Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY

Pánske čižmy – k čomu ich nosiť, aby vyzerali módne?

Výber správnej obuvi spôsobuje väčšine mužov veľa problémov. Problematické sú najmä tie elegantné a poloformálne, ktoré sa nepoužívajú každý deň. Nižšie uvádzame univerzálne pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri výbere obuvi a príklady štylizácií.

Pánske jesenné a zimné topánky

Topánky pre jesenné a zimné štylizácie musia v prvom rade poskytovať tepelný komfort a ochranu pred vlhkosťou. Dokonalou voľbou pre mužov budú pánske čižmy. Ich názov je trochu archaický a môže byť často nesprávne spájaný. Ide o typ obuvi, ktorý sa dá nosiť k elegantným štylizáciám, ako aj do kancelárie v kombinácii napríklad s džínsami alebo chinos nohavicami. Ich všestrannosť spôsobila, že dlhé roky nevyšli z módy.

Ako vyzerajú čižmy a odkiaľ pochádzajú?

Prvé informácie o čižmách pochádzajú zo 17. storočia. Nájdete ich na nohách ľudí na obrázkoch namaľovaných v tých časoch. Vyzerali však inak ako tie, s ktorými sa stretávame dnes. Zvyčajne mali mašľu alebo iný ozdobný prvok na prednej strane a päte. Pánske čižmy sú šnurovacie topánky Mali by siahať približne po členok. Nemá však tuhý strih ani charakter, aký by mali mať na rozdiel napr. od oxfordov. Vďaka tomu sa dajú individuálne prispôsobiť vami zvolenej štylizácii. Táto obuv je natoľko univerzálna, že je dostupná v dámskej aj pánskej verzii.

Ako nosiť členkové čižmy?

V dnešnej dobe pod názvom čižmy nájdete množstvo topánok. Tento názov sa stal bežným, no vo väčšine prípadov znamená topánky viazané až do výšky členkov. Ako už bolo spomenuté, strih môže byť úplne odlišný v závislosti od výrobcu alebo použitého materiálu. Čižmy dokážu dodať štylizácii charakter a byť jej silnou stránkou. V jemnej a klasickej verzii môžu byť alternatívou k poltopánkam v chladných dňoch.

S čím čižmy kombinovať?

Neochota kupovať čižmy je úplne scestná. Ide o obuv, ktorá Vás ľahko presvedčí a časom sa môže stať jedným z Vašich obľúbených odevov. Bezpochyby najpopulárnejším využitím sú rôzne casualové štylizácie. Ako už bolo spomenuté, veľmi módna je kombinácia v čiernych čižiem s džínsami Košeľa a kožená bunda budú perfektným doplnkom tohto outfitu. Zaujímavo vyzerajú čižmy aj s chinos nohavicami. Outfit potom môžete doplniť rolákom a v chladnejších dňoch tvídovým sakom alebo kabátom.

Aké farby čižiem si vybrať?

Ak sa rozhodneme pre kúpu jedných čižiem, mali by sme zvoliť klasickú čiernu alebo hnedú farbu. Tie druhé si môžete vybrať v koňakovom alebo mahagónovom odtieni. Toto sú najuniverzálnejšie riešenia, ktoré budú dobre fungovať s akoukoľvek štylizáciou. Ak však chcete upútať pozornosť a mať vo svojom šatníku nezvyčajné topánky, oplatí sa poobzerať sa po béžových alebo tmavomodrých čižmách. Sú to zaujímavé farby, ktoré sa navyše dokonale hodia k mnohým štýlom a nie sú také populárne ako čierna a hnedá.

Zanechaj nám svoj komentár