Začnite písať

RODIČOVSTVO

Je voľná výchova detí vhodná? Rodičia by mali vedieť určiť hranice

Trend voľnej výchovy s takmer absolútnym rešpektovaním požiadaviek dieťaťa, preferujú mnohí rodičia, no mnohým dokáže urobiť aj vrásky na čele. Aký typ výchovy je „voľná výchova“, čo dá dieťaťu a ako ich pripraví na život v budúcnosti?

Voľná výchova

Vo voľnej výchove sa svet točí okolo detí. Môžu takpovediac všetko. Nie sú obmedzené a rodičia sa snažia dať deťom inú výchovu než tú, v ktorej sami vyrástli. Nechcú im nič zakazovať a snažia sa im trpezlivo vysvetľovať. Problém je v tom, že rodičia potom často zabúdajú na seba, na svoje potreby a hranice.

Keďže na prvom mieste je dieťa, výsledkom často býva nezvládnuteľné dieťa, ktoré nevie, ako sa má správať v jednotlivých situáciách. Rodičia s deťmi tak môžu iritovať svoje okolie a na verejnosti.

Tip: Ak vás zaujíma materstvo a výchova detí, prečítajte si knihu „Krkavčia matka“ od Veroniky Hurdovej, v ktorej sa aj ona do istej miery venuje voľnej výchove.

Desatoro pre rodičov voľnej výchovy

1. Obmedzte obrazovky

Dnes už je pravdepodobne ťažké zaobísť sa bez smartfónu či počítača a dnes už aj malé deti ovládajú najnovšiu technológiu lepšie než dospelí. Bojovať s tým nemusíte, pretože by to pravdepodobne nemalo zmysel. Čo, ale môžete urobiť je to, že namiesto toho, aby ste dieťaťu pustili rozprávku na tablete, aby pokojne sedelo, ho naučíte vydržať sedieť, stolovať či viesť komunikáciu v pokoji.

2. Zúžte výber

Rodičia preferujúci voľnú výchovu dávajú deťom príliš často možnosť vybrať si. Občas to pre ich duchovné zdravie a vývoj ich osobnosti môže byť vhodné, no treba stanoviť rozumné hranice. Nie vždy je na výber, do škôlky sa musí ísť, obliecť sa musí, kopať do sedadla pred vami sa nesmie.

3. Stanovte hranice

Ako rodičia môžete byť tolerantnejší a otvorenejší, no je potrebné určiť a najmä udržať hranice. Aspoň tak, aby vaša výchova nikomu neubližovala. Určite nechcete zažiť extrémne situácie, preto by ste sa aj napriek „vašej definície výchovy“ mali snažiť viesť a vychovávať dieťa k zodpovednosti.

4. Nerozmaznávajte príliš

Je skvelé, ak si rodičia môžu dovoliť kúpiť všetko hračky či nový kúsok značkového oblečenia. Avšak touto cestou dieťa pravdepodobne nepochopí skutočnú hodnotu peňazí a nebude si veci skutočne vážiť. Čo v dospelosti môže vyvolať problémy pri kontakte s realitou. Deťom treba dopriať, ale s mierou. Nie je nič zlé na tom, ak dieťa pomôže napríklad v kuchyni alebo pôjde neskôr na brigádu.

4. Pochváľte, ale s mierou

Mnoho rodičov je presvedčených, že práve jeho dieťa je to najlepšie na svete. Nie je však vhodné presviedčať o tom aj samotné dieťa, vychvaľovať ho a vyzdvihovať jeho talenty aj v spoločnosti. Určite žiadny rodič si nepraje, aby z jeho dieťaťa vyrástol „horenos“. Ak dieťa nevie kresliť alebo mu nejde hra na klavír, upriamte radšej pozornosť na takú záľubu, ktorá mu ide.

5. Nepodplácajte

Dieťa zvyknuté robiť si po svojom je náročné presvedčiť na činnosť, ktorá sa mu nepáči. Keďže sa vo voľnej výchove nevyužíva autorita, dieťa je zvyknuté robiť si po svojom, čo chce, a preto môže byť‘ ťažké presvedčiť ho na činnosť, ktorá sa mu nepáči. Na rad potom príde podplácanie typu: „Keď si upraceš izbu, dostaneš odmenu…“ Aj keď tento spôsob môže pomôcť vyriešiť problém, ale iba z krátkodobého hľadiska.

Myšlienka voľnej výchovy nemusí byť zlá. Dieťa sa musí naučiť samo rozhodovať a presadzovať svoje priania, na druhej strane musí však pochopiť, naučiť sa ctiť a tolerovať aj určite autority, ktorí toho vedia viac.

 

Autor: Dominika Blchová

Zdroj foto: unsplash.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár