Začnite písať

INŠPIRÁCIE MAMA A KARIÉRA ROZHOVORY

Martina: Čo by som poradila zamestnávateľom? Aby dôverovali matkám a umožnili im riadiť svoj pracovný čas podľa potrieb

Hoci sama o sebe tvrdí, že nie je kariérny typ, predsa v práci kariérne rastie. Popri dvoch malých deťoch. Okrem toho podporuje svojho manžela v jeho projektoch a necháva mu priestor na sebarealizáciu. Na Instagrame si založila krásny účet @slow_mamma, ktorý vás už len svojim názvom prinúti spomaliť a zastaviť sa.

Martina Nadlerová nám v rozhovore prezradila:

  • či jej vo firme vychádzali v ústrety popri malých deťoch,
  • ako sa k jej práci medzi deťmi postavil manžel,
  • či sa jej zvýšila efektivita práce po materskej dovolenke,
  • čo bolo pre ňu najpodstatnejšie po návrate do zamestnania,
  • o dôležitosti nebáť sa nechať si pomôcť.

Na vašom Instagramovom profile je veta: „Ak máš pocit, že čas beží prirýchlo, spomaľ. Nech počuješ, ako rastie tráva.“ Ako sa dá akčnej žene, pracujúcej matke, mame dvoch synov spomaliť?

Samozrejme, nie je to spontánny proces, skôr vedomý. Všetko to začalo, keď sme sa presťahovali na vidiek, do nášho vysnívaného domu. V tom čase som práve nastúpila na svoju druhú materskú dovolenku a povedala som si, že tentokrát to pojmem inak. Budem si užívať každý jeden deň naplno, uvedomujúc si, že deti sú malé len raz a čas letí príliš rýchlo.

Často mám pocit, že hoci stále niečo robím, život akoby unikal pomedzi prsty. Ako je to u vás?

Ten pocit sa dostaví občas asi u každého, ale dôležité je povedať si, čo je to, na čom mi skutočne záleží a čo nechcem, aby mi unikalo. A pre mňa sú to práve chvíle s rodinou, s deťmi, ktoré často trávime obyčajnými vecami, ktoré sú napriek všetkej tej obyčajnosti výnimočné. Sadíme spolu semiačka do zeme, polievame a sledujeme ako potom vyrastie nový život. Ja napríklad milujem len tak sedieť na terase s kávou v ruke a sledovať, ako sa deti hrajú. K tej najlepšej hre nepotrebujú žiadne hračky, len nejaké prírodniny a vlastnú predstavivosť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Nadlerova Nagyova (@slow_mamma)

Martina, vy aktuálne pracujete v korporácii Philip Morris.  Aký bol pre vás návrat do zamestnania popri deťoch?

Návrat po prvom dieťati bol dosť uponáhľaný. Nastúpila som do práce na plný úväzok už po roku a bolo to pre nás veľmi náročné obdobie. Asi ako mnohé iné maminy, trápila som sa predstavou, že nie som ani dobrá matka a ani dosť dobrá v práci. Človek sa učí zo svojich chýb a taktiež dospieva. Prišla som na to, že môžem mať skutočne oboje – byť úspešná v tom, čo profesne robím a byť aj plnohodnotne so svojimi deťmi. Treba len zmeniť pohľad na vec a nebyť na seba až tak prísna.

Vedeli ste, že sa chcete po materskej vrátiť do práce skôr, ako po troch rokoch?

Po druhom dieťati som zvolila zlatú strednú cestu a vrátila som sa po dvoch rokoch na čiastočný úväzok. Mám obrovské šťastie, že nám pomáhajú naši rodičia a tak viem, že o moje deti je dobre postarané. Okrem toho pracujem z domu, čo mi umožňuje tráviť obedy s rodinou a ušetrím hodiny času tým, že nemusím vysedávať niekde v dopravnej zápche.

Nebolo pre zamestnávateľa problémom, že máte doma malé dieťa? Na aký pracovný úväzok ste prvýkrát nastúpili?

Môj zamestnávateľ na mňa v tomto zmysle nikdy netlačil, ani pri prvom, ani pri druhom dieťati. Bola som to naopak ja, čo som sa chcela skoro vrátiť. Pri prvom synovi sme mali s manželom dohodu, že ja sa vrátim do práce a on si vyskúša na šesť mesiacov starostlivosť o syna. Bolo to pre nich úžasné obdobie a majú aj vďaka tomuto spoločne strávenému času krásny vzťah. Neskôr sa do starostlivosti zapojili aj naši rodičia, ktorí nám dodnes veľmi pomáhajú.

Zvýšila sa podľa vás vaša efektivita práce po materskej dovolenke?

Myslím že je dokázané, že matky sú v práci efektívnejšie. Majú doma najlepší výcvik na „multitasking“. Ja som po druhom dieťati nastúpila na 75% úväzok (pri prvom to bol plný úväzok) a bol to oveľa pohodovejší návrat. Okrem toho som si všimla, že už nedokážem udržať efektívne tempo po cca 6 odpracovaných hodinách. Robím to momentálne tak, že okolo 16hod poobede vypínam počítač, aby som sa mohla naplno venovať svojej rodine. Ak ešte potrebujem niečo dorobiť alebo sa pripraviť na ďalší deň, robím to, až keď uspím deti, takže je to taká druhá, nočná „šichta“ (úsmev). Mne však tento model neskutočne vyhovuje!

Po troch rokoch ste nastúpili na druhú materskú dovolenku s druhým synom. Ako dlho ste boli s ním doma?

Druhú materskú som si už užívala plnými dúškami. Ostala som doma dva roky. V tom čase sme sa aj sťahovali, takže o nude nebolo ani reči (úsmev). Nechala som si nejaký čas doma aj staršieho syna, aby som mu vynahradila spoločný čas, o ktorý sme prišli mojím skorým návratom do práce. Do škôlky nastúpil neskôr, aj kvôli zdravotným problémom a oslabenej imunite.

Otcovskú dovolenku s prvým synom si užil aj váš manžel Peter. Ako mu to šlo? 🙂

Myslím že výborne a určite odporúčam túto skúsenosť všetkým oteckom. Aj keď si ten čas skutočne užili a vidím že to aj utužilo ich vzťah, môj muž otvorene priznáva, že s dvomi deťmi by to už nezvládol (úsmev). Pred starostlivosťou o deti má veľký rešpekt.

Aj po jednotlivých materských dovolenkách ste sa kariérne posúvali. Je vašim cieľom aj budovať si kariéru popri malých deťoch?

Nie som ten typ, ktorý si prvoplánovo buduje kariéru. O pozíciu mi nikdy nešlo. Vždy bolo pre mňa dôležitejšie, aby ma práca napĺňala a dávala zmysel. Okrem toho som perfekcionista a tak vždy všetko, čo prejde mojimi rukami, musí mať svoju kvalitu, nepustím to, kým to nie je dosť dobré. Asi to bolo u mňa kľúčom k mojim povýšeniam. A áno, dá sa to aj popri malých deťoch. Môj zamestnávateľ plne rešpektuje môj nastavený pracovný čas a podporuje môj prístup k work-life-balance.

Prezraďte nám viac o vašej aktuálnej pracovnej pozícii. Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

Vediem oddelenie, ktoré sa zaoberá spotrebiteľskou skúsenosťou a mojou víziou je nastaviť naše procesy a služby tak, aby sme užívateľom našich produktov poskytli tú najlepšiu možnú skúsenosť. V customer experience vidím budúcnosť a bola som veľmi prekvapená, ako veľmi sa biznis za dva roky, čo som bola na materskej, posunul. Hlavne v digitálnej oblasti, čo má veľký vplyv na to, ako firmy fungujú vo vnútri aj navonok.

Boli vaším dôvodom financie alebo túžba po sebarealizácii?

Asi skôr túžba po kontinuite. Tri roky sú v dnešnej dobe veľmi dlhý čas. Pri súčasnej fluktuácii a turbulentných zmenách v obchodných spoločnostiach sa vám poľahky môže stať, že po návrate z materskej dovolenky nebudete nielen vašich kolegov, ale ani vašu firmu spoznávať. A ja som chcela držať krok. Aj keď pri druhej materskej sa mi to celkom nepodarilo, po dvoch rokoch som sa miestami cítila ako úplný „newcomer“ (úsmev).

Akú úlohu pri kombinácii mama malých detí a práci zohrával manžel? Pomáhal vám? Podporoval vás?

Podporoval a podporuje. Myslím, že v týchto otázkach sme boli vždy zladení. A som mu hlavne nesmierne vďačná, že keď večer vedľa neho k televízoru sadám s laptopom na kolenách, nehádže na mňa kritické pohľady a je chápavý.

Čo by ste poradili ženám, ktoré sa chcú uplatniť, realizovať sa, ale nemajú podporu / zázemie od partnera?

Je to o dohode, ktorú partneri majú, keď do toho vstupujú. Verím tomu, že aj matky samoživiteľky sa môžu uplatniť v práci. Je to hlavne o organizácii práce a v neposlednej rade o dôvere v seba. Ale ako som už spomínala, nám pomáhajú rodičia, ktorí nám varujú deti, kým sme v práci. Bez nich by to bolo zase o niečom inom.

Čo bolo pre vás najdôležitejšie alebo najpodstatnejšie po opätovnom nastúpení do zamestnania?

Od začiatku som jasne komunikovala svoje mantinely z pohľadu pracovného fondu. Blokovala som si kalendár v čase obeda, kedy vydvihujem staršieho syna zo škôlky a obedujem s rodinou. Takisto poobede. Meetingov je v našej firme neúrekom a keď si to človek neustriehne, ľahko sa mu môže stať, že pred počítačom presedí do večera.

Čiže flexibilita pracovnej doby nebola problém?

Flexibilná pracovná doba je jedným z benefitov mnohých firiem a ja mám šťastie, že pracujem pre jednu z nich.

Ovplyvnila nejako skutočnosť, že ste stali matkou a boli na dvoch materských vašu pozíciu vo firme?

Nie, práve naopak, moja prvá vyššia manažérska pozícia mi bola ponúknutá po prvej materskej dovolenke. Po druhej materskej dovolenke som dostala na zodpovednosť viesť oddelenie. Môj tím má momentálne 16 členov.

Čo by ste odporúčali zamestnávateľom, v podpore zamestnávania žien aj po materskej dovolenke? Na čo dávať/nedávať dôraz?

Matky malých detí sú v práci efektívnejšie, pretože musia stihnúť spraviť viac za kratší čas. Okrem toho sú odolnejšie voči stresu, ktorému sú vystavované každý deň popri starostlivosti o deti a v neposlednom rade, vedia robiť viac vecí súčasne. Jediné, čo by som poradila zamestnávateľom je, aby im dôverovali a umožnili im riadiť svoj pracovný čas podľa ich potrieb, ktoré musia prispôsobovať svojej rodine.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Nadlerova Nagyova (@slow_mamma)

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Nadlerova Nagyova (@slow_mamma)

Ak sa rozhliadnete vo vašom okolí, medzi vašimi kamarátkami, mali problémy s návratom do zamestnania popri deťoch?

Nepovedala by som, že mali problém s návratom, skôr niektoré z nich zvážili svoju prácu a s ohľadom na nové potreby zmenili svoje pracovné zameranie. Začali podnikať, prípadne upravili svoj pracovný čas tak, aby mohli viac času tráviť s rodinou.

Aká bola vaša pracovná cesta vo firme doteraz? Čo všetko ste si už vyskúšali? Prípadne ako často sa vaša pozícia menila?

Vo firme som už 13 rokov (vrátane prestávky troch rokov na dve materské dovolenky) a za toto obdobie som si prešla viacerými pozíciami v rámci marketingu, key accountu a obchodu. Momentálne pracujem na oddelení spotrebiteľskej skúsenosti (Consumer Journey).

Okrem toho, že ste pracujúcou matkou, aktívne podporujete rôzne biznis projekty vášho manžela Petra. Čomu všetkému sa on venuje?

Môj muž má viacero koníčkov, ktoré prerástli do niekoľkých biznis nápadov. Okrem toho je neskutočne zručný. Pracuje hlavne s drevom a veľa vecí v našom dome a na záhrade nesie jeho rukopis. Ak má nápad a myslí si, že by mohol naraziť aj na záujem u iných, vždy ho v tom podporím, či už s rozvinutím nápadu, alebo ak jednoducho potrebuje „postrčiť“. Je zatiaľ skôr zdržanlivý, pretože vie, že v dnešnej dobe nie je podnikanie jednoduchá vec a častokrát je to proste risk. Uvidíme.

Aby toho nebolo málo, stihli ste si postaviť dom, do ktorého váš manžel vkladá kus práce a svojich rúk. Ako to všetko stíhate? Máte čas aj na oddych? Čas na seba? Prezraďte, v čom robíme chybu my, čo nestíhame, aj keď máme toho menej (úsmev).

Čas momentálne delíme hlavne medzi prácu a deti. Čo si budem nahovárať, času na nás dvoch ani na seba samých veľa neostáva, ale zas tie chvíle, ktoré sú občas iba pre nás, si o to viac užívame. Okrem toho sme si veľmi intenzívne užili obdobie pred deťmi, hlavne sme toho veľa precestovali, a tak si hovoríme, že to obdobie zase raz príde. Teraz nás deti potrebujú najviac a tak všetko ostatné dostáva nižšiu prioritu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Nadlerova Nagyova (@slow_mamma)

Deti sú darom, ale zároveň dajú zabrať. Ako je to u vás doma? Neskáču vám chlapci po hlave?

Samozrejme, že skáču. A my si stále hovoríme, kde sa stala chyba, kedy sme ich tak rozmaznali (smiech). Hlavne sa to prejavuje pri stole, keď sme na návšteve, naše deti sú vždy najhorší jedáci, čo pri jedle najviac vymýšľajú. Ale ja si stále opakujem to staré známe: Je to len obdobie, oni z toho vyrastú.

S vašim prvým synom Adamom ste zažili po narodení náročné zdravotné obdobie. O čo šlo a čo to pre vás znamenalo v praxi?

Adamko začal mať v šiestom mesiaci vysoké horúčky, ktoré nešlo zraziť, opakovali sa každé štyri týždne. Zakaždým sme skončili v nemocnici. Prešiel si mnohými vyšetreniami a nakoniec mu diagnostikovali ojedinelý syndróm periodickej horúčky. Roky sme chodili k imunológovi a v piatich rokoch mu vybrali nosné aj krčné mandle. Odvtedy sa mu stav výrazne zlepšil.

Ako ste to zvládali psychicky?

Nebudem klamať, bolo to ťažké obdobie. Hlavne ten pocit, že mu neviete pomôcť, jeho 40-stupňové horúčky nešlo nijak zraziť. Každá epizóda trvala 3 – 5 dní, vždy neskutočne schudol a schradol. Naučili sme sa s tým žiť a koniec koncov, matka musí byť vždy silná, aby dala dieťaťu pocit istoty, že všetko je v poriadku. A tak sme sa držali.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Nadlerova Nagyova (@slow_mamma)

Mohol Adam chodiť do škôlky alebo ako ste riešili jeho stráženie?

Kvôli oslabenej imunite sme dali Adamka až do predškolského ročníka. Od roka a pol ho varovala moja mama, neskôr som nastúpila na druhú materskú dovolenku, takže sme to pekne vykryli. Teraz je z Adamka už šesťročný chlapec a od septembra začal chodiť do školy. Človek sa až nestíha diviť, ako ten čas leti.

Na materskej ste začali písať aj knihu….O čom kniha bude? Na čo sa môžeme tešiť?

Byť spisovateľkou bol môj detský sen, ktorý som si zatiaľ nezrealizovala. Počas druhej materskej dovolenky som začala písať detskú knihu, ale ako som spomínala, som perfekcionistka, zatiaľ bude teda tešiť iba moje deti pri večernom uspávaní.

Čo by ste poradili ženám – mamám, čo je potrebné a prvoradé, ak chceme stihnúť veľa vecí a zároveň nevyhorieť, mať aj čas na seba, na svojho partnera? Aké sú vaše „vychytávky“?

Mám tri rady:

  • Vedieť čo chcem a stáť si za tým.
  • Nebáť sa požiadať o pomoc, kohokoľvek (partnera, mamu, svokru, susedu, kamarátku). Každá pomoc sa počíta.
  • Mamy, nebuďte na seba také prísne. Vaše deti vás milujú také aké ste a potrebujú len jedno – váš úsmev a vľúdne slovo.
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár