Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY ZDRAVIE

Marcela Kramplová: Pohyb je najlepší liek proti stresu

pohyb

Ako sa hovorí: „Pohyb je život,“ a pri akčnej mame Marcele Kramplovej to platí doslova a do písmena. Jej energia je vysoko nákazlivá, vďaka čomu sa jej podarilo priviesť k aktívnemu pohybu mnoho mám a detí. Prečo je dôležité, aby sa rodičia hýbali spolu s deťmi? A koľko pohybu denne je pre dieťa dosť? Dozviete sa v rozhovore s Marcelkou.

Marcela Kramplová je mamou troch dospievajúcich dcér. Začínala ako učiteľka v materskej škôlke a počas prvého tehotenstva sa ako správna akčná mama nedokázala nudiť a spolu s „ihriskovými parťáčkami“ založila materské centrum.  Postupom času sa z materského centra vyvinulo pohybové centrum. V októbri 2019 mal potrebu ísť ešte ďalej. Počas pandémie sa jej aktivity museli obmedziť, preto vytvorila online priestor Zdravý pohyb deťom, kde prináša inšpiráciu na rôzne pohybové aktivity nielen pre deti.

Marcelka, venujete sa deťom a tomu, ako by sa mali hýbať. Poviete nám o tom viac?

Pohyb milujem – i keď teda som odmietla ísť maturovať z telesnej :D. Tá terminológia je moja smrť. Milujem detskú reč. A keď bola moja Nati (najstaršia) bábätko, neštvornožkovala. Začala hneď chodiť. Naša pani doktorka z toho vôbec nebola nadšená. Na jej podnet som začala riešiť najprv Natálkine štvornožkovanie, potom jej ploché nohy. Medzitým som začala študovať a vymetať všetky kurzy a semináre ohľadom pohybu detí.

Vtedy to nebolo ako teraz, že nájdete odborníka na každom rohu. Raz mi tak pani doktorka hovorí: „Macka, naučte to aj túto maminu.“ Poslala prvú, potom ďalšiu. Zrazu ich bolo toľko, že som otvorila pohybové centrum, v ktorom týždenne odcvičí 140 detí. Pred koronou ich bolo aj 240 :).

Pravdu povediac, potrebujem tie deti, mamy a pohyb k životu. Počas posledného roka a pol, kedy sme viac nemohli ako mohli, som začala doslova chradnúť. Ale zase mi to dalo veľa príležitostí vytiahnuť zo šuplíka moju prácu a tvorbu pre deti, ktorú mali možnosť dovtedy zažiť len deti v bublinkovej telocvični a dať to von. A odovzdávať lásku k pohybu, učiť deti a rodičov milovať pohyb. To je moja misia. Pretože pohyb je prirodzená súčasť nášho života, keď sa narodíme. Nanešťastie sa kdesi sa postupne stráca. Je to však základný element vývoja mozgu, fyzickej stránky osobnosti, ovplyvňuje psychiku. A preto je dôležité, aby bol pohyb súčasťou nášho života. A to je to, čo odovzdávam ďalej.

Aký vplyv má pravidelný pohyb na vývin detí?

Začnime mozgom:

  • lepšie logické myslenie,
  • zlepší sa pozornosť, sústredenie,
  • má vplyv na predstavivosť,
  • pomáha aj priestorovej orientácii,
  • a mnoho iného.

Môžeme donekonečna opakovať s deťmi písmenká, kresliť a robiť edukačné aktivity, ale keď tým deťom bude chýbať pohyb – niekde sa to ukáže. Poruchy pozornosti, poruchy učenia a iné školské ťažkosti majú veľký základ v prvom roku života a závisia v obrovskej miere od psychomotorického vývoja bábätka.

Ohľadom fyzickej stránky by mal byť náš cieľ pohyb bez bolesti. Viem, že u malých detí tá bolesť ešte nie je taká výrazná, ale do 6 rokov sa buduje pohybový aparát, svalový systém, oporný systém – a to, aký dostaneme pohybový základ, nám určí, aký bude náš pohyb v dospelosti. Či nás bude bolieť chrbát pri umývaní riadu, či budeme mať haluxy a trápiť sa pri chôdzi a mnoho iných ťažkostí.

Tomu všetkému sa dá zabrániť, ak dáme deťom dostatok priestoru pre prirodzený pohyb. A psychika? Je vedecky dokázané, že pohyb odbúrava stres, pravidelný pohyb učí mozog rýchlejšie spracovať stresové situácie, učí nás lepšie zareagovať na podnety okolia a mne teda zachováva zdravý rozum.

Mamy akčných detí vedia, že deti potrebujú pohyb. No teraz na jeseň nám už počasie veľmi nepraje. Aké indoorové aktivity by ste odporučila?

V každom prípade neexistuje ročné obdobie, kde by sa nedalo ísť s deťmi von. Každé má svoje čaro a pohyb nemusí byť vždy len vedený trénerom – bicykel, korčule, lopta, prechádzky v lese, preliezky, sánkovanie, brodenie sa v potoku, guľovačka, vyliezanie na stromy, skákacia guma, švihadlo. To všetko sa dá robiť s deťmi bez toho, aby ste potrebovali trénera. A predovšetkým teraz, keď nás – pohybové centrá – opäť zatvárajú. To jednoducho nie je výhovorka, aby sme sa prestali hýbať.

Okrem toho je množstvo online aktivít, ktoré sa dajú využiť a pravidelne sa hýbať aj s deťmi v obývačke. A odporučiť viem samozrejme tie svoje ?. Stojím si za svojou prácou. Minulý rok som vytvorila online priestor pre cvičenie s deťmi „pohybové večerníčky“. Uvedený bol ako adventný kalendár 2020 – na každý deň jedno pohybové video. Vydala som publikácie Zdravé nôžky (plánujeme tretiu dotlač), Pohybovú abecedu. Tento rok sa nesie v duchu spoločných akrobatických aktivít pre rodičov a deti. Verím však, že komu nesadnem ja, nájde si cestu k pohybu niekde inde. V online priestore je toho vďaka korone veľké množstvo.

Pre všetkých pohybuchtivých ste pripravila aj adventný pohybový kalendár. Komu je určený?

Tohtoročný adventný kalendár je určený pre rodičov s deťmi, ktorí sa radi hýbu, alebo ktorí by sa chceli radi hýbať. Pre rodičov každého veku a deti od troch rokov. Je urobený formou kalendára – to znamená, že na každý adventný deň jeden pohyb z párovej akrobacie rodič dieťa. Okrem toho nájdete na každej stránke ďalšie pohybové tipy a aktivity, ale i vyfarbovačky, mozgohry a moje pohybové básničky. Je na každom rodičovi, koľko z toho s deťmi denne dá. Ponúka však  možnosť vrátiť s k pohybu aj v januári, či ďalšie mesiace a vždy objavíte niečo nové.

Je to taká trochu netradičná forma adventného kalendára. Ako vznikol tento nápad?

Za všetko môžu maminy, ktoré mi chodia do telocvične. Prvý „advenťák“ vznikol pred tromi rokmi, keď mi Zuzka hovorí: „Maci a pohyb na každé písmenko nemáš? Lebo my budeme mať v adventnom kalendári písmenká.“

A keďže to bolo posledný novembrový týždeň – Macka sadla každé ráno o piatej k počítaču, napísala básničku, nakreslila zvieratko na dané písmenko, vymyslela pohybovú aktivitu. A takto sme si išli prvý krát. Minulý rok ma mamičky dokopali Pohybovú abecedu vydať. Keďže bola hotová, stačilo ju dať do tlače. K tomu som natočila aj 24 pohybových večerníčkov. A tento rok máme Párovú akrobaciu. Vlastne už máme tri adventné kalendáre :). Ono všetko, čo robím, vlastne vzniká, že niekto to potrebuje a ja to mám dávno v hlave a doma v šuplíku. Len potrebujem ten správny stimul, aby som to pustila do sveta.

Môžete nám ho trochu bližšie opísať?

Tohtoročný adventný kalendár obsahuje 24 cvikov párovej akrobacie rodič  – dieťa. Začína klasicky číslom 1 a ide od najjednoduchších pohybov k zložitým. Cviky sú krásne nafotené Martou Foldešovou s deťmi 3, 5 a 7 ročnými. Postupne vás jednoducho pripravia na dokonalé lietadlo. Je pre rodičov, ktorí si chcú aktívne užiť adventný čas s deťmi, ale i pre rodičov, ktorým jej jasné, že pohyb je dôležitý, len im nie je taký prirodzený. A určite aj pre rodičov, ktorí rehabilitujú s deťmi, pre rôzne pohybové ťažkosti.

Milovať pohyb je to najdôležitejšie pre to, aby sa telo rozvíjalo a tento kalendár vám dá príležitosť. Zvládnu to úplní začiatočníci, ale i aktívni pohybuchtivci si prídu na svoje. Každý cvik má rôzne varianty – od najjednoduchšej až po zložitú a na vás je, koľko zvládnete na prvý krát. Dáva však možnosť posúvať sa.

Ja pri svojej tvorbe dbám aj na kvalitu. Kalendár bude vytlačený ako ozajstný – na hrubom papieri spojený kalendárovou strunkou. Obsahuje aj rôzne prílohy ku hrám, ktoré v kalendári nájdete. A maličké prekvapenie. To si však nechám pre seba. 🙂

Zvládnu tieto cviky aj rodičia amatéri?

Áno, dôležité je však rešpektovať seba, dieťa a keď som „amatér“, nechcieť zdolať Everest hneď prvý deň. Do kalendára som vyberala len bezpečné cviky. Tie „nebezpečné“ nájdete u nás v telocvični. Alebo v pokračovaní …

Prečo je dôležité, aby sa rodič zapájal do pohybu spolu s dieťaťom?

Dieťa vychováva prostredie. Ťažko budeme chcieť, aby dieťatko milovalo pohyb, keď my sami sedíme len na gauči. Hýbte sa vy. Ukážte mu, že to je prirodzená súčasť života, že je to zábava a super. A ono sa pridá. Párová akrobacia navyše upevňuje dôveru medzi dieťaťom a rodičom, podporuje sústredenie, a benefity na tele spoznáte po mesiaci.

Koľko času denne by sa deti mali venovať aktívnemu pohybu?

5 hodín. Bez srandy. Je v tom zahrnutá pešia cesta do škôlky či školy, pobyt vonku, krúžok, atď. Koľko detí však si však takýto luxus môže dopriať? To znamená, že čím viac sa priblížime k tomuto číslu, tým lepšie.

Kde si môžu záujemcovia tento kalendár zadovážiť?

Kalendár je momentálne v predpredaji, a keďže korona i našu Bublinku obrala o všetky finančné rezervy, do tlače pôjde len toľko kusov, koľko sa objedná v predpredaji. Predpredaj nájdete na stránke www.adventnykalendar.sk

Do kedy je možné si ho objednať?

Do nedele 14.11. Viem, že je to že uááááá krátko. Ale mne jednoducho nejde propagovať adventný kalendár v septembri. Nedá sa mi. Vtedy riešim s deťmi šarkany a gaštany na cvičení. Preto mi pomáhajú bublinkové maminky, oddané fanynky a ešte akčné žienky. 🙂

Zdroj foto: archív M.K.

Máte niekoho, kto by sa kalendáru potešil?

Pošlite mu tento článok. 🙂

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár