Začnite písať

ROZHOVORY

Kniha MačkoVtáky približuje deťom dôležitosť ochrany prírody cez hravé príbehy

mačkovtáky

Človek, zvieratá a príroda sú odjakživa spolu v spojení. Ako to vníma 33 ročná autorka Petra Siažiková, ktorá sa v knižnom svete debutovala detskou knihou MačkoVtáky. Knižka bola vydaná minulý rok. V nej zobrazuje ochranu zvierat a prírody pomocou milých a poučných príbehov. Okrem toho rada sa vzdeláva a veľa času trávi maľovaním a hudbou.  

Vždy som mala rada písanie a knihy. Napísať knihu bol môj sen. Teraz už splnený.

Petra, čo nám prezradíte o knihe?

Kniha MačkoVtáky je ekovýchovou pre deti v školskom veku. Veľa sa z nej dozvedia aj rodičia. V knihe sú písané rôzne zaujímavosti o zvieratách a tipy na ochranu prírody, ekologickejší prístup k životu. Kniha nie je len o skutočných príbehoch z prírody, je posolstvom o ochrane životného prostredia pre ďalšie generácie.

Hlavnými postavami sú mačky, ktoré sa našli opustené na ulici. Mačky z knihy naozaj existujú a majú rozprávkový život.

Celá kniha je doplnená krásnymi ilustráciami, ktoré vyzerajú ako živé.

Odkiaľ čerpáte vaše nápady?

Veľa podnetov mi dávajú duševné stavy, ktoré sú ale niekedy tak paralyzujúce, že práve ony spôsobia, že sa nedokážem postaviť ani z postele.

Napriek mojim ťažkostiam považujem za veľmi dôležité niečo tu zanechať. Keďže mi nie sú dopriate deti, tak sa venujem charite, osvete o ochrane zvierat a duševnom zdraví.

Napriek mojim ťažkostiam považujem za veľmi dôležité niečo tu zanechať. Keďže mi nie sú dopriate deti, tak sa venujem charite, osvete o ochrane zvierat a duševnom zdraví.

Ako na knihu reagujú čitatelia?

Mám veľa pozitívnych reakcií, sem-tam sa nájdu aj negatívne. Ale beriem to tak, že vždy je čo zlepšovať. Čitatelia mi najviac hovoria o tom, že sa dozvedeli niektoré zaujímavosti, ktoré o zvieratách nevedeli.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa MačkoVtáky (@mackovtaky)

Aké sú vaše pracovné sny?

Živiť sa svojou tvorbou, čo sa mi z časti aj darí. Venujem sa viacerým kreatívnym oblastiam.

Čomu všetkému sa teda venujete?

MačkoVtáky sú mojou prvou knihou, ale dúfam, že nie poslednou. Mám rozpracovaných viacero námetov. Aktuálne mi najviac času zaberá vydanie knihy o svojom boji s depresiou a úzkosťou, ktoré ma sprevádzajú celý život. Sú to vlastne blogové príspevky z môjho webu. Knihu Keď duša bolí a telo neposlúcha budú dotvárať moje ilustrácie, básne a texty piesní. Čitateľ sa tak dozvie nielen niečo z môjho súkromného života, ale aj moje úvahy a názory o živote.

Čo by ste odkázala čitateľom?

„Keď budeš dobrý k zvieratám a prírode, budeš dobrý aj k ľuďom.“ Jedno z posolstiev, ktoré je v knihe MačkoVtáky.

A čo na knihu hovoria samotní čitatelia?

MačkoVtáky od autorky Petry Siažikovej je knižka plná krásnych príbehov. Deťom sa veľmi páči, pretože majú radi knižky o zvieratkách. Obrázky im pomohli predstaviť si danú mačičku alebo vtáčika či chrobáčika, ktoré si ju listujú.

V knižke sú napísané rôzne zaujímavosti o vtáčikoch a iných, ktoré som napríklad ani ja netušila, alebo napríklad fakty, že netopiere sa do vlasov nezamotajú (doteraz som si myslela, že je to pravda). Deti sa veľa pýtali, prečo mačky nemajú 9 životov, pýtali sa aj na chrobáčiky a motýle. Ja osobne som netušila ako sa jeden z chrobáčikov volá, celý život som ho poznala len pod prezývkou, no vďaka knižke to už konečne viem.

Tiež sa im páčili rady, ako sa postarať o mačičku. Už dlho je u nás doma debata na tému nového prírastku v podobe mačičky, preto nám táto knižka pomohla aj v tejto téme. Verím, že sa knižka bude páčiť veľa deťom.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa knizne.recenzie (@knizne.recenzie)

 

Knihu MačkoVtáky nájdete v kníhkupectvách alebo si ju môžete objednať v e-shope.

Autorku Petru Siažikovú môžete sledovať aj na jej facebookovom profile.

Petra Siažiková: Ako som napísala knihu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár