na oblečení môžu prekvapiť. Ako sa s únikom materského mlieka vysporiadať?

Noste vložky do podprsenky

Dajte si záležať, aby obsahovali absorpčný polymér, vďaka ktorému vám počas dňa alebo noci nepretečú. Jednu z najvyšších kvalít, čo sa týka materiálu a absorpcie, ponúkajú jednorazové vložky do podprsenky. Dokážu zachytiť veľký objem mlieka, vďaka čomu ich nespotrebujete vo veľkom množstve. Sú navyše jemné a šetrné aj k poraneným bradavkám. Na rozdiel od iných bežne dostupných vložiek vám pri ich nosení nezostanú na bradavkách vlákna z buničiny. Pravidelne ich z hygienických dôvodov meňte.

Tip na bolestivé bradavky: do stredu vložky vytlačte Lansinoh HPA lanolín o veľkosti hrášku. HPA lanolín pomôže bradavky zahojiť zatiaľ čo vložky do podprsenky zachytia vytekajúce mlieko.

Vložky do podprsenky pomôžu zachytiť mlieko už v pôrodnici, preto si ich nezabudnite zbaliť do tašky do pôrodnice.

Ak hľadáte spôsob, ako znížiť tvorbu odpadu a rozmýšľate ekologicky, vyskúšajte prateľné vložky do podprsenky. Pôrodné asistentky ich navyše odporúčajú aj pri silne poranených bradavkách vďaka ich jemnučkému materiálu.

Pravidelne dojčite alebo odsávajte

Prsia plné mlieka sú náchylnejšie k vytekaniu. Počas dojčenia z jedného prsníka môžete zároveň zachytávať (alebo odsávať) vytekajúce mlieko z druhého prsníka. Praktickým pomocníkom je napríklad silikónová odsávačka – kolektor materského mlieka. Prsia naliate mliekom uvoľníte a zároveň si nazbierate mlieko do zásoby. Kolektor materského mlieka pomôže aj pri tvrdých, naliatych prsníkoch. Na prsníku vytvorí podtlak, vďaka prirodzenému let- down reflexu sa mlieko spustí a začne vytekať. Naliate prsníky sa uvoľnia a bábätko sa dokáže jednoduchšie prisať. Používaním kolektora môžete predísť aj množstvu problémov s prsníkmi (napr. mastitíde, upchatému mliekovodu a pod.).

Podprsenku s vložkami noste aj počas noci

Zobudili ste sa ráno s mokrým pyžamom a veľkým mokrým fľakom na posteli? V noci je produkcia mlieka najvyššia, preto je normálne, keď vám samovoľne vyteká. Ochránite sa nosením podprsenky a vložiek do podprsenky aj v noci. Hoci sa to nemusí zdať pohodlné, určite je lepšie chrániť sa, ako spať v mokrej posteli. Niektoré maminy používajú na noc kolektor materského mlieka. Prisatý kolektor zachytí vytekajúce materské mlieko, ktoré neskôr použijete pri kŕmení, do príkrmov či pri kúpaní vášho drobca.

Zakamuflujte to

Keď cítite mravčanie, pocit, že sa mlieko chystá vytekať- môžete si rýchlo prekrížiť ruky na hrudi a zatlačiť na prsia. Alebo si dlaňou zatlačte na bradavky. Tento jednoduchý úkon vám pomôže zastaviť vytekanie mlieka. Občas sa vám aj tak môže stať, že mlieko pretečie cez podprsenku a mokrý fľak sa objaví na vašom oblečení. Buďte pripravené a majte po ruke náhradnú vrstvu oblečenia – šatku, sveter alebo rifľovú bundu. Prípadne si do prebaľovacej tašky pribaľte okrem oblečenia pre bábätko aj nejaké tričko pre seba ako poistku.

Zachytené alebo odstriekané mlieko si jednoducho uskladnite

Ak ste doma a cítite, že sa vám mlieko spustí, môžete si ho zachytiť pomocou kolektora materského mlieka. Využijete tým prirodzený spúšťací reflex- let-down a vytvoríte si zásobu mlieka. Nazbierané mlieko jednoducho prelejete do sáčkov na skladovanie mlieka. Ich výhodou je, že sú predsterilizované, vhodné na okamžité použitie a perfektne šetria miesto v chladničke alebo mrazničke.

„Mala som veľkú nadprodukciu mlieka a práve v tom období sa mi osvedčili sáčky na mliečko. Dostala som ich ešte v pôrodnici. Zamrazené mliečko som potom využila na prípravu prvých príkrmov alebo v období, keď sa mi už tvorba mlieka zastabilizovala a nebolo ho až tak veľa, ako na začiatku.“

akčná mama Janka

Obsahujú tiež popisnú časť, kde si zaznačíte dátum a čas, kedy ste mlieko zachytili, takže všetko budete mať krásne zaznamenané a nemusíte si lámať hlavu s tým, aké staré je mlieko v sáčkoch. Materské mlieko uskladnené v sáčkoch odložíte do chladničky alebo mrazničky. Jednoducho a pohodlne máte vyriešené dve veci naraz- vytekajúce mlieko počas dojčenia a vytvorenie zásoby materského mlieka.

mlieka

Veľa šťastia s vytekajúcim mliekom ?.

Lansinoh® je tu pre všetky maminy na pomoc s výzvami, ktoré prichádzajú počas obdobia dojčenia – pre spokojné brušká bábätiek a šťastné mamičky. Všetko, čo potrebujete na pomoc s dojčením, odsávaním a skladovaním materského mlieka nájdete na jednom mieste. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár