Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY ZDRAVIE

Využijem odsávačku, aj keď chcem výhradne dojčiť? V týchto prípadoch určite áno

odsávačku

Pred príchodom bábätka na svet venuje budúca mamička veľa času príprave výbavy, aby mala pre neho všetko potrebné. Len málo žien však premýšľa aj nad možnosťou zadovážiť si odsávačku mlieka. Tento prístroj vám však najmä v začiatkoch môže uľahčiť množstvo nečakaných situácií spojených s laktáciou. Kedy si teda odsávačku zadovážiť?

Čo stimuluje produkciu mlieka

Tehotné ženy môžu tvorbu mlieka spozorovať už pred samotným pôrodom. Zodpovedajú za to hormóny, ktoré v tele budúcej matky aktivujú množstvo metabolických procesov. Pod ich vplyvom sa v mliečnych žľazách začína tvoriť mlieko, aby bábätko, ktoré čoskoro príde na svet, malo hneď zabezpečenú potravu. Táto produkcia je väčšinou ale slabá a nestabilná. Prekvapiť môže najmä mamičky, ktoré čakajú svoje prvé dieťa.

Po pôrode sa najväčším stimulom na tvorbu mlieka stáva bábätko. Po priložení na telo matky dochádza ku kontaktu koža na kožu a v nervovej sústave oboch nastáva doslova výbuch emócií. Z pohľadu chémie sa v tele matky aj dieťaťa začne vylučovať hormón oxytocín, ktorý sa v angličtine príznačne nazýva aj „bonding hormone“ alebo hormón lásky. Vytvára prvotné puto, ktoré sa už nepretrhne.

Vplyvom oxytocínu sa zároveň u matky aktivuje ejekčný reflex. Ten zodpovedá za spustenie mlieka, aby mohla svojmu potomkovi poskytnúť potrebnú potravu. Prvé mlieko, tzv. kolostrum, sa tvorí 3-5 dní po pôrode a má oveľa hustejšiu konzistenciu a až žltkastú farbu. Obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov, látok potrebných na naštartovanie imunity novorodenca. Postupne sa farba a konzistencia mlieka mení podľa aktuálnych potrieb bábätka.

Skúsenosť akčnej mamy Janky

Po pôrode syna som mala veľký problém s nadprodukciou mlieka. V pôrodnici som si nestíhala vymieňať košele. Stačilo, aby som počula plač akéhokoľvek bábätka. Bolo to dosť nepríjemné najmä preto, že som mala prsia neustále naliate. Z toho dôvodu sa ani môj syn nemohol poriadne prisať. Našťastie mali sestričky na oddelení elektrickú odsávačku mlieka. Z môjho pohľadu to bola lepšia možnosť ako odstriekavať si mlieko len tak do sprchy. Táto skúsenosť mi veľmi pomohla a vedela som, že si podobnú pomôcku určite zaobstarám aj domov.

Čo keď je mlieka príliš veľa alebo príliš málo

Schopnosť matky dojčiť svoje dieťa je ovplyvnená celou škálou faktorov. Emócie a stres môžu byť zodpovedné za to, že sa tvorba mlieka môže znížiť alebo až zastaviť. Prípadne, ak je matka nútená tráviť nejaký čas bez svojho dieťaťa, prichádza o stimul a tvorba mlieka klesá.

Niektoré ženy sa naopak môžu stretnúť aj s nadprodukciou mlieka. Najmä u detí, ktoré sa narodili väčšie, a tým pádom sa potrebujú častejšie dojčiť alebo je jej hormonálny systém príliš citlivý a tvorbu mlieka stimuluje až neprimerane.

V oboch prípadoch je vhodné zastabilizovať laktáciu napríklad práve pomocou odsávačky na mlieko. V prvých týždňoch po pôrode dokáže matke pomôcť s nadmernou produkciou mlieka, ktoré novorodenec ešte nevie poriadne odsať. Navyše sa takto zníži aj riziko vzniku zápalu prsníka.

Pokiaľ matka svoje bábätko z akéhokoľvek dôvodu dojčiť nemôže, pomocou odsávačky mu dokáže zabezpečiť plnohodnotnú výživu vďaka svojmu mliečku. Výhodou je, že si takto môže presne odpozorovať, koľko mlieka jej dieťa skonzumovalo.

Kedy je vhodné zadovážiť si odsávačku mlieka

Nad tým, či budete odsávačku používať, by ste sa mali zamyslieť ešte pred pôrodom. Minimálne je dobré urobiť si prehľad dostupných možností na trhu, aby ste po pôrode neboli nútené siahnuť po prvej, na ktorú natrafíte.

Všeobecne sú dostupné dva druhy odsávačiek:

  • manuálne – praktické napríklad pri cestovaní alebo na rýchle odsatie mlieka
  • elektrické – vhodnejšie pri pravidelnom odsávaní alebo pri nadprodukcii mlieka

To, ktorý typ vám viac vyhovuje, zistíte až po pôrode. Pri manuálnych odsávačkách je výhodou nižšia cena. Z praktického hľadiska a najmä, ak potrebujete odsávať častejšie, je určite dobrou investíciou práve elektrická odsávačka. Dokáže totiž simulovať sanie bábätka reálnejšie, čo pozitívne vplýva na spúšťací reflex a samotnú tvorbu mlieka.

Ak uvažujete, či zahrniete odsávačku mlieka do vašej povinnej výbavy a neviete sa rozhodnúť, tak môžete vyskúšať aj možnosť jej zapožičania. Využijete ju na dobu, akú budete potrebovať a potom ju jednoducho vrátite. Nemusíte si tak neskôr robiť starosti s tým, ako sa po skončení obdobia dojčenia prístroja zbaviť.

Skúsenosť akčnej mamy Kristíny

Odsávačku od mlieka som si vyskúšala sama na sebe po odporúčaní od Mišky Guštafíkovej – marketingovej manažérky Medela pre SK & CZ. Som veľmi rada, že som ju poslúchla. Ja osobne som vyskúšala rôzne odsávačky, no táto bola pre mňa najlepšia. Odsávanie sa pre mňa stalo bezbolestnou záležitosťou a krásne mi rozbehla laktáciu. Používam typ double Freestyle Flex. Ako správna akčná mama sa teda popri odsávaní stihnem postarať aj o domácnosť a bábätko. Odporúčam ju všetkým maminám, ktoré majú s odsávaním zlé skúsenosti, ale situácia im nedovolí s tým prestať. 🙂

Zdroj foto: Medela SK/CZ

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár