Začnite písať

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN INŠPIRÁCIE

Na čo nezabudnúť pri plánovaní záhrady, aby si v nej každý našiel svoje miesto?

záhrady

Záhrada je ideálnym miestom, kde trávite množstvo času, preto si zaslúži takú pozornosť ako projekt domu. Veď nielenže sa podieľa na celkovom vzhľade vášho domova, ale má veľký vplyv aj na to, ako sa tam cítite. Jej plánovanie sa rozhodne neoplatí podceňovať. Na čo teda treba myslieť pri jej plánovaní? A dokážete to aj bez pomoci odborníka?

Rozpočet na začiatku

Ešte predtým, ako sa vôbec pustíte do plánovania záhrady, si stanovte rozpočet. Na základe toho potom môžete vyberať veľkosť terasy, materiál na chodníky, množstvo architektonických prvkov, prípadný wellness, záhradné hojdačky či jazierko.

Rastliny síce nie sú najdrahšou položkou, no aj ich výber treba prispôsobiť rozpočtu. Svoju úlohu hrá napríklad aj typ výsadba, pričom ak na rovnaký priestor vysadíte trvalky a kry, trvalky vás vyjdú drahšie.

Koľko máte času?

Pri plánovaní záhrady si treba prepočítať, koľko máte času. Nielen na jej vytvorenie, ale aj na to, koľko sa jej budete môcť počas celého roka venovať. Ak vám neostáva veľa voľného času, musíte plány tvoriť tak, aby od vás nevyžadovala neustálu pozornosť či námahu.

Naopak, ak máte času na rozdávanie a chuť každodenne niečo tvoriť, okopávať či chovať, rozplánujte si ju tak, aby vám ostal priestor na pestovanie zeleniny, byliniek alebo aj na chov zvieratiek, vďaka čomu by ste získali napríklad vlastné domáce vajíčka či čerstvú zeleninu.

Pouvažujte teda najskôr, čo od záhrady očakávate, čo v nej chcete robiť a samozrejme, koľko času v nej plánujete tráviť oddychom a koľko prácou.

Oddych alebo práca?

Ak má byť vaša záhrada predovšetkým miestom oddychu, a teda vyžadovať čo najmenej času na svoju údržbu, musí byť jej štruktúra naplánovaná až do úplných drobností. To je v podstate aj cieľom moderných záhrad – poskytovať čo najviac oddychu pri čo najmenšej námahe.

Práve preto je potrebné úplne na začiatok rozdeliť priestor podľa činností, ktoré tam chcete robiť, a nakoniec príde výber zelene.

Najskôr treba riešiť praktické stránky:

  • Kde budú zatrávnené plochy?
  • Kadiaľ povedie chodník?
  • Chcete krb?
  • Plánujete vírivku alebo jacuzzi?
  • A čo oplotenie?

Záhrada v tme

Pri plánovaní záhrady je veľmi dôležité myslieť na chodníky, cestičky, ktoré nebudú zadržiavať vodu. V prípade daždivého počasia budú totiž jedinou možnosťou ako sa dostať ku všetkým dôležitým miestam v záhrade. Nevraviac o pohybe počas tmy.

Osvetlenie sa môže zdať ako jeden z posledných detailov, no treba naň myslieť už v úvodnom plánovaní. Nemusíte mať záhradu vysvietenú ako hollywoodsku šou, ale aspoň nejaké osvetlenie potrebuje.

V podstate platí, že každá cesta by mala byť viditeľná. Osvetlenie však môžete použiť aj na zvýraznenie napríklad stromov, altánku či iných významných prvkov.

Jednou možnosťou sú fotovoltaické lampy – tie môžete doriešiť aj v závere. Ak však chcete siahnuť po inom riešení, musíte plánovať elektrifikáciu záhrady hneď na začiatku. Elektrické rozvody oceníte aj v prípade filtrácie bazéna, zavlažovacieho systému a podobne.

Náradie potrebuje svoje miesto

Dôležitou súčasťou každej záhrady je miesto, kde uskladníte všetko náradie a stroje a budete ho tak mať vždy po ruke. Ak máte dostatočné priestrannú garáž, o riešenie máte postarané. Vždy sa však hodí kôlňa susediaca s priestorom na uskladnenie dreva alebo sympatický domček na náradie.

Štýl záhrady

Dekorácie, nábytok, použitý materiál, ale aj výber rastlín a drevín sa výrazne odvíja od štýlu. Páči sa vám stredomorský štýl záhrady? Alebo radšej útulný vidiecky anglický štýl? Či niečo moderné? Dobre si premyslíte, čo sa vám naozaj páči.

Niektoré štýly sa síce dajú skombinovať, no miešať ich niekoľko dokáže vytvoriť zo záhrady cirkus.

Záver plánovania patrí rastlinám

Výber rastlín sa necháva na záver plánovania, kedy už presne viete, čo kam umiestnite, aký štýl bude v záhrade vládnuť a tomu prispôsobíte aj typ rastlín. Výhodnejšie ako sadiť pocitovo, je dohodnúť sa so záhradným architektom alebo skúseným záhradníkom. Veď len málokto môže povedať, že vie presne, čo ktoré rastliny a dreviny potrebujú a kam sa hodia najlepšie.

Základom každej záhrady sú jednoznačne stromy a kry, či už ovocné alebo okrasné, a pod nimi poschodie trvaliek a letničiek. A nesmieme zabudnúť ani na skalku. Ak sa naozaj cítite na prácu v záhrade a plánujete veľa pestovať, je vhodné vyčleniť si časť záhrady ako úžitkovú, napríklad aj so skleníkom.

Veľkou chybou začiatočníkov je vysádzanie rastlín len po jednom exemplári. Vždy sa oplatí vysádzať po skupinách z jedného druhu – záhrada tak vypadá upravene a jednotlivé rastliny dostatočné vyniknú.

Úlohu solitéra dobre zahrajú ihličnany, jedľa, borovica, smrek, alebo okrasné dreviny. Tie potom môžete skombinovať s nízkymi záhonmi kvetov. Základom je mať na mysli to, že by ste sa mali mať na čo pozerať počas celého roka. Kvitnúce rastliny preto striedajte s celoročnými.

Zdroj foto: pexels.com

Hanka Sekulová: Záhrada, ktorá je v súlade s prírodnými zákonmi, prináša potešenie aj mnohoraký úžitok

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár