Začnite písať

RECEPTY

Nátierka z pečenej tekvice Hokkaido a bryndze

nátierka

Tekvica je obľúbeným jesenným plodom nielen na výzdobu ale aj v kuchyni. Existuje množstvo rôznych druhov tekvíc, z ktorých sa dajú pripraviť naozaj rôznorodé recepty. Dnes sme si pre vás pripravili tip na jednoduchú nátierku z pečenej tekvice Hokkaido a bryndze. Túto netradičnú kombináciu si určite zamilujete.

Tekvica Hokkaido

Svoje pomenovanie dostala podľa jedného z japonských ostrovov. Táto vzrastom menšia  odroda tekvice sa vyznačuje krásnou oranžovou farbou a hutnou dužinou. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, preto je vhodná pri rôznych redukčných diétach. Navyše je cenným zdrojom živín ako sú betakarotény (dodávajú tekviciam krásnu oranžovú farbu), vitamíny A, B, C, E, K a minerály zinok, draslík, vápnik, železo a horčík. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá podporuje dobré trávenie a vyprázdňovanie

Výhodou je, že Hokkaido sa pri príprave nemusí šúpať. Jej šupa je veľmi tenká a navyše bohatá na celé spektrum výživných látok, preto by ste ju mali konzumovať spolu s dužinou. Doteraz neboli zistené žiadne alergie alebo intolerancie, ktoré by mali priamy súvis s konzumáciou tekvice Hokkaido. Vhodná je preto naozaj pre všetkých, konzumovať ju môžu aj diabetici, tehotné ženy, deti. Rovnako si ju môžu vychutnať aj vegetariáni či vegáni.

Ako spoznám zrelú tekvicu?

Pokiaľ si pri nákupe nie ste istí, či je tekvica dostatočne zrelá, riaďte sa týmito tipmi:

  • tekvica by mala mať krásnu sýtu oranžovú farbu (malé zelené fľaky nie sú problém)
  • mala by znieť duto
  • nemala by mať žiadne nahnité miesta
  • jej stonka by mala byť zdrevnalá a mierne zasušená

Ak si tekvicu pestujete doma alebo si ju chcete nakúpiť do zásoby, tak je vhodné ju skladovať v suchej chladnejšej pivnici, kde vám vydrží až do jari. V chladničke by sme je nemali držať viac ako tri mesiace. Vhodná je aj na mrazenie za surova. Pred konzumáciou či úpravou by ste ju mali ale vždy dôsledne umyť, keďže sa odporúča konzumovať ju aj so šupkou.

Na nátierku z pečenej tekvice potrebujeme:

  • 1/4 tekvice Hokkaido
  • 1 bryndzu
  • 150 ml mlieka (alebo podľa potreby)
  • cibuľu
  • olej
  • kurkumu
  • cesnak (možno vynechať)
  • soľ, korenie

Postup

  1. Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a vydlabeme jaderník. Približne 1/4 prekrojíme na menšie kusy a dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia približne 20 minút (podľa veľkosti kúskov).
  2. Na panvici si orestujeme na troške oleja nakrájanú cibuľu, strúčik cesnaku a pridáme trošku kurkumy. Do zmesi opatrne nalejeme polovicu mlieka a pridáme bryndzu, ktorú necháme rozpustiť.
  3. Do výkonného mixéra dáme kúsky tekvice a prilejeme rozpustenú zmes mlieka a bryndze. Pridáme soľ a korenie podľa chuti a zmixujeme.
  4. Ak je zmes príliš hutná, môžeme pridať zvyšné mlieko, prípadne doplniť ešte troškou vody. Mali by sme získať hustejšiu omáčku. V tejto forme ju môžete využiť napríklad ako omáčku na cestovinu.
  5. Po vychladnutí zmes stuhne a bude vhodná aj ako nátierka. Ak by vám zmes ostala príliš tekutá, tak do nej môžete zamixovať ďalší kúsok tekvice, ktorá ju prirodzene zahustí.
  6. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke a spotrebujeme do týždňa.

Táto nátierka je vhodná aj pre deti od 1 roka.

nátierka

Zdroj foto: pixabay.com

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár