Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Chcete skrátiť zdĺhavú prípravu strukovín? Pomôže vám francúzska sterilizácia

sterilizácia

Strukoviny sú výživnou surovinou. Mali by sme ich konzumovať pravidelne. No skutočnosť je taká, že priemerný Slovak skonzumuje tak polovicu odporúčaného množstva. Ak chcete zvýšiť zastúpenie strukovín vo svojom jedálničku, môže vám pomôcť metóda úpravy – francúzska sterilizácia.

Význam strukovín v našom stravovaní

Medzi strukoviny sa zaraďuje široké spektrum rôznych druhov rastlín. Medzi najznámejšie patrí určite hrach a fazuľa, no zaraďujeme tam napríklad aj cícer, sóju alebo šošovicu. Medzi menej známe druhy patrí bôb a lupina, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou surovinou pri výrobe rôznych vegetariánskych a vegánskych produktov.

Strukoviny majú spomedzi rastlinných zdrojov najvyšší podiel bielkovín. Z výživového hľadiska však neobsahujú dostatok všetkých esenciálnych aminokyselín. Z poznatkov vyplýva, že v rámci zabezpečenia dostatočnej zásoby aminokyselín pre organizmus sa javí ako ideálna kombinácia strukovín s obilninami, napríklad ryžou, pšenicou alebo kukuricou. Týmto spôsobom sa zlepší výživová hodnota pokrmu, ktorý svojím zložením zabezpečí plnohodnotný a vyvážený obsah bielkovín v strave.

Navyše obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú priaznivý vplyv na krvotvorbu, znižujú riziko osteoporózy a podporujú správnu funkčnosť nervového systému.

Prečo spôsobujú problémy s nadúvaním?

Strukoviny sú síce nabité živinami, ale obsahujú aj látky, ktoré môžu potrápiť naše trávenie. Je to najmä pre obsah komplexných sacharidov, ktoré naše telo nedokáže efektívne stráviť. Prechádzajú traktom do hrubého čreva, kde ich začnú rozkladať črevné baktérie. Sprievodným produktom sú rôzne plyny, ktoré si potom hľadajú cestu von. Tieto skutočnosti by vás však nemali odradiť od ich konzumácie.

Pomôcť si môžete napríklad aj týmito trikmi:

  • Platí, že čím menší druh strukoviny, tým menší zdroj nadúvania.
  • Strukoviny by ste pred varením mali namočiť minimálne na noc.
  • Dostatočne dlhým varením sa znižuje množstvo antinutričných látok.
  • Strukoviny sú oveľa stráviteľnejšie, ak si z nich pripravíte pyré.
  • Počas varenia môžete pridať „uvoľňujúce“ koreniny: sušený zázvor, rascu, fenikel, koriander, majorán, tymian, rozmarín alebo horčičné semienka.

Uľahčite si prípravu strukovín

Uvažujete, že by ste do svojho jedálnička zaradili viac strukovín, ale odrádza vás to, že ich treba dlho variť? Jednou z možností je urobiť si zásobu konzervovaných strukovín. Alebo môžete využiť francúzsku sterilizáciu, vďaka ktorej budete mať ich zásobu neustále po ruke.

Ako na to si môžete pozrieť vo videu nutričnej špecialistky Bc. Zdeny Havettovej.

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho ďalej. ?

Máte tip na zaujímavú vychytávku z vašej kuchyne?

Napíšte nám na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár