Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI

Čím vás prekvapí túra na Čierny hrad?

Vždy sme radi chodili do lesa, ale objavovať les s deťmi je niečo úplne iné. Zrazu pre nás prestalo byť dôležité, koľko kilometrov sme prešli a aké prevýšenie sme zdolali. Začali sme objavovať les z iného pohľadu. Naša stratená schopnosť „objavovať“ sa vracala. Jednou z našich trás bola aj túra na Čierny hrad.

Každú nedeľu poobede sme sa vydali skúmať les. Nevyberali sme si však turisticky vychytené miesta, ale zaujímali nás lokality mimo hlavného prúdu.

Lokalita Čierny hrad – Zlatno

Čierny hrad sa nachádza v lesoch pohoria Tríbeč za Zlatnom (Nitriansky kraj, okres Zlaté Moravce). Autom sme sa doviezli do malej obce, hlavná cesta nás zaviedla k parkovisku, tu bol náš štartovací bod. Naša trasa – žltá turistická značka. Obrovská zábava pre nás všetkých, hľadať značky po stromoch.

Vykročili sme po úzkej asfaltovej ceste, ktorú obklopuje les a tečie pri nej lesný potok. Ideálna kombinácia pre mladšiu vekovú kategóriu. Stromy tu máte ako na dlani, opakuje sa niekoľko druhov, takže si ich deti ľahko zapamätajú.

Buk lesný – poznávacie znamenie – hladká sivá kôra, hrab obyčajný – hnedá vrúbkovaná kôra s výrazne vrúbkovanými listami, dub – typicky vyrezávaný list, žalude.

Prekvapilo nás veľké množstvo papradí, ktoré rástli popri potoku, ku ktorému sa dá na viacerých miestach ľahko dostať a otestovať čerstvosť miestnej vody. Odporúčam nepremokavú obuv, v opačnom prípade môže tento prieskum ukončiť vašu prechádzku a namiesto ďalšieho bádania sa pôjdete sušiť k autu.

Približne po 40 minútach (oficiálny údaj 15 minút) vojdete vľavo do lesa a začína sa výstup na hrad. Lesná cesta vás privedie k hradu, držte sa samozrejme žltej. Strieda sa tu stúpanie s miernejšími úsekmi. Nám to trvalo 1-2 hodiny, ale uvádza sa 30-40 minút. Záleží na úrovni zvedavosti a na tom, kam vás až odvedie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bello (@mikibelllo)

Miestne lákadlá v podobe fauny

Môžete spozorovať krasone, zlatone, fúzače, lajniaky, modlivky, svrčky, babôčky, ale aj jašterice, užovky. Nedá sa prehliadnuť ani skupina vtákov, odporúčam zobrať si ďalekohľad. Môžete vidieť kukučky, ďatle, sláviky, sýkorky, vrany, lelkov, jastraba, či myšiaka. Z cicavcov tu žije množstvo hlodavcov, kuny, netopiere, líšky, srny, jelene, diviaky. Sú však veľmi plaché a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám vyhnú.

Občasná výhybka do lesa je povinná. Test zručnosti na prírodných preliezkach, hojdačkách a lezeckých stenách sa bude deťom veľmi páčiť. Čierny hrad na vrchu kopca je magický, zrazu v lese začnú pribúdať pravidelné hranaté kamene a čoskoro stojíte na jeho obrannom vale. Z informačnej tabule sa dozviete o jeho zaujímavej histórii. Ideálne miesto na piknik, čo sme naplno využili.

My sme túru absolvovali aj v slnečnom, aj v chladnom sychravom počasí. Terén nie je náročný, občas trochu podmáčaný, zvládnu ho aj menšie deti okolo 2 – 3 rokov, vhodné sú turistické topánky. Tak hor sa do toho.

Zdroj titulnej foto: hrady-zamky.sk/ciernyhrad

15+ tipov na výlety na Liptove. Kam sa oplatí ísť aj s deťmi?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár